Κατάπτυστη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης νομιμοποιεί την απόλυση εγκύων εργαζόμενων

Κατάπτυστη νέα απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που νομιμοποιεί την απόλυση εγκύων εργαζόμενων

   Μετά από τις τελευταίες αισχρές αποφάσεις του Αρείου Πάγου όπου η επίσχεση εργασίας ισούται με τη λύση της σύμβασης εργασίας και η καθυστέρηση καταβολής του μισθού δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης νομιμοποιώντας ουσιαστικά την απλήρωτη εργασία, σοκ και δέος προκαλεί η νέα απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει την απόλυση εγκύων εργαζόμενων.

Απαντώντας σε ερώτημα ισπανικού δικαστηρίου, το Δικαστήριο της Ε.Ε. επικύρωσε την απόλυση εγκύου σε ισπανική επιχείρηση το 2013, στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων που έκανε η εργοδοσία. Μάλιστα για να θεωρείται «νόμιμη» η απόλυση, ο εργοδότης οφείλει να γνωστοποιήσει τους λόγους που δικαιολογούν την απόλυση, αρκεί ο λόγος να μην είναι η ίδια η εγκυμοσύνη (!).

   Η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας μηχανισμός κατάργησης και καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων και είναι ενδεικτική του μεγέθους της επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη. Πλέον καταργείται κάθε δίχτυ ασφαλείας των εργαζομένων. Από την αυγή του πολιτισμού η προστασία της εγκυμοσύνης και της λοχείας θεωρούνταν «ιερή» υπόθεση. Πρόκειται για απίστευτη σκληρότητα που μας θυμίζει είτε τη βαρβαρότητα της αρχής του καπιταλιστικού συστήματος όπου μέχρι και τα υποζύγια είχαν καλύτερη μεταχείριση από τους εργαζόμενους, είτε περιόδους πολέμου.

   Αυτή η απόφαση είναι άλλο ένα επεισόδιο στον πόλεμο που έχει κηρύξει και πραγματοποιεί το απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα εναντίον των εργαζομένων και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δικαστικών πραξικοπημάτων και μνημονιακών νομοθετημάτων που καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, τους αφαιρούν κάθε μέσο προστασίας και τους απαγορεύουν κάθε μέσο πάλης με στόχο να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους «δούλους».

   Η απάντησή μας πρέπει να είναι αποφασιστική και μαχητική. Υπερασπίζοντας τα ταξικά μας συμφέροντα, με την οργάνωση σε χώρους δουλειάς και τους αγώνες μας, να τσακίσουμε την αστική νομιμότητα και να επιβάλλουμε το δίκιο μας σαν νόμο.

 Αντεπίθεση των Εργαζομένων