Κάτω οι συγχωνεύσεις και η διάλυση των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Ανακοίνωση της ΣΣΠ για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας

ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ!

Μετά τα πρόσφατα αντιεκπαιδευτικά μέτρα για την τριτοβάθμια (ν.Γαβρόγλου, ν/σ ΠΑΔΑ, Παν. Ηπείρου) το Υπουργείο Παιδείας ξαναχτυπά. Την Παρασκευή 28/9 τέθηκε προς “δημόσια διαβούλευση” ένα νέο σχέδιο νόμου. Φυσικά η δημόσια διαβούλευση είναι μια απάτη αφού η κυβέρνηση δεν ακούει και δεν συμμερίζεται τις απόψεις των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, παρά μόνο τις επιθυμίες των εργοδοτικών φορέων, των Ευρωπαίων και Αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Η δημόσια διαβούλευση έληξε τη Δευτέρα 8/10 και το σχέδιο νόμου θα τεθεί προς ψήφιση μέσα στον Οκτώβρη.

Όλες οι αλλαγές θα ισχύσουν από το 2019-2020. Οι αλλαγές αυτές είναι:

1)Η συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

2)Η διάλυση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και η ένταξη σε ΕΚΠΑ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών(ΓΠΑ) και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για το κλείσιμο των 2 ΤΕΙ και τη μετατροπή αυτών σε παραρτήματα των αντίστοιχων ΑΕΙ. Μέσω της μετατροπής τους σε παραρτήματα των ΑΕΙ, οι σχολές των ΤΕΙ μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε σχολές β’ κατηγορίας και σε διετή προγράμματα σπουδών και να κλείσουν σε ένα νέο γύρο συγχωνεύσεων. Όπως και με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) δεν πρόκειται για καμία αναβάθμιση. Στα νέα τμήματα θα επικρατεί χειρότερη κατάσταση από ότι στα προηγούμενα και είναι ήδη αντιμέτωπα με ελλείψεις σε προσωπικό, ακόμα και με αδυναμία λειτουργίας.

3)Η διάσπαση του τμήματος ΦΠΨ της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ σε τμήμα Φιλοσοφίας, Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Ψυχολογίας. Με τη συγχώνευση αυτή χτυπιούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

4)Δημιουργούνται νέα ερευνητικά κέντρα σε διάφορα πανεπιστήμια. Στις πηγές χρηματοδότησης πέραν της κρατικής αναφέρονται “λοιπά πάσης φύσεως έσοδα”. Αυτό σημαίνει νέα δίδακτρα σε μεταπτυχιακά και γιατί όχι και σε προπτυχιακά και “χορηγίες” από επιχειρήσεις. Ακόμα είναι περίεργο το τι ακριβώς λειτουργίες θα επιτελούν τα νέα αυτά ερευνητικά κέντρα, καθώς θα συνεργάζονται με διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.α.) και ένας από τους τομείς που θα ασχολούνται είναι η “ασφάλεια συστημάτων και επιστήμης δεδομένων”, κοινώς το φακέλωμα!

ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΩΝΕΙ ΤΟ ΧΑΛΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!

Το νομοσχέδιο αυτό φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού μηχανισμού, την επιβολή διδάκτρων και την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών. Να μην πιστέψουμε τα παραμύθια των Τσίπρα-Γαβρόγλου περί “ανάπτυξης και εξόδου από τα μνημόνια”, επειδή ανακοίνωσαν την ίδρυση νέων τμημάτων και ερευνητικών κέντρων, που δήθεν θα ασχολούνται με την παραγωγή και τις νέες τεχνολογίες! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτό το άθλιο δεκανίκι της ΕΕ και των ΗΠΑ, έχει έναν κύριο στόχο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: την βίαιη προσαρμογή της στις ανάγκες του χρεοκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού. Για τους ιμπεριαλιστές και την ελληνική αστική τάξη μια οικονομία σαν την ελληνική δεν μπορεί να έχει δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Ο νόμος Γαβρόγλου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, τα κύματα συγχωνεύσεων που θα συνεχιστούν και ο νέος τρόπος πρόσβασης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ που δημιουργεί σχολές δύο ταχυτήτων αυτά προσπαθούν να πετύχουν. Όμως η επίθεση δεν σταματάει σε αυτά.

Αποκαλυπτική για όλα τα παραπάνω αλλά και για τη συνέχεια της επίθεσης είναι η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση(ΑΔΙΠ), η οποία στην ετήσια έκθεση της για το 2017 αναφέρει πως: 1) Στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι εγγεγραμμένοι “πολλοί” σπουδαστές -σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα . 2) Η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό (0,34%) ενώ η ίδια δεν αποτελεί χώρα προσέλκυσης σπουδαστών. 3) Μικρό ποσοστό διοικητικού προσωπικού κατανέμεται σε υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας και συμβουλευτικής. 4) Οι αίθουσες διδασκαλίες έχουν οριακή επάρκεια θέσεων: 1 θέση για 3 φοιτητές, ενώ στις βιβλιοθήκες 1 θέση αντιστοιχεί σε 35 φοιτητές. 5) Το διδακτικό προσωπικό έχει μειωθεί, δημιουργώντας την αναλογία 1 διδάσκων για 44 φοιτητές. Το πόρισμα αυτό της ΑΔΙΠ, πέρα από το ότι περιγραφεί μια πραγματική κατάσταση, δίνει το έναυσμα να προχωρήσει μια νέα πιο βίαιη επίθεση στην εκπαίδευση με το κλείσιμο όλων των ΤΕΙ της χώρας, την μετατροπή τους σε διετή προγράμματα εντός των ΑΕΙ, τη μείωση του φοιτητικού πληθυσμού και των εισακτέων, την επιβολή διδάκτρων και την κατάργηση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών κ.α. Άλλωστε αυτός είναι ο βρώμικος ρόλος της “αξιολόγησης” και της ΑΔΙΠ και όχι η ποιότητα και η αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

Στις επιθέσεις και τον πόλεμο που έχουν κηρύξει στις ζωές μας, οι φοιτητές πρέπει να απαντήσουμε, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας! Με μαχητικά μέσα πάλης και ανυποχώρητους αγώνες να μπλοκάρουμε την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου και τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Να παλέψουμε ενάντια στα μνημόνια, την ανεργία, την περιθωριοποίηση και την μετανάστευση της γενιάς μας.

Μέσα στις σχολές να δυναμώσουμε τους αγώνες και την αυτοοργάνωσης μας να πραγματοποιήσουμε γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις και κινητοποιήσεις, περνώντας στην αντεπίθεση! Αν και η επίθεση είναι κατακερματισμένη σε πολλά νομοσχέδια, μέτρα κλπ η απάντηση των φοιτητών πρέπει να είναι ενιαία και δυναμική. Καταρχήν να σπάσουμε τους τεχνητούς διαχωρισμούς που προσπαθούν να επιβάλλουν και να παλέψουμε για την ενότητα των φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Επιπλέον για να μπορέσει το φοιτητικό κίνημα να σταθεί στα πόδια του και να απαντήσει αποτελεσματικά στην μεγάλη επίθεση που δέχεται είναι απαραίτητη η ενοποίηση των αγώνων των φοιτητών κάτω από ένα μαχητικό πολιτικό σχέδιο, ο πανελλαδικός συντονισμός και ένωση του με τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα πληττόμενα και αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Στις σχολές, στις εστίες, στις λέσχες και σε όποιο κομμάτι της εκπαίδευσης δέχεται επίθεση πρέπει να δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή τη μάχη.

  • Να αποσυρθεί άμεσα το νέο αντεκπαιδευτικό νομοσχέδιο
  • Ούτε σκέψη για δίδακτρα! Κατάργηση τους στα μεταπτυχιακά
  • Να μην κλείσει ή συγχωνευθεί ούτε ένα τμήμα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση

https://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com/2018/10/blog-post_92.html