Σύλλογος εστιακών φοιτητών Παν. Ιωαννίνων: Για την φωτιά στις εστίες στο Ηράκλειο. Οι εστιακοί φοιτητές στο έλεος των καταστροφών

ΟΙ ΕΣΤΙΑΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ-ΑΜΕΣΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Δεν πέρασαν δύο μήνες από την πυρκαγιά στο Μάτι, από την οποία μετράμε 99 νεκρούς μέχρι σήμερα και εκατοντάδες κατεστραμμένες οικογένειες και στις 23/9 ξέσπασε πυρκαγιά στο πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο. Ο απολογισμός είναι η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή των φοιτητικών εστιών όπου διέμεναν φοιτητές. Τα προσωπικά αντικείμενα και τα δωμάτια των φοιτητών καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ μάλλον από τύχη δεν υπήρχαν ανθρώπινες απώλειες. Την ίδια σχεδόν τύχη είχε και το μουσείο φυσικής ιστορίας που είχε όργανα και συλλογές αξίας εκατομμυρίων, τμήματα της οποίας δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι έχουν οριστικά σωθεί, λόγω της ευαισθησίας τους, ενώ τέλος και αίθουσες του Βενιζέλειου νοσοκομείου πήραν φωτιά. Το μέλλον για την στέγαση των φοιτητών κρίνεται αβέβαιο, όπως και αυτό των εργαζομένων και του προσωπικού του μουσείου. Επικίνδυνα είναι επίσης και όσα υλικά παραμένουν στην περιοχή για φοιτητές και κατοίκους (αμίαντος και άλλα υλικά που είναι τοξικά όταν εισπνέονται μετά από καύση)

Προς το παρόν, οι φοιτητές των εστιών στοιβάχθηκαν στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο, εφόσον κανείς απολύτως, ούτε ο υπουργός, ούτε οι πρυτανικές αρχές, ούτε η περιφέρεια δεν φρόντισαν να ενοικιαστούν άμεσα δωμάτια σε ξενοδοχεία! Μόνο μετά από δυο μέρες, ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί το ποσό-ψίχουλο των 2.000 ευρώ στους φοιτητές και μεταφέρθηκαν ήδη κάποιοι φοιτητές σε ξενοδοχεία. Οι υπόλοιποι θα έχουν την «επιλογή» να πάνε και αυτοί σε ξενοδοχείο ή να νοικιάσουν με δικά τους έξοδα σπίτι και να επιδοτηθούν. Όσο για τα ξενοδοχεία το ΙΝΕΔΕΒΙΜ θα πληρώσει εκείνο ένα «συμβολικό αντίτιμο», αλλά αυτό μόνο για φέτος. Μετά βλέπουμε!

Προκλητικές ήταν οι δηλώσεις του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη όταν μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ είπε ότι «όλη αυτή η περιπέτεια που έπληξε όχι μόνο το πανεπιστήμιο αλλά και την κοινωνία ξεπεράστηκε, χωρίς κανένα έγκαυμα». Πρέπει δηλαδή να λέμε και ευχαριστώ που δεν τραυματίστηκαν φοιτητές και δεν κάηκαν ζωντανοί. Έλεος!

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά δεν οφείλεται σε ένα τυχαίο γεγονός, σε μία απροσεξία, ή σε ένα ατύχημα, αλλά είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζοντας πιστά της μνημονιακές επιταγές της Ε.Ε. Η μείωση των δαπανών για τα ιδρύματα οδήγησε σε συνολική διάλυση της φοιτητικής μέριμνας και των εστιών και σε μεγάλη υποστελέχωση των υπηρεσιών με αποτέλεσμα τα κτίρια να ρημάζουν, να υπάρχει έλλειψη βασικών παροχών και ασφάλειας. Το κτίριο που διέμεναν οι φοιτητές στο Ηράκλειο δεν πρόκειται να ξαναγίνει εστία στο ορατό μέλλον, όταν κάθε ευρώ σχεδόν του προϋπολογισμού πηγαίνει στις τράπεζες και στους δανειστές-τοκογλύφους.

Σοβαρές ευθύνες βαραίνουν και τις πρυτανικές αρχές που προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, ώστε να μην φανεί ότι κάτι πηγαίνει στραβά κατά την θητεία τους. Η πυρκαγιά στην φοιτητική εστία Ηρακλείου έρχεται να συμπληρώσει τις πλημμύρες, τις σοβαρές βλάβες, τα κατεστραμμένα δωμάτια, την έλλειψη ζεστού νερού και θέρμανσης και πολλά άλλα που βιώνουμε καθημερινά. Σαν εστιακοί φοιτητές αντιμετωπίζουμε τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης και κανένας δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Φτάνει πια!

Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τις ζωές μας. Τα γεγονότα στις εστίες της Κρήτης μπορούν εύκολα να επαναληφθούν σε κάθε άλλη εστία, καθώς κανένας υπουργός, πρύτανης κλπ. δεν έχει πρόβλημα να πετσοκόψει τη χρηματοδότηση στη μέριμνα, ακόμα και με κίνδυνο τις ίδιες μας τις ζωές. Να οργανωθούμε στους συλλόγους μας και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για τα δικαιώματα μας. Με γενικές συνελεύσεις και μαχητικούς, ανυποχώρητους αγώνες να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

• ΑΜΕΣΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

• ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ-ΚΤΙΡΙΩΝ

• ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

• ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝΕΙ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ