Πόρισμα του Παρασκευόπουλου για την βία σε ΑΕΙ-ΤΕΙ: Κάτω τα χέρια από το άσυλο και τους αγώνες!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

            Το πόρισμα του Παρασκευόπουλου με τίτλο “Μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα πανεπιστήμια”, συντάχθηκε υποτίθεται με ‘’στόχο’’ την μείωση της εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια. Τα 3 σημεία στα οποία επικεντρώνει το πόρισμα είναι α) Κοινά εγκλήματα (κλοπές, ληστείες, εγκλήματα κατά της ζωής)  β) Διακίνηση ναρκωτικών εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας και γ) Καταλήψεις στα ΑΕΙ. Είναι δεδομένο πως το ζήτημα της εγκληματικότητας αποτελεί μόνο αφορμή για να μπορέσουν να χτυπήσουν τα δικαιώματα των φοιτητών να τσακίσουν τις δημοκρατικές ελευθερίες μέσα στα πανεπιστήμια (άσυλο),  να καταστείλουν το φοιτητικό κίνημα και να απαγορεύσουν τον φοιτητικό συνδικαλισμό. Σε όλο το πόρισμα δεν αναφέρεται τίποτα γιατί προκύπτουν αυτά τα ζητήματα που “διαταράσσουν την ειρήνη των ιδρυμάτων”, που είναι φυσικά η κρίση και τα μνημόνια που έχουν εξαθλιώσει το σύνολο της κοινωνίας. Αντίθετα προτείνουν την λύση μόνο με κατασταλτικούς μηχανισμούς και κάλπικες διαπραγματεύσεις μεταξύ διοίκησης – φοιτητών.

Πιο   συγκεκριμένα το πόρισμα προβλέπει:

α) Την πλήρη κατάργηση του ασύλου. Για την διαχείριση της εγκληματικότητας, που είναι πολύ πιο περιορισμένη από την υπόλοιπη κοινωνία, προτείνουν δυνατούς φωτισμούς, συστήματα παρακολούθησης (κάμερες) και απομάκρυνση ATM, ενώ κάθε έγκλημα βαθμού πλημμελήματος και κακουργήματος θα κινητοποιεί την αστυνομία αυτεπάγγελτα. Είναι σημαντικό δείγμα της επίθεσης που δεχόμαστε ότι στο πόρισμα αναφέρεται συνεχώς η έκφραση “περι ισχύουσας νομοθεσίας”, δηλαδή θα εφαρμόζεται το δόγμα νόμου και τάξης μέσα στα πανεπιστήμια, σαν να μην υπήρχε ποτέ το φοιτητικό άσυλο. Ουσιαστικά, το πόρισμα τις επιτροπής, δεν θέτει κάποια καινοφανή θέματα επι τάπιτος. Όλες οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις του παρελθόντος, έτσι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θέλουν να στοχοποιήσουν την νεολαία και να τσακίζουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της. Που σημαίνει με λίγα λόγια, ότι τα πανεπιστήμια από χώροι ελευθερίας της έκφρασης, ελεύθερης διακίνησης ιδεών και  ελευθερίας της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης, θέλουν να τα μετατρέψουν σε ένα βάρβαρο και καταπιεστικό σωφρονιστικό ίδρυμα, όπου το μάτι του κράτους θα είναι μόνιμα στραμένο πάνω μας και θα μας παρακολουθεί επί 24ώρου βάσεως. Εταιρίες security θα μας κάνουν συνεχής ελέγχους, οι κάμερες θα καταγράφουν και θα στοχοποιούν φοιτητές για την πολιτική τους δράση και η αστυνομία αυτεπάγγελτα θα εισβάλει στο Πανεπιστήμιο για να σπάσει συνελεύσεις, κινητοποιήσεις, καταλήψεις των φοιτητών. 

β) Την νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Προτείνεται καλύτερη εκπαίδευση στα τμήματα των πανεπιστημίων, μονάδες απεξάρτησης με υποκατάστατα (!), ψυχαναλυτές και για το ποιός έβαλε τα ναρκωτικά και την διακίνησή τους μέσα στα πανεπιστήμια, φυσικά ούτε λόγος. Η’ μάλλον πιο σωστά, λένε πως οι ίδιοι οι φοιτητές είναι αυτοί που φέραν τους ναρκέπορους μέσα στα πανεπιστήμια, γεγονός που πρόκειται για ένα κατάφορο και χυδαίο ψέμα. Ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός και η αστυνομία είναι αυτοί που πλασάρουν τα ναρκωτικά και την ναρκοκουλτούρα στην νεολαία και φυσικά αυτοί που τα φέραν μέσα στα πανεπιστήμια, για να πετύχουν την πολύπλευρη καταστολή και διάλυση του φοιτητικού κινήματος. Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε “τον μεγαλειώδη αγώνα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με κάθε μέσω που διαθέτει” για να νομιμοποιήσει την χρήση και την διακίνηση της κάνναβις και σιγά σιγά και άλλων ναρκωτικών ουσιών, προωθώντας διαφημιστικά σποτάκια, πορείες και φεστιβάλ νομιμοποίησης των ναρκωτικών, ή ακόμα χειρότερα το τελευταίο διάστημα να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια διάφορα “cannabis shop” μέσα στις γειτονιές μας. Συνεπώς, θέλουν ένα πανεπιστήμιο για τους ναρκέμπορους του θανάτου, για τους σεκιουριτάδες και την αστυνομία, δηλαδή, του κράτους έκτακτης ανάγκης, της ομής βίας και της καταστολής προς το φοιτητικό κίνημα και όχι ένα πανεπιστήμιο με δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα  για τους αγωνιστές, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους.

Γ) Βάζουν στο στόχαστρο τις καταλλήψεις και κάθε άλλη μορφή διεκδίκησης. Το σενάριο που προβλέπεται είναι η εφορμογή του νόμου για την υπεράσπιση της αστικής ιδιοκτησίας, δηλαδήη εκκένωση των καταλήψεων από ΜΑΤ και αστυνομία, μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο, που θα συνοδευτεί από ένα χουντικού τύπου φακέλωμα για την στοχοποίηση αγωνιστών. Όπως αναφέρεται και στο πόρισμα στόχος είναι να αποφευχθεί και να κατασταλεί κάθε διεκδικητικού τύπου κατάληψη, και όποια αντίδραση των φοιτητών ενάντια στις πολιτικές λιτότητας ή στην προσβολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων μας, ακόμα και την διαμαρτυρία αφού την χαρακτηρίζουν “ψυχολογική βία” και έτσι την διώκουν ποινικά. Για τους χώρους υπό κατάληψη διαρκείας που λειτουργούν σαν χώροι συνεύρεσης <<στέκια>>, προτείνεται να καταργηθούν, καθώς, σε ένα επίσημο έγγραφο οι καταλήψεις των φοιτητών καταγράφονται πλέον ως παράνομη πράξη. Πρόταση, λοιπόν, της κυβέρνησης Τσίπρα είναι να λειτουργούν άλλοι χώροι αναψυχής υπό επίβλεψη αυστηρών μέτρων ελέγχου της διοίκησης του πανεπιστημίου, με την “συνεργασία αν μη τι άλλο” και των φοιτητών. 

      Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ακολουθώντας τις δηλώσεις Μητσοτάκη χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πόρισμα-τερατούργημα αρκετά διαλακτικό και ότι βασίζεται στην ανοχή της εγκληματικότητας και όχι στην πάταξή της ζητώντας ακόμα πιο αντιδραστικά μέτρα.

 ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥΣ.

Αυτοί που ρήμαξαν τα πανεπιστήμια μέσω του τσακίσματος της χρηματοδότησης, που συνεργάζονται με τους διακινητές ναρκωτικών, αυτοί που διέλυσαν τις ζωές μας με την ψήφιση και την εφαρμογή εκατοντάδων νεοφιλεύφερων μνημονιακών νόμων, προσπαθούν να μας πείσουν ότι νοιάζονται για την λύση των προβλημάτων μας και για τις ζωές μας.Παραβατικότητα για αυτούς είναι οι καταλήψεις, οι κινητοποιήσειςοι αγώνες και όχι τα ναρκωτικά και οι εγκληματίεςΧρησιμοποιούν ως δούριο Ιππο την εγκληματικότητα για να πνίξουν κάθε φωνή αντίστασης μέσα στα πανεπιστήμια ώστε να επιτεθούν ακόμη πιο βάρβαρα στην δημόσια και δωρεάν παιδεία. Θέλουν να απαλαγούν από το κόστος της δημόσιας εκπαίδευσης και να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε σούπερ μάρκετ γνώσεων. Επιπλέον, παρακολουθούμε άλλο ένα θέατρο του παραλόγου από την κυβέρνηση με μέτρα και υποτιθέμενα αντίμετρα, που σημαίνει ότι από την μια θέλουν να τσακίσουν οποιαδήποτε διεκδίκηση και ελευθερία των φοιτητών, αλλά από την άλλη θα δείξουν υποτίθεται ευαισθησία για τα κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα της νεολαίας. Τέρμα πια η κοροιδία και τα χυδαία χτυπήματα στην νεολαία.

Φοβούνται, όπως ο διάολος το λιβάνι, το φοιτητικό κίνημα. Ξέρουν ότι αργά ή γρήγορα με την εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου (συγχωνεύσεις, δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, διάλυση των πτυχίων κ.α.) οι φοιτητές θα βγουν ξανά στους δρόμους, όπως έγινε στο ΣΕΥΠ ΤΕΙ με το Π.Δ.Α. και στους συλλόγους εστιακών για την διάλυση της μέριμνας. Τρέμουν την γενίκευση των αγώνων και των κινητοποιήσεων. Γι’αυτό θέλουν να στερήσουν από τους φοιτητές το μόνο εργαλείο που έχουν για να αντισταθούν και να οργανωθούν, τον φοιτητικό συνδικαλισμό.Δεν θα τους περάσει. Οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα για κατάργηση του ασύλου πρέπει να βρει μπροστά της εμπόδιο ένα γιγαντωμένο φοιτητικό κίνημα.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ

Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα. Να υπερασπίσουμε με κάθε τρόπο τα δικαιώματά μας στον συνδικαλισμό και το άσυλο που κατακτήθηκαν με αίμα. Να μην επιτρέψουμε τα πανεπιστήμια μας να γίνουν κλειστά αυταρχικά ιδρύματα και φυλακές. Με μαχητικά μέσα πάλης και ανυποχώρητους αγώνες, που θα βασίζονται στις δομές αυτοοργάνωσης των φοιτητών (συνελεύσης, επιτροπές κ.α.) να παλέψουμε ενάντια στην κατάργηση του ασύλου, στον νόμο Γαβρόγλου αλλά συνολικά στην πολιτική της κυβέρνησης, ΕΕ, παλιών και νέων μνημονιακών. Το μέλλον ανήκει στα χέρια και στους αγώνες της νεολαίας.

https://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com/2018/10/blog-post_9.html