Αντεπίθεση των Εργαζομένων: Κανένας εργαζόμενος του ΚΕΕΛΠΝΟ έξω από τη δουλειά του

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΚΕΕΛΠΝΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ

Συνάδελφοι-σσες,

Γνωρίζουμε όλοι ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης μετά τις αποκαλύψεις για το μεγάλο φαγοπότι που έχει παιχτεί στις πλάτες και εις βάρος του συνόλου των εργαζομένων του και της κοινωνίας. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι στοχεύει στην εξυγίανση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το σύνολο όμως των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται ακόμη μια φορά να βιώνει την αβεβαιότητα για το μέλλον του όπως συνέβη και την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ το 2013. Να θυμηθούμε τις κινήσεις τότε εκ μέρους του σωματείου για την κατάθεση εσωτερικού οργανογράμματος, στα πλαίσια των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η κυβέρνηση σχετικά με την κινητικότητα – διαθεσιμότητα υπαλλήλων του Δημοσίου (στενού και ευρύτερου), για το χρονικό διάστημα 2013 – 2014. Παρόλα αυτά,  εκείνη την περίοδο είχαμε και τις σημαντικές κινητοποιήσεις/αγώνες και άλλων εργαζομένων (ΕΡΤ, ναυτεργάτες, ΟΤΑ, καθαρίστριες υπ. Οικονομικών, εκπαιδευτικοί, νοσοκομειακοί γιατροί, διοικητικοί ΑΕΙ-ΤΕΙ, ΟΑΕΔ, κ.α.), που  οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και έτσι κερδίσαμε τις θέσεις μας.

Σήμερα η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε οφείλεται στην κατασπατάληση και κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος από τον φορέα στον οποίο εργαζόμαστε καθώς και από μεμονωμένα άτομα, όλης εκείνης της προηγούμενης περιόδου.

Το ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρει σε τίποτα από τις προηγούμενες όσον αφορά την υποταγή της στους «θεσμούς» και την επιβολή Μνημονίων, θα πρέπει να μας θορυβήσει και να μην μας καθησυχάζει όσον αφορά τις υποσχέσεις της.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτε άλλο πέρα από αυτά που κατακτούμε με τους αγώνες μας. Αυτό μας το έχει διδάξει η ιστορία και αυτό οφείλουμε  να κάνουμε για να υπερασπίσουμε τις θέσεις μας και τα δικαιώματά μας.

Τα κακώς κείμενα που μας έχουν εκθέσει πρέπει να πάψουν. Οι εργαζόμενοι με αξιοπρέπεια και θυσίες βγάζουμε  καθημερινά «ασπροπρόσωπο» το ΚΕΕΛΠΝΟ στην κοινωνία. Για τα παραπάνω ευθύνονται αποκλειστικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις και διοικήσεις του φορέα. Το να μετατραπεί σε ΝΠΔΔ και να υπάρχουν οργανικές θέσεις, είναι αίτημα των εργαζομένων όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το μείζον ζήτημα είναι το τι θα απογίνουμε, πως δηλαδή θα διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και φυσικά τα εργασιακά μας δικαιώματα. Θα πρέπει λοιπόν να πιέσουμε από τώρα, πριν πάει προς ψήφιση το νομοσχέδιο, προς αυτή τη κατεύθυνση. Τίποτα δεν μας χαρίζεται. Να δείξουμε ότι είμαστε εδώ, παλεύουμε και δεν κάνουμε πίσω μέχρι να υπάρχει γραπτή διαβεβαίωση για τις θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στον φορέα. Ο αγώνας αυτός μας αφορά όλους και όχι μόνο όσους είναι εγγεγραμμένοι στο σωματείο. Το σωματείο άλλωστε είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι και όχι μόνο το Δ.Σ. Όλοι μαζί, με πείσμα και αλληλεγγύη, όπου κι αν βρισκόμαστε, από Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη να διενεργήσουμε έναν κοινό αγώνα.

Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί μια επιτροπή αγώνα εργαζομένων εκτός Δ.Σ. -όπως προβλέπει άλλωστε το Καταστατικό μέσα από μια έκτακτη Γενική Συνέλευση (η οποία θα πρέπει να κοινοποιηθεί έγκαιρα σε όλα τα μέλη τουλάχιστον ένα δεκαήμερο πριν), η οποία θα οργανώσει αυτόν τον αγώνα και θα τον βγάλει εις πέρας. Η δημιουργία αυτής της επιτροπής είναι απαραίτητη και θα βοηθήσει και στις διαβουλεύσεις που πρέπει εμείς να ξεκινήσουμε, ζητώντας συνάντηση με το αρμόδιο υπουργείο (δεν είναι κρυφή άλλωστε η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και τον πρόεδρο του σωματείου μετά τις διώξεις που ασκήθηκαν για την περίοδο υπουργίας του Άδωνι Γεωργιάδη), καθώς και στο να βγει ο αγώνας αυτός προς τα έξω και να ζητήσει και τη στήριξη της κοινωνίας (π.χ. με δελτία τύπου, ανακοινώσεις προς τους ασθενείς και τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, κ.α.). Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την περιουσία του σωματείου ως ταμείο αλληλοβοήθειας και αλληλοϋποστήριξης για όσο διάστημα κρατήσει ο αγώνας μας.  Θα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε εργαζόμενοι που παλεύουμε για το μέλλον μας και όχι «βολεμένοι» ή «αργόσχολοι» όπως αρκετοί θεωρούν, να δώσουμε ένα λαμπρό παράδειγμα όπως έχουν κάνει στο παρελθόν και άλλοι εργαζόμενοι, βλ. καθαρίστριες Υπουργείου Οικονομικών, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, κ.λπ. Ένας αγώνας που θα δείξει πόσο στοιχίζει στη δημόσια υγεία αν λείψουν από αυτήν οι εργαζόμενοι που έχουν συσσωρεύσει όλα τα προηγούμενα χρόνια την εμπειρία στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ζητημάτων προάσπισης της Δημόσιας Υγείας, επιδημιολογικής επιτήρησης, λειτουργίας Κέντρων Αναφοράς και Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, στην αντιμετώπιση εκτάκτων κινδύνων Δημόσιας Υγείας, την υποστήριξη ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, την στελέχωση άλλων φορέων του υπουργείου Υγείας, κ.λπ.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε τελεσίδικες αποφάσεις. Να κινηθούμε άμεσα με τα μόνα μέσα που έχουμε οι εργαζόμενοι –κινητοποιήσεις, απεργίες, καταλήψεις, ενημέρωση της κοινής γνώμης, μέσω των συλλογικών μας διαδικασιών, με αποφασιστικότητα και να διεκδικήσουμε:

·        Να παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι στην εργασία τους

·        Πλήρης διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων (προϋπηρεσία, μισθολογικό, κ.λπ) 

Να προχωρήσουμε άμεσα σε:

·        24ωρη απεργία με περιφρούρηση του κτιρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς και του παραρτήματος Θεσσαλονίκης.

·        Συγκέντρωση και καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Υγείας και έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για τους εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη.

·        Νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση η οποία θα κοινοποιηθεί έγκαιρα σε όλα τα μέλη του σωματείου όπου κι αν υπηρετούν, ώστε να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματά μας αναλόγως των εξελίξεων.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων