Κείμενα από την ιστορία του εργατικού κινήματος: “Προλετάριος και Διεθνιστής της κατοχής”

Χρονολογία Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2018
Σειρά: Αρχείο Επαναστατικού Μαρξισμού Χρήστος Αναστασιάδης

Οι εκδόσεις Εργατική Πάλη επανεκδίδουν το βιβλίο «Προλετάριος» και «Διεθνιστής της Κατοχής» που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Απρίλη 1986 από τις εκδόσεις Πρωτοποριακή Βιβλιοθήκη αλλά που έχει εξαντληθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτός ο τόμος περιλαμβάνει κείμενα από την ιστορία του εργατικού κινήματος και γίνεται στη σειρά που εγκαινίασαν πρόσφατα οι εκδόσεις μας προς τιμή του επαναστάτη μαρξιστή Χρήστου Αναστασιάδη, Αρχείο Επαναστατικού Μαρξισμού-Χρήστος Αναστασιάδης.

Στον τόμο αυτό περιέχονται όλα τα φύλλα («Προλετάριος» και «Διεθνιστής») που κυκλοφόρησαν στην περίοδο της κατοχής οι οργανώσεις της 4ης Διεθνούς, Ενιαία Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΕΟΚΔΕ) και Κόμμα Κομουνιστών Διεθνιστών (ΚΚΔΕ) που εκπροσωπούσαν έγκυρα και με συνέπεια της απόψεις της. Μέσα από την ανάγνωση αυτών των εντύπων μπορούν οι νεότερες γενιές τον αγωνιστών να δουν τρία πράγματα. Πρώτον, τι πραγματικά υποστήριζαν οι τροτσκιστές εκείνη τη θυελλώδη και επαναστατική περίοδο και πόσο διαστρεβλώθηκαν οι θέσεις τους από τη σταλινική σχολή της πλαστογραφίας. Δεύτερον, τι υποστήριζε και ποιά ήταν πραγματικά η πολιτική του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Τρίτον, το δίδαγμα από τις δυο εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για το τι έγινε τότε αλλά και επίκαιρο για το ποια πολιτική πρέπει να επιλέξει το εργατικό κίνημα για να αποφύγει ήττες σαν και αυτές του Δεκέμβρη του 44 και του εμφυλίου. Εκείνη του σταλινικού ΚΚΕ του «αντιδημοκρατικού σταδίου», της «εξασφάλισης της τάξης και της ομαλής πολιτικής» και των συμμαχιών με κομμάτια της αστικής τάξης και τους άγγλους ιμπεριαλιστές; Ή των τροτσκιστών-επαναστατών μαρξιστών του «ανεξάρτητου ταξικού αγώνα» και της πάλης για τη «σοσιαλιστική εξουσία των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών μαζών». Η ιστορία έχει αποφανθεί κατηγορηματικά και δικαίωσε την γραμμή των τροτσκιστών. Αλλά όχι μόνο η ιστορία, αλλά και το ίδιο το ΚΚΕ παραδέχεται σήμερα ότι εκείνη η γραμμή ήταν λανθασμένη, οππορτουνιστική και καταστροφική για το εργατικό κίνημα.

Στο τέλος του τόμου, στα Παραρτήματα, δημοσιεύεται το 5ο φύλλο του θεωρητικού περιοδικού «4η Διεθνής» που εξέδιδε το ΚΚΔΕ, πολυγραφημένο, από τον Αύγουστο του 1943 έως τον Αύγουστο του 1944. Τα κείμενα αυτά, όπως και 3 αλλά που δημοσιεύονται στα Παραρτήματα, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.


Από τον Πρόλογο