Ο αγώνας και η αλληλεγγύη νίκησαν. Ο Τουργκούτ Καγιά εξασφάλισε πολιτικό άσυλο

Ο αγώνας και η αλληλεγγύη νίκησαν!

Ο Τουργκούτ Καγιά εξασφάλισε πολιτικό άσυλο!

Ύστερα από 49 ημέρες απεργίας πείνας, το δίκαιο αίτημα του Τούρκου αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά για πολιτικό άσυλο γίνεται δεκτό μετά από απόφαση της υπηρεσίας Ασύλου. Πλέον, ως αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας, το υπ. Δικαιοσύνης οφείλει να εκδώσει άμεσα απόφαση για μη έκδοση και απελευθέρωση, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο.

Αυτή η νίκη δεν ήρθε ουρανοκατέβατη ούτε από τα “δημοκρατικά” αισθήματα του ελληνικού κράτους και της κυβέρνησης του Τσίπρα. Έχουν αποδείξει την απέχθεια τους άλλωστε σε οποιονδήποτε ξένο και ντόπιο αγωνιστή βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος, όπως και το απέδειξαν για άλλη μια φορά στην παράσταση διαμαρτυρίας για τον Καγιά έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης στις 12/7 (βλ. https://www.okde.gr/archives/7826). Αυτή η νίκη ήρθε από την εγρήγορση του κινήματος αλληλεγγύης που πάλεψε, διεκδίκησε και τέλος κέρδισε κάτι θα θεωρούταν λογικώς αυτονόητο ακόμα και με τους αστικούς νόμους: να μην γυρίσει ένας κυνηγημένος άνθρωπος για τα πολιτικά του πιστεύω, πίσω στις φυλακές και τα βασανιστήρια του καθεστώτος Ερντογάν.

Ο Καγιά, 45 ετών, δημοσιογράφος και συγγραφέας, είναι γνωστός από τα φοιτητικά του χρόνια για την αγωνιστική του δράση ενάντια στο αυταρχικό τουρκικό καθεστώς και υπέρ των δικαιωμάτων των Κούρδων. Στην Τουρκία καταζητείται ως «τρομοκράτης». Η πρώτη σύλληψή του, μαζί με άλλους τρεις Τούρκους συναγωνιστές του, έγινε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2015. Συνελήφθη ξανά τον περασμένο Φεβρουάριο από τις ελληνικές αρχές με ένταλμα της Ιντερπόλ για να επιστρέψει να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του. Στην Τουρκία έχει υποστεί πολλές φορές διώξεις και συλλήψεις ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε βασανιστήρια και σε κράτηση σε φυλακές τύπου F (λευκά κελιά). Σήμερα, έπειτα από 49 ημέρες απεργίας πείνας, βρίσκεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας σε χείριστη κατάσταση, με τα προβλήματα υγείας που υπέστη από την αποχή τροφής, να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτή η μικρή νίκη να ‘ναι η αρχή των νικών ενάντια στο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης και της νεοφιλελεύθερης κάστας του Τσίπρα, του Καμμένου, του Μητσοτάκη και οποιουδήποτε επίδοξου μνημονιακού που θέλει να εξολοθρεύσει το κίνημα που στέκεται ενάντια στις πολιτικές τους. Με διαρκείς και μαχητικούς αγώνες απαντάμε στους μνημονιακούς “μονόδρομους” και στην χειροτέρευση των ζωών μας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ