Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Εμπόριο: Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!

ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ!

Συγκέντρωση: Κυριακή 4/11,  στις 10:00πμ, Τσιμισκή με Αριστοτέλους

Συναδέλφισσα – Συνάδελφε:

Οι συνθήκες εργασίας στον κλάδο του εμπορίου είναι λίγο πολύ οι ίδιες για όλους μας. Οι περισσότεροι από εμάς πάμε στη δουλειά, χωρίς να ξέρουμε ούτε αν θα κάνουμε υπερωρίες, ούτε σε πόσα πόστα θα τρέχουμε. Συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, με την αβεβαιότητα αν θα έχουμε και αύριο δουλειά (δηλαδή αν θα έχουμε να φάμε) να μας «τρώει» καθημερινά. Οι υπεύθυνοι και οι διευθυντές προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας διασπάσουν είτε με τους ατομικούς στόχους πώλησης για τα «σωτήρια» μπόνους είτε με το να μας τάζουν θέσεις υπευθύνου αν δείξουμε «καλή θέληση» κ.λπ. Οι πιο «νέοι» εργαζόμενοι δεν έχουν ιδέα τι θα πει κλαδική σύμβαση και δικαιώματα εργαζομένων ενώ οι πιο «παλιοί» κοντεύουν να τα ξεχάσουν. Και το καζάνι δεν έχει πάτο…

Μέσα σε όλα αυτά που ζούμε σε καθημερινή βάση, έρχεται να προστεθεί και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ένα από τα πρώτα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα που ψηφίστηκαν: το 2012 ψηφίστηκαν οι 7 εργάσιμες Κυριακές, ενώ το 2017 η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε τις 32 εργάσιμες Κυριακές στις «τουριστικές» περιοχές. Με την δικαιολογία πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ουσιαστικά άνοιξαν τον δρόμο στην 7ήμερη εργασία. Δεν θα σταματήσουν στις 32! Στόχος τους είναι η καθολική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας πανελλαδικά. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο εργαζομένων πλήρως ατομικοποιημένο που θα δουλεύει ασταμάτητα χωρίς δικαιώματα και με μισθό πείνας. Μας κοροϊδεύουν πως θα επαναφέρουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και πως θα αυξήσουν τον Βασικό Μισθό και παράλληλα κάνουν τις πλάτες στους εργοδότες (περιορίζουν το δικαίωμα στην απεργία, επαναφέρουν το λοκ άουτ, επιτρέπουν τις Λευκές Νύχτες κ.λπ.). Από την άλλη, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων στα χέρια του ΠΑΜΕ έχει καταντήσει ένα ανίσχυρο Σωματείο αντί για ένα εργαλείο πάλης και αγώνα προς το συμφέρον των εργαζομένων. Εδώ και 6 χρόνια, δεν έχει κηρύξει καμία κλαδική απεργία και περιορίζεται μόνο σε ανακοινώσεις και σε μία, το πολύ δύο κινητοποιήσεις για την κυριακάτικη αργία ( πάντα χέρι-χέρι με τα «μικρά» αφεντικά!). Στρέφεται ανοιχτά εναντίον συναδέλφων και αλληλέγγυων που συμμετέχουν στον «Συντονισμό Δράσης ενάντια στην Κυριακάτικη Εργασία» και τους κατηγορεί για στημένες κινητοποιήσεις.Ο ρόλος ενός Σωματείου είναι να συσπειρώνει τους εργαζόμενους και μέσα από την εμπειρία που συσσωρεύει, να δείχνει τον δρόμο για το πώς να παλεύουν και να διεκδικούν σε καθημερινή βάση μέσα στους χώρους δουλειάς και να προωθεί την αλληλεγγύη, την συναδελφικότητα και την αυτοοργάνωση. Το Σωματείο δεν αποτελεί μια απρόσωπη δομή που αποφασίζει για εμάς, αλλά το όργανο που έχουμε εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για να συσπειρωνόμαστε και να αγωνιζόμαστε συλλογικά. Δυστυχώς, με την ίδια νοοτροπία συμπεριφέρεται και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), η οποία «ξύπνησε» την τελευταία στιγμή και προκήρυξε και για τις 32 Κυριακές απεργία, χωρίς όμως να κάνει τίποτα για την οργάνωση και την επιτυχία τους.

Ακόμη, όμως, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν έχει εφαρμοστεί συνολικά από τους εργοδότες. Φέτος μάλιστα ήταν λιγότερα, ακόμα και τις 2 Κυριακές της Δ.Ε.Θ., αφού ήταν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού κι αυτό για τους εξής λόγους: τις αντιδράσεις των εργαζομένων από μέσα και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται από έξω. Δεν πρέπει όμως να επαναπαυτούμε και δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα των εργοδοτών που προσπαθούν να μας διασπάσουν με δόλιους τρόπους. Ανοίγουν εναλλάξ τα καταστήματα, βάζουν τους μισούς να δουλεύουν 5ωρο χωρίς ρεπό και τους υπόλοιπους 8ωρο με ρεπό, ζητάνε να δουλεύουν μόνο όσοι θέλουν (πατώντας ουσιαστικά στην ή μεταφέρουν εργαζόμενους από άλλες περιοχές, στοχοποιώντας τους υπόλοιπους που θα αρνηθούν). Δεν θα αφήσουμε κανέναν συνάδελφο μόνο του απέναντι στην εργοδοσία και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια ενάντια στην καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων μας. Εμείς είμαστε αυτοί που επιβάλλαμε την προκήρυξη των απεργιών, που μπορούμε να τις οργανώσουμε και να τις υπερασπίσουμε, για να ακυρώσουμε την Κυριακάτικη εργασία.

Αγώνες με πρόγραμμα για πραγματική λύση προς τα δικά μας συμφέροντα!

  • 751€ βασικό μισθό.

  • Επιβολή πληρωμής των μισθών, και των Δώρων.

  • Πραγματική Επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, για να υπογραφεί Κλαδική Σ.Σ.Ε στο Εμπόριο, υποχρεωτική για όλους.

  • Πλήρη ασφάλιση για όλους. Κατάργηση της Κυριακάτικης εργασίας.

  • Μαχητική υπεράσπιση των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειάς μας.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΕΜΠΟΡΙΟ