Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσ/νίκης: Ανακοίνωση για την τριμερή συνάντηση για τις απολύσεις στο εστιατόριο ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

15/10/18


Την Παρασκευή 12/10/2018 στη Θεσσαλονίκη στα γραφεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), παρουσία του Γ.Γ του υπουργείου Εργασίας Α. Νεφλεουδη, πραγματοποιήθηκε τριμερή συνάντηση, μετά από απαίτηση της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης και του Συνδικάτου μας, μεταξύ των τριών απολυμένων διανομέων του πατσατζίδικου ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ και της εργοδοσίας της επιχείρησης. Στην συνάντηση παραβρίσκονταν στο πλευρό των συναδέλφων μας, κλιμάκιο από το κλαδικό Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ, όπου οι εργαζόμενοι είναι μέλη και μάλιστα η μια εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ.), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου Θεσ/νίκης και η δικηγόρος των συναδέλφων μας.
Ενώ οι εργαζόμενοι, οι εκπρόσωποι τους αλλά και το κλιμάκιο του υπ. Εργασίας-ΣΕΠΕ είχαν την πρόθεση για εξεύρεση λύσης και μάλιστα με συγκεκριμένες προτάσεις, αυτό υπήρξε αδύνατο λόγο της αδιάλλακτης συμπεριφοράς του εργοδότη.
Για ακόμα μια φορά η εργοδοσία επιλέγει τον δρόμο της σύγκρουσης και όχι του διαλόγου. Στη συζήτηση μάλιστα η ίδια η εργοδοσία επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς μας περί άκυρων και καταχρηστικών απολύσεων, δηλώνοντας ότι οι «οικονομικοί» λόγοι που προφασίζεται για το κλείσιμο του τμήματος DELIVERY είναι το «εξωφρενικό» ποσό των 50 € την ημέρα το οποίο του κοστίζουν οι εργαζόμενοι μαζί με τα ένσημα τους!!! Ο εργοδότης είχε το θράσος μάλιστα να απειλήσει ότι αν συνεχιστεί ο αγώνας θα κλείσει το κατάστημα (lock out) ή θα απολύσει εργαζόμενους. Επίσης απαίτησε από το υπ. Εργασίας να προστατεύσει το κατάστημα του και το «επιχειρείν» από τις ειρηνικές παραστάσεις διαμαρτυρίας, με τα ΜΑΤ!
Ο εργοδότης ουσιαστικά δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην εργασία, αλλά μονό το δικό του «δικαίωμα» να απολύει όποτε και όποιον θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα, παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία, που με αγώνες και αίμα έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι και τους προστατεύει από τέτοιες δεσποτικές συμπεριφορές. Οι εργοδότες στον κλάδο μας χρησιμοποιώντας την κρίση και τα μνημόνια, έχουν καταργήσει ένα μεγάλο μέρος των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων μας, συμπεριφέρονται δεσποτικά και μας μεταχειρίζονται ως δουλοπάροικους. Ενδεικτικό παράδειγμα ότι στον κλάδο του επισιτισμού με επίσημα στοιχειά από το σύστημα Εργάνη το 75% των εργαζομένων δουλεύουν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης (3 στους 4) δηλαδή υποδηλωμένη εργασία. Φυσικά ούτε συζήτηση για δώρα, επιδόματα, άδειες προσαυξήσεις νυχτερινών Κυριακών και αργιών, υπερωριών κτλ.
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και είμαστε αποφασισμένοι να την αλλάξουμε! Ο αγώνας των συνάδελφων μας είναι αγώνας όλων μας, αφού όλοι βιώνουμε καθημερινά τις ίδιες τραγικές συνθήκες στις δουλειάς μας. Γι αυτό θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά να διεκδικούμε μέχρι τέλους τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων μας! Με όπλα μας την ενότητα την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση όχι μόνο των διανομέων αλλά και όλων των εργαζομένων της πόλης!

Ενημέρωση για τη Σ.Σ.Ε. και τα ζητήματα των διανομέων

Όσον αφόρα τα ζητήματα των διανομέων όπως τα είχαμε εκθέσει στο υπουργείο Εργασίας την προηγούμενη εβδομάδα, μας ενημέρωσαν ότι:

  1.  Η εγκύκλιος που αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των διανομέων (υποχρεωτική παροχή δικύκλου, πληρωμή βενζίνης, εξοπλισμό, κτλ, καθώς και τα πρόστιμα σε περίπτωση μη τήρησης αυτών) είναι έτοιμη και θα σταλεί προς ενημέρωση σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις εργοδοτικές ενώσεις του κλάδου.
  2.  Επίσης έχουν ξεκινήσει στοχευμένοι έλεγχοι από το ΙΚΑ και την Επιθεώρηση Εργασίας για τους διανομείς, σε σχέση με το παραπάνω θέμα και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας που έχει απομείνει.
  3.  Διευκρινίστηκε ότι ο βασικός μισθός του διανομέα φαγητού βάσει των κατώτατων νομοθετημένων ορίων και της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. δεν είναι 586,08 αλλά 680,68 (26,18 χ 26).
  4.  Ωστόσο, η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που αφορά όλους τους εργαζόμενους στα επισιτιστικά καταστήματα και τους διανομείς φαγητού, βρίσκεται στον αέρα, μετά και την έφεση που κατέθεσαν οι εργοδότες του κλάδου, προσφεύγοντας στην πενταμελή επιτροπή του Ο.ΜΕ.Δ. Έτσι 270 χιλιάδες εργαζόμενοι πανελλαδικά μένουν ξεκρέμαστοι, καθηλωμένοι στους μισθούς πείνας των 586 στην καλύτερη περίπτωση, σε ένα εργασιακό καθεστώς δουλοπάροικου, στο Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης. Οι εργοδότες στον κλάδο μας επιτίθενται με λύσσα και αρνούνται με κάθε μέσο και τρόπο να αποδεχτούν τα εργατικά δικαιώματα εμμένοντας στο μνημονιακό καθεστώς που τους ευνοεί. Μάταια λοιπόν οι κάθε είδους Καββαθάδες και εστιάτορες (ΓΣΕΒΕΕ – ΠΟΕΣΕ) δηλώνουν ότι είναι υπέρ των ΣΣΕ, αφού είναι οι πρώτοι που τις καταγγέλλουν ή δεν τις εφαρμόζουν!
Επί της ουσίας οι μνημονιακοί νόμοι τους οποίους κι η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε ή συντηρεί, εμποδίζουν την επέκτασή και την υποχρεωτική εφαρμογή της Κ.Σ.Σ.Ε. σε όλο τον κλάδο. Θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε με μαχητικό τρόπο, όπως κάναμε κι όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσω της Επιτροπή Αγώνα και του Συνδικάτου μας, την εφαρμογή υποχρεωτικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας.
Κανένας εργαζόμενος μόνος του! Ούτε βήμα πίσω…
Συνάδελφοι διανομείς, μέσω της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων και του Συνδικάτου μας τον τελευταίο χρόνο καταφέραμε με τις κινητοποιήσεις μας να αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως διανομείς και να αναγκάσουμε για πρώτη φορά τους υπεύθυνους να ασχοληθούν με αυτά. Χρειάζεται όμως ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση από όλους μας για να τα επιβάλλουμε στην πράξη. Καλούμε όλους τους συναδέλφους διανομείς να στηρίξουν ακόμη πιο μαζικά τις δράσεις της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων και να εγγραφούν στο Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού για να δυναμώσουμε τις αντιστάσεις μας και να επιβάλλουμε τα δίκαια αιτήματα μας!



ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΦΑΓΗΤΟΥ
6982268508        dianomeisthess.blogspot.gr