Το εργοδοτικό θράσος δεν έχει όρια! Όποιος εργαζόμενος διεκδικεί θα μπαίνει σε «μαύρη λίστα»

Το εργοδοτικό θράσος δεν έχει όρια!

Όποιος εργαζόμενος διεκδικεί θα μπαίνει στη «μαύρη λίστα» 

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Εργοδότες του νομού Ημαθίας δημιούργησαν ιστοσελίδα στην οποία κατέγραψαν λίστα με στοιχεία εργαζομένων που είχαν διεκδικήσει στο παρελθόν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Το περιστατικό γνωστοποιήθηκε μετά από καταγγελία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Βέροιας κατά τη διάρκεια σύσκεψης των συνδικάτων της βόρειας Ελλάδας εν όψει της ΔΕΘ. Στη λίστα, μάλιστα, βρέθηκε να κατονομάζεται συγκεκριμένη εργαζόμενη που διεκδικούσε δεδουλευμένα και να δίδεται οδηγία να μην προσληφθεί σε καμία δουλειά στο εξής(!).

Ο σκοπός αυτής της «μαύρης λίστας» έχει δύο σκέλη. Αφενός να εμποδίσει όσους εργαζόμενους είναι ήδη καταχωρημένοι σε αυτήν να βρουν ξανά δουλειά και αφετέρου να τρομοκρατήσει όσους έχουν σκοπό να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα. 

Αυτό αποτελεί σύσταση μιας «μαύρης εταιρίας» όπου με βάση το ταξικό συμφέρον των εργοδοτών  επιτίθενται στους εργαζόμενους. Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι άραγε; η φυσική εξόντωση όων αγωνίζονται/ διεκδικούν;

Τόσα χρόνια ζούμε στο πετσί μας τη βαρβαρότητα των μνημονίων: μισθοί πείνας, εντατικοποίηση της εργασίας, ωράρια λάστιχο, εκτίναξη των εργατικών δυστυχημάτων, η τακτική «διαίρει και βασίλευε» του εργοδότη, νόμοι και δικαστικές αποφάσεις που βγάζουν λάδι τα αφεντικά και τσακίζουν τους εργαζόμενους και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τώρα όποιος διεκδικεί τα αυτονόητα θα στιγματίζεται απροκάλυπτα.

Τα μνημόνια όχι μόνο δεν τελείωσαν  αλλά  εγκαθιδρύουν ένα νέο σύστημα εκμετάλλευσης των εργαζομένων χωρίς δικαιώματα, στα όρια του δουλοπάροικου. Που δουλεύουν και πληρώνονται αν, όσο και όποτε επιθυμεί ο εργοδότης, που το κέρδος του είναι το μόνο δίκιο που αναγνωρίζεται.   

Πρέπει, εμείς, οι εργαζόμενοι με βάση το δικός μας ταξικό συμφέρον να ξηλώσουμε αυτό το μνημονιακό καθεστώς που έχει κάνει τους μαυραγορίτες εργοδότες να αποθρασυνθούν εντελώς και να απαντήσουμε στις επιθέσεις τους με οργανωμένη πάλη, ενισχύοντας μια επαναστατική πολιτική που θα συμβάλει στη δημιουργία επιτροπών αγώνα στους χώρους δουλειάς, στην ανασύσταση ή δημιουργία σωματείων και σε μαχητικούς αγώνες.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων