ΣΣΠ: Αλληλεγγύη στον αγώνα των φοιτητών και καθηγητών της Αργεντινής

Αλληλεγγύη στον αγώνα των φοιτητών και καθηγητών της Αργεντινής για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας!

Εδώ και 4 εβδομάδες οι καθηγητές στα 57 δημόσια πανεπιστήμια της Αργεντινής, έχουν ξεκινήσεις απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στις μειώσεις μισθών (λόγω πληθωρισμού), την μείωση του προϋπολογισμού για την παιδεία και την συνολική υποβάθμισή της. Τα μέτρα λιτότητας της δεξιάς κυβέρνησης του Μαουρίσιο Μάκρι έχουν σαν στόχο την μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, θυσιάζοντας την δημόσια παιδεία της χώρας.

Οι εγκαταστάσεις των πανεπιστημίων και των σχολείων έχουν διαλυθεί. Φοιτητές κάνουν μάθημα μαζί με ποντίκια και κατσαρίδες, ενώ έχουν σημειωθεί αρκετά ατυχήματα εξαιτίας της κακής συντήρησης των κτηρίων. Μια φοιτήτρια κόντεψε να πεθάνει όταν ανεμιστήρας οροφής την χτύπησε στο κεφάλι κατά την διάρκεια μαθήματος, ενώ σε σχολείο πραγματοποιήθηκε έκρηξη, λόγω διαρροής φυσικού αερίου, με δύο νεκρούς, αυτή ήταν και η αφορμή για το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων.

Στις 30 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε πανεθνική πορεία στο Μπουένος Άιρες  που κατέληξε στο υπουργείο παιδείας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί κατά την διάρκεια της πορείας η αστυνομία, απροκάλυπτα συνέλαβε 4 διαδηλωτές. Η διάρκεια, η κλιμάκωση και η αλληλεγγύη που δέχεται ο αγώνας ανάγκασε των πρόεδρο και τον υπουργό παιδείας να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εκπαιδευτικών.

Η συνολική κατάσταση που βρίσκεται η εκπαίδευση στην Αργεντινή θυμίζει έντονα Ελλάδα. Στην χώρα μας βιώνουμε, ειδικά τα χρόνια των μνημονίων, μια βάρβαρη νεοφιλελεύθερη επίθεση στην παιδεία. Οι μισθοί και η χρηματοδότηση έχουν περικοπεί, τα ιδρύματα δηλώνουν αδυναμία λειτουργίας, πολλές σχολές συγχωνεύονται ή κλείνουν.

Η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη στέκεται αλληλέγγυα στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών και των φοιτητών της Αργεντινής. Με όπλο μας τον διεθνισμό και μαχητικές μορφές πάλης να σταματήσουμε την νεοφιλελεύθερη αντεκπαιδευτική επίθεση που εφαρμόζεται με την ίδια προσήλωση σε Αργεντινή, Ελλάδα κ.α.

https://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com/2018/09/blog-post_7.html