ΠΑ.Σ.Ε. Vodafone: Η Διοίκηση ετοιμάζει πραξικοπηματική και παράνομη «αυτόματη» μεταφορά 50 συναδέλφων

Η Διοίκηση στη Vodafone ετοιμάζει πραξικοπηματική και παράνομη «αυτόματη» μεταφορά 50 συναδέλφων στην 360 Connect

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ!

 –

Συνάδελφοι,

Όπως όλοι γνωρίζουμε τις τελευταίες μέρες η Διοίκηση στη Vodafone ετοιμάζει τη μεταφορά των 50 συναδέλφων από την Εξυπηρέτηση Πελατών στην 360 Connect μέχρι τις 14 Μαΐου. Για να πετύχει τον σκοπό της, η εργοδοσία για μια ακόμη φορά δεν τολμά να ζητήσει την συναίνεση των εργαζομένων στη μεταφορά τους, γιατί ξέρει την αρνητική απάντηση που θα εισπράξει. Δεν τολμά νααπολύσει/«παραιτήσει» και να επαναπροσλάβει στην 360 Connect τους συναδέλφους, γιατί γνωρίζει ότι κανένας τους δεν θα υπογράψει την απόλυση και την επαναπρόσληψη. Γι αυτό καταφεύγει και πάλι –όπως είχε κάνει και με την μεταφορά των τεχνικών στη Victus – στην αξιοποίηση του Προεδ­ρικού Διατάγματος (ΠΔ) 178/2002 (https://www.taxheaven.gr/laws/law/index/law/645)για αυτόματη μεταφορά με ένα αποχαιρετιστήριο mail από τη Vodafone και ένα καλωσόρισμα στην 360 Connect!

Όμως αυτή την φορά η Διοίκηση δεν τηρεί ούτε στοιχειωδώς τους τύπους, παραβιάζοντας το ίδιο το γράμμα του νόμου:

1. Το ΠΔ αφορά σαφώς στη «μεταβίβαση ή συγχώνευση επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων σε άλλον εργοδότη», όπως ακριβώς αναγράφεται στον τίτλο και εξηγείται στο περιεχόμενό του.

2. Απεναντίας, εδώ δεν έχουμε μεταφορά εγκαταστάσεων, ούτε τμήματος εγκαταστάσεων. Μεταφέρονται μόνον 50 συνάδελφοι, οι οποίοι δεν ανήκουν καν σε κάποιο ενιαίο τμήμα ή Διεύθυνση, δεν συγκροτούν συγκεκριμένη «οικονομική οντότητα, σύνολο οργανωμένων πόρων, που διατηρεί την ταυτότητά του», όπως προβλέπει το πεδίο εφαρμογής του ΠΔ. Για παράδειγμα, η μεταφορά των τεχνικών στη Victus, αφορούσε –έστω τυπικά- στην ανάληψη από την τελευταία του έργου του Network Sharing με το εμπλεκόμενο προσωπικό (εργαζόμενους και διοικητικό προσωπικό).

3. Εδώ πρόκειται για μεμονωμένους συναδέλφους από διαφορετικά Διευθύνσεις, Τμήματα και κτήρια της Vodafone, με διαφορετικό αντικείμενο απασχόλησης. Για την ακρίβεια, πρόκειται για παλιούς συναδέλφους που έχουν απομείνει στη Vodafone, μετά από αλλεπάλληλα κύματα απολύσεων/εξωθήσεων σε παραίτηση ή οutsourcing τα τελευταία χρόνια. Στην πλειοψηφία τους δραστήρια μέλη του Επιχειρησιακού Σωματείου Vodafone, που έχουν πρωτοστατήσει σε πολλούς αγώνες στο παρελθόν, που κατοχύρωσαν πολλά από τα σημερινά εναπομείναντα δικαιώματά μας (θέσεις εργασίας, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κ.ά.). Προκειμένου να τους ξεφορτωθεί, η Διοίκηση της Vodafone επικαλείται τελείως αυθαίρετα το ΠΔ 178/2002, το ερμηνεύει όπως θέλει, το κάνει λάστιχο για να διώξει όσους και όποιους θέλει.

4. Το ΠΔ προβλέπει ρητά ότι η εργοδοσία πριν προχωρήσει στη μεταβίβαση οφείλει να ενημερώσει αναλυτικά τους εκπροσώπους του Σωματείου για τους λόγους της μεταφοράς καθώς και για όλες τις συνέπειες/επιπτώσεις που θα έχει στους εργαζόμενους και να διαβουλεύεται πάνω σε αυτά μαζί τους. Όλα τα παραπάνω η εργοδοσία οφείλει να τα παραδώσει γραπτώς στο Σωματείο. Αντί αυτού το Σωματείο μας βρέθηκε αντιμέτωπο με τα ψέματα και τις υπεκφυγές της διοίκησης. Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει, θα αξιοποιήσουμε κάθε μέσο για να εμποδίσουμε το νέο πραξικόπημα της εργοδοσίας!

Συνάδελφοι,

η μεταφορά των 50 συναδέλφων από τη Vodafone στην 360 Connect έχει μοναδικό σκοπό να διαιρέσει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους διασκορπίζοντάς τους σε διάφορες εταιρίες/εργολάβους, να τους θέσει εκτός κάλυψης της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη Vodafone, της μοναδικής διασφάλισης αξιοπρεπών μισθών και συνθηκών εργασίας που έχουν. Hδιοίκηση λοιπόν, που κατά τα λοιπά ισχυρίζεται ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στις εργασιακές σχέσεις των συναδέλφων, στοχεύει στο να ξεφορτωθεί εργαζόμενους με σταθερές σχέσεις εργασίας, που καλύπτονται από την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταφέροντας τους σε μια εταιρεία-εργολάβο με μόνη Συλλογική Σύμβαση την Εθνική Συλλογική η οποία ξεκινά από τα 586 ευρώ μικτά.

Οι συνάδελφοι αφού πρώτα μεταφερθούν στην 360 Connect, πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσουν εκεί απολύσεις, μειώσεις μισθών, αλλαγή συμβάσεων. Το έργο το έχουμε δει πολλές φορές, με την μεταφορά εκατοντάδων συναδέλφων μας σε άλλες εταιρίες (HOLVictus, κλπ).

Γι αυτό η ακύρωση της μεταφοράς των 50 συναδέλφων από τη Vodafone στην 360 Connect δεν αφορά μόνο τους ίδιους, είναι προς το συμφέρον όλων μας. Αφορά όλους τους εργαζόμενους στην 360 Connect, γιατί μετά την μεταφορά, τους περιμένουν απολύσεις, μειώσεις μισθών, επιδείνωση των όρων εργασίας. Αφορά όλους τους εργαζόμενους Vodafone γιατί συνεχίζεται η αποψίλωση του προσωπικού, η απαξίωση της εταιρείας, και τον δρόμο των 50 θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Αφορά όλους τους «επινοικιαζόμενους» σε άλλες εταιρείες, γιατί όσο επεκτείνεται ο κατακερματισμός των εργαζομένων συμπιέζονται προς τα κάτω τα δικαιώματα όλων μας. Το «κάνω ότι θέλω γιατί είμαι ο εργοδότης» μπορεί να καταργηθεί στην πράξη μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι το συμφέρον μας δεν μπορεί να ταυτιστεί με το «δίκιο» της εργοδοσίας.

Γι αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους ανεξαιρέτως, ακόμη πιο μαζικά, ακόμη πιο ενεργά, ακόμη κι αυτούς που μέχρι τώρα έμεναν αδρανείς, να καταδικάσουν έμπρακτα το πραξικόπημα που κάνει η Διοίκηση με την μεταφορά των 50 συναδέλφων από τη Vodafone στην 360 Connect, να συμμετάσχουν στον αγώνα και τις κινητοποιήσεις που θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

 –

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ