Θέσεις της Αντεπίθεση των Εργαζομένων για το 33ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Οι Θέσεις της ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Για το 33Ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Το Συνέδριο του Ε.Κ.Θ. ενόψη μεγάλων και σημαντικών εξελίξεων

Συνάδελφοι-συναδέλφισσες, το 33ο Συνέδριο του Ε.Κ.Θ. πραγματοποιείτε σε μια περίοδο σημαντικών εξελίξεων, τόσο σε οικονομικό αλλά κυρίως σε πολιτικό/γεωστρατηγικό επίπεδο για την χώρα μας. Η ζοφερή κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, οξύνεται διαρκώς, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς και μεγάλους κινδύνους. Το Συνδικαλιστικό και Εργατικό Κίνημα εμφανίζεται αναποτελεσματικό/αδύναμο, να δώσει λύσεις στα άμεσα και μακροπρόθεσμα προβλήματα της Τάξης μας. Έτσι, η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται απαιτεί έναν σοβαρό απολογισμό και την χάραξη μιας στρατηγικής και τακτικής ικανής να συγκρουστεί και να αντιμετωπίσει αυτή την κολοσσιαία επίθεση που δέχεται η Εργατική Τάξη.

Ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης

Να τελειώνουμε με τους μνημονικούς κάθε απόχρωσης!

Κυβέρνηση ψεύδους, ελεημοσύνης και διαχείρισης της εξαθλίωσης

Η άθλια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ πνέει τα λοίσθια αλλά προσπαθεί με κάθε τρόπο να παραμείνει στην εξουσία! Κάθε μέρα που περνάει γίνονται όλο και πιο αδύναμοι αλλά ταυτόχρονα και πολύ πιο επικίνδυνοι. Ξεπερνώντας κάθε όριο πολιτικού ψεύδους και υποκρισίας συνεχίζουν καθημερινά το αφήγημα τους περί «εξόδου από τα Μνημόνια, επαναφοράς της κανονικότητας και των Σ.Σ.Ε., κ.α.». Οι εξαγγελίες Τσίπρα στην ΔΕΘ, οι υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις για την μη περικοπή των συντάξεων, τα υποτιθέμενα αντίμετρα, αποτελούν ακόμη μια προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ενόψη των εκλογών, όποτε αυτές γίνουν.

Κυβερνούν με επιδόματα και ελεημοσύνες (ΚΕΑ, μέρισμα κτλ) σαν τους βασιλιάδες, ενώ συνεχίζουν να επιβάλουν και να εδραιώνουν την φτώχεια και την εξαθλίωση, το Νέο Μοντέλο Εκμετάλλευσης των εργαζομένων, της νεολαίας, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Την ανεργία, τα λουκέτα, την απληρωσιά και την ανασφάλιστη/μισοασφαλισμένη εργασία, τη ληστεία με κάθε τρόπο του εισοδήματός μας και της περιουσίας μας. Την καταπάτηση της αξιοπρέπειας μας, από τους εργοδότες και το κράτος. Μας στερούν κάθε δυνατότητα αντίστασης, απεργίας και αγώνα. Τα εργατικά ατυχήματα-δολοφονίες, η μετανάστευση, οι οικολογικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.ά.) είναι πλέον καθημερινό «φαινόμενο».

Δίπλα τους και οι υπόλοιποι μνημονιακοί Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ και κάθε μνημονιακή τσόντα, που σιγοντάρουν και χειροκροτούν για την συνέχιση του Μνημονιακού Καθεστώτος, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να ανέλθουν αυτοί στην εξουσία, για να εφαρμόσουν με ακόμη μεγαλύτερη λύσσα τα ήδη ψηφισμένα βάρβαρα μέτρα και μάλλον ένα 4ο μνημόνιο!

Κυβέρνηση / ανδρείκελο των ΗΠΑ και των ιμπερια-ληστών

Μαζί με τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και τον Ζάεφ, προσπαθούν να επιβάλουν πραξικοπηματικά, (μετά τη ξεκάθαρη απόρριψη του λαού της Μακεδονίας) την επαίσχυντη «συμφωνία των Πρεσπών» και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, στη Μ Ανατολή. Συμπράττουν και συνεργάζονται με τους Ισραηλινούς σφαγείς και τους χουντικούς της Αιγύπτου, συμμετέχουν ενεργά στις επεμβάσεις στην Συρία κ.α., μετατρέπουν την χώρα σε μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ, οδηγώντας τον ελληνικό λαό σε επικίνδυνες καταστάσεις, σε σκοτεινά μονοπάτια, στις εθνικιστικές και ακροδεξιές αυταπάτες.

Η πραγματικότητα τους διαψεύδει καθημερινά

H ελληνική καπιταλιστική οικονομία είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένη: Το πρόσφατο κραχ στις τράπεζες, δεν έγινε μόνο λόγω Ιταλίας κ.τ.λ. αλλά γιατί η οικονομική και κυρίως πολιτική κρίση στη χώρα μας αλλά και στο σύνολο της Ε.Ε. έχει παροξυνθεί. Το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος έχει εκτιναχθεί, το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 25% θυμίζοντας περιόδους πολέμου, η βιομηχανική παραγωγή και η παραγωγικότητα κατρακυλούν, αποδεικνύοντας ότι το «φάρμακο» που λέγεται Μνημόνια – Ε.Ε. – Ευρώ – ΔΝΤ έχει μόνο παρενέργειες και μάλιστα θανατηφόρες. Έτσι λοιπόν όσοι βιάστηκαν να προεξοφλήσουν ότι ήρθε η «ανάπτυξη», ασχέτως του πρόσημου που της απέδωσαν, σπέρνουν αυταπάτες στους εργαζόμενους.

Προϋπολογισμός υπέρ του κεφαλαίου και των δανειστών

  • «Η αύξηση του κατώτατου μισθού»: θα είναι περίπου 12 ευρώ καθαρά/μήνα στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή ούτε ένα γάλα ημερησίως. Αίσχος! Αντιθέτως η μείωση από την αλλαγή του αφορολογήτου το 2019 θα είναι περίπου 50 ευρώ καθαρά/μήνα.

  • «Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού»: για κάθε νέο/νέα έως 25 ετών, το κράτος δηλαδή ο ελληνικός λαός θα επιδοτεί τους εργοδότες με 165 ευρώ περίπου κάθε μήνα. Εννοείται ότι αυτή η «γενναία» αύξηση θα συνοδευτεί και με την παραπάνω γενναία μείωση από την αλλαγή του αφορολογήτου.

  • «Μη περικοπή συντάξεων»: Οι συντάξεις θα περικοπούν σίγουρα από 1/1/2019, από την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, από τη εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου, ενώ οι νέοι συνταξιούχοι μετά το 2016 θα παίρνουν την σύνταξη «ελεημοσύνης» του Κατρούγκαλου, περί τα 380 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση και ότι τους αναλογεί από τις υπόλοιπες πετσοκομμένες επικουρικές και τα μερίσματα.

Όσο για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς (μείωση έως 18% στους παλιούς συνταξιούχους) αυτή θα πάει για μετά τις εκλογές ή αν δεν γίνουν μειώσεις υπάρχει και ο «κόφτης» για να διασφαλίζει με νέα μέτρα τα συμφέροντα των ευρωπαίων τοκογλύφων!

  • «Επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και των Σ.Σ.Ε.»: Σειρά μνημονιακών νομοθετημάτων που παραμένουν, εδραιώνονται και ενισχύονται, κάνουν πρακτικά αδύνατη την υπογραφή, την ισχύ και την επεκτασιμότητα των Κλαδικών Σ.Σ.Ε. ή τις καθιστούν ανίσχυρες και ανεφάρμοστες. (βλέπε Επισιτισμού, Αλυσίδων Εστίασης, Εμπορίου κ.α.).

Όσο για την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. αυτή όχι μόνο δεν επαναφέρεται αλλά, ως προς το μισθολογικό μέρος, θα προκύπτει όπως στην χούντα ή σε μαύρες εποχές για την εργατική τάξη, δηλαδή με νόμο της κυβέρνησης και με μνημονιακά κριτήρια (ανταγωνιστικότητα, ανεργία κτλ).

  • «Μείωση της ανεργίας και παροχές»: Πρόκειται για προγράμματα ελεημοσύνης ορισμένου χρόνου του ΟΑΕΔ και διαχείρισης της εξαθλίωσης, που συμπληρώνουν τις λογιστικές αλχημείες για την μέτρηση της ανεργίας.

  • «Φοροαπαλλαγές»: Μόνο για το κεφάλαιο και τους εργοδότες, με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, με την μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 25%, με την μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Αντιθέτως ο ΕΝΦΙΑ παραμένει.

  • «Έξοδος από τα μνημόνια» Η μνημονιακή επιτήρηση δεν σταματάει, επεκτείνεται τουλάχιστον μέχρι το 2060. Δεν καταργείται κανένα μνημονιακό μέτρο που ψηφίστηκε από το 2010. Τα αιματοβαμμένα και εξωφρενικά πλεονάσματα θα συνεχιστούν μέχρι το 2060!

Συνδικάτα Εργατών! ΟΧΙ γραφειοκρατών και μνημονιακών

Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Για την Κατάσταση στο Συνδικαλιστικό Κίνημα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Σ.Κ. βρίσκεται σε μια βαθιά και παροξυμμένη κρίση που το έχει οδηγήσει στα όρια της διάλυσης, σε μια τεράστια σύγχυση, σε αποπροσανατολισμό, σε αδυνάτισμα, σε αναποτελεσματικότητα και παράλυση. Οι αιτίες, πέρα από αντικειμενικές (κρίση, μνημόνια, εργοδοτικές επιθέσεις κτλ) είναι κυρίως υποκειμενικές δηλαδή οι γραφειοκρατικές ηγεσίες κάθε πολιτικής έκφρασης μέσα στα Συνδικάτα-Ε.Κ.Θ.-Γ.Σ.Ε.Ε., είτε τις λεγόμενης πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της λεγόμενης αντιπολίτευσης του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ.

Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε να οξύνεται στο έπακρο η κόντρα που έχει ξεσπάσει εδώ και 2 χρόνια περίπου, μεταξύ των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ από την μια και του ΠΑΜΕ από την άλλη πλευρά. Όλοι εμφανίζονται σαν «Σωτήρες», ο καθένας από την πλευρά του, διατυμπανίζοντας ότι παλεύουν για την «κάθαρση» του Σ.Κ. Ποια είναι η πραγματικότητα;

  • Προσφεύγουν και οι δυο πλευρές με το παραμικρό στην αστική δικαιοσύνη, στα δικαστήρια και στο υπουργείο προστασίας του πολίτη (βλέπε κίνηση της Γ.Σ.Ε.Ε.), για να λύσουν τις διαφορές τους, ουσιαστικά για να επιβάλουν εξίσου, τα νόθα αποτελέσματα των διάφορων «Συνδικάτων», με μόνο στόχο να κρατήσουν ή να αυξήσουν τις θέσεις και τις καρέκλες τους. Μεγαλύτερη ευθύνη έχει το ΠΑΜΕ, που άρχισε πρώτο να προσφεύγει στα δικαστήρια με ασφαλιστικά μέτρα κτλ, που ασκεί ακόμη και φυσική βία στην υποτιθέμενη εκστρατεία του για την κάθαρση του Σ.Κ., για τον έλεγχο Συνδικάτων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων (βλέπε Πάτρα, Κατερίνη κ.α.), που κάνει εκλογές διαρκείας και με «ανοιχτά μητρώα» στα Συνδικάτα που ελέγχει. Ουσιαστικά ωθεί την μνημονιακή/αστικοποιημένη γραφειοκρατία στο αστικό κράτος, την στιγμή που κυβέρνηση, κράτος και εργοδότες θέλουν να ελέγξουν τα Σωματεία, τα μητρώα μελών, που δημιουργούν το νέο συνδικαλιστικό της ασφάλειας.

  • Προκηρύσσουν πλέον/ξανά ξεχωριστές απεργίες διασπώντας την ενότητα του Σ.Κ. σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους (βλέπε απεργίες 14 και 28 Νοέμβρη). Και εδώ η ευθύνη του ΠΑΜΕ είναι εξίσου μεγάλη μιας και αποτελούν τους αρχιερείς της διάσπασης, που τόσα χρόνια πραγματοποιούν ξεχωριστές συγκεντρώσεις, ουσιαστικά κομματικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ και τώρα εμφανίζονται ως ενωτικοί.

Όλοι αυτοί είναι πολύ μακριά από τα πραγματικά προβλήματα και τις αγωνίες των εργαζομένων!

Τι να κάνουμε

Συνάδελφοι-ισσες, απέναντι σε όλη αυτή την επίθεση που βιώνουμε στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα, δεν χωράνε αυταπάτες, αναστολές και ατομικές λύσεις. Επιβάλλεται να απαντήσουμε και να συγκρουστούμε, με αποφασιστικότητα, με ένα σχέδιο αγώνων και με ενότητα μέσα στους αγώνες. Πρέπει να αντιστρέψουμε άμεσα την κατρακύλα που επικρατεί στο Συνδικαλιστικό Κίνημα πριν είναι πολύ αργά! Να κάνουμε πέρα τις γραφειοκρατικές ηγεσίες κάθε απόχρωσης που κατάντησαν τα Συνδικάτα μας ανίσχυρα και αναποτελεσματικά, αντί να είναι όργανα οργάνωσης, αντίστασης, και επιβολής των συμφερόντων μας.

  • Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από την αστικοποιημένη/μνημονιακή συνδικαλιστική γραφειοκρατία (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ πλέον και παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ), που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα με το πλευρό των μνημονιακών και των «μένουμε Ευρώπη», που προκηρύσσουν Απεργίες από αγγαρεία, που βλέπουν συμμάχους τους τον ΣΕΒ και τα αφεντικά με την «κοινωνική συμμαχία», βάζοντας θήτες και θύματα στην ίδια μοίρα. Με την λογική του «μικρότερου κακού» υπογράφουν αμαχητί, αυτές τις ανεφάρμοστες Κλαδικές Συμβάσεις, που υιοθετούν την ακροδεξιά και μνημονιακή ρητορεία του Μητσοτάκη περί «κρατισμού, σοβιετισμού, ανταγωνιστικότητας κ.α.».

  • Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την σταλινική γραφειοκρατία του ΠΑΜΕ, από τη διασπαστική και απομονωτική πολιτική του, που προγραμματικά και πρακτικά, δε λέει και δε κάνει τίποτα, δεν μπορεί πλέον να υπερασπίσει ούτε ένα στοιχειώδες δικαίωμα των εργαζομένων.

  • Οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς πρέπει να παλέψουμε για την ενότητα και αποτελεσματικότητα του Συνδικαλιστικού/Εργατικού Κινήματος. Δεν πρέπει να βοηθάμε την διάσπαση που επιβάλει η κάθε συνδικαλιστική γραφειοκρατία, δεν πρέπει να «χρυσώνουμε το χάπι» στο ΠΑΜΕ ή να μένουμε σε αριστερές φωνασκίες απέναντι στην κάθε γραφειοκρατία. Πρέπει να βοηθήσουμε πραγματικά το Σ.Κ. προς μια κατεύθυνση ανασυγκρότησης και ανασύνθεσης! Να είμαστε η λύση του προβλήματος και όχι μέρος του.

Σε τέτοια κατεύθυνση κινείται η Αντεπίθεση των Εργαζομένων που παρεμβαίνει ενεργά στο Σ.Κ. της Θεσσαλονίκης προτάσσοντας ένα άλλο σχέδιο, όχι απλά ένα ακόμη σχέδιο, που στην πράξη βοηθάει τους εργαζόμενους να οργανωθούν, να παλέψουν ενωτικά και μαχητικά με ένα πρόγραμμα Σωτηρίας για τα δικά τους συμφέροντα. Ο αγώνας των απολυμένων/εργαζομένων στο πατσατζίδικο Τσαρούχας, η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων και οι δεκάδες αγώνες στον Επισιτισμό – Τουρισμό ενάντια στην ασυδοσία και τρομοκρατία των εργοδοτών του κλάδου, ο αγώνας του ΣΜΕΘ για την επαναπρόσληψη του απολυμένου συναδέλφου καθηγητή, οι Απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αγ. Σοφίας δείχνουν τον δρόμο, προσδοκώντας να βάλουν τις βάσεις για ένα Σ.Κ. πραγματικά ισχυρό και αποτελεσματικό.

Αγώνες με σχέδιο, με ενότητα και οργάνωση στους χώρους της δουλειάς

  • Να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, δημιουργώντας σε κάθε χώρο δουλειάς τις δικές μας μορφές οργάνωσης (επιτροπές αγώνα και αλληλεγγύης) ώστε να αρχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να διεκδικούμε. Εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αποφασίζουμε τη διάρκεια και την μορφή των κινητοποιήσεών μας καθώς και τα αιτήματά μας.

  • Να αγωνιστούμε με μαχητικές μορφές πάλης (απεργίες, παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις, αυτοδιαχείριση) υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά μας, βαδίζοντας χωρίς συμβιβασμούς, πηγαίνοντας τους αγώνες μέχρι τέλους.

  • Να ανασυγκροτήσουμε – ενισχύσουμε τα Συνδικάτα μας, να δημιουργήσουμε νέα, αναλαμβάνοντας εμείς οι ίδιοι αυτή την υπόθεση, ξεπερνώντας τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Αγώνες με πρόγραμμα/πραγματική λύση! Για τα δικά μας συμφέροντα!

Κατάργηση των μνημονίων – Διαγραφή του χρέους – Έξω από Ε.Ε./Ευρώ – Καθιέρωση εθνικού νομίσματος

Πραγματική επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων. Επιβολή πληρωμής των μισθών/Δώρων

  • 751 βασικό μισθό! Κατάργηση του χουντικού εκτρώματος καθορισμού του από την κυβέρνηση

  • Κλαδικές Σ.Σ.Ε., με αυξήσεις στους μισθούς, Υποχρεωτικές για όλους χωρίς προϋποθέσεις

Κανένας εργαζόμενος χωρίς ασφάλιση! Πλήρης ασφάλιση για όλους, δημόσια και δωρεάν

  • Καμιά περικοπή στις συντάξεις. Άμεση καταβολή των Δώρων αναδρομικά και θεσμοθέτησή τους

  • Κάτω όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Επιστροφή των κλεμμένων από κράτος και εργοδότες

Εθνικοποίηση όλων των επιχειρήσεων/εργοστάσιων που κλείνουν κάτω από Εργατικό Έλεγχο

Επίδομα ανεργίας, χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με το βασικό μισθό καθόλη την διάρκεια της ανεργίας

  • Κατάργηση των σκλαβοπάζαρων του ΟΑΕΔ (προγράμματα voucher, μαθητείας κ.α.). Πληρωμή των μαθητευόμενων σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις!

  • Γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να βρουν δουλειά οι άνεργοι.

Επαναφορά του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης! Βαριά φορολογία στο κεφάλαιο

Δημόσια – δωρεάν Παιδεία, Υγεία για όλους

Υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών/δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών

Όχι στο δηλητήριο του εθνικισμού! Ταξικό μέτωπο ενάντια σε Ιμπεριαλισμό και πόλεμο

Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, σύνορα ανοιχτά -ίσα δικαιώματα για όλους

Για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων που θα επιβάλει όλα τα παραπάνω στην πράξη

100 χρόνια μετά την ίδρυση του Ε.Κ.Θ. και της ΓΣΕΕ Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις Έτσι τιμούμε την Ιστορία μας!