Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών: Όλοι στην Απεργία Δευτέρα 15/1

Aγώνας Διαρκείας για να μην περάσουν τα νέα μέτρα

ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ και τις ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ Δευτέρα 15 Γενάρη

Αθήνα: 12.30,  Κλαυθμώνος και 18.00 στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ (προσυγκέντρωση 5:30 Κλαυθμώνος)
Θεσσαλονίκη: 12:30 Άγαλμα Βενιζέλου και 6:30 Καμάρα

Στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης, η άθλια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τις εντολές της Τρόικας, ψηφίζει στις 15 Γενάρη , πολυνομοσχέδιο με σωρεία ακραίων νεοφιλελεύθερων μέτρων, τα οποία κυριολεκτικά τσακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται μέτρα για:

  1. την προκήρυξη απεργίας που προβλέπουν ότι προϋπόθεση είναι η λήψη απόφασης από γενική συνέλευση που η απαρτία της ορίζεται από το 50% +1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του σωματείου. Στην ουσία καταργεί το πιο ισχυρό όπλο των εργαζομένων, το δικαίωμα στην απεργία, και προσπαθεί να χτυπήσει τη δυνατότητα οργάνωσης και αντίστασης των εργαζομένων.

  2. το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των αγαθών (ξεκινώντας από τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ και το φυσικό αέριο). Περνούν απευθείας στο Υπερ-Ταμείο 14 ΔΕΚΟ

  3. την επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ από το 2019 αντί του 2020 (που ουσιαστικά σημαίνει μείωση μισθού)

  4. την περικοπή προνοιακών επιδομάτων, με αρχή τα οικογενειακά επιδόματα

  5. την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη άνω των 500(!) ευρώ προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία

  6. την αυστηροποίηση των κριτηρίων για την προστασία της πρώτης κατοικία, προκειμένου να αρπάζουν τις λαϊκές κατοικίες ανενόχλητοι οι τραπεζίτες

Και η εκπαίδευση στο στόχαστρο της Τρόικας, του ΟΟΣΑ και της Κυβέρνησης

Δύο τροπολογίες του Υπ. Παιδείας περιέχονται στο πολυνομοσχέδιο:

  1. Υποχρεωτική παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία έως 30 ώρες την εβδομάδα. Το υποχρεωτικό 30ωρο αποτελεί το πρώτο βήμα για την αύξηση και του διδακτικού ωραρίου από Σεπτέμβρη και δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την προώθηση της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας καθώς μέσα στις εργασίες που περιγράφονται ότι θα κάνει ο εκπαιδευτικός μέσα στο 30ώρο αναφέρονται ρητά «ο προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου».

  2. Διαμόρφωση κριτηρίων και χρονοδιαγράμματος για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων

Αυτά δεν θα είναι τα τελευταία μέτρα

Ήδη ετοιμάζονται τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και μέσα στο Γενάρη και μέχρι τον Μάη ο υπουργός Παιδείας θα νομοθετήσει ότι έχει συμφωνήσει στα μνημόνια για την εκπαίδευση. Εκεί θα περιλαμβάνεται ο αποχαρακτηρισμός της ώρας σίτισης στο ολοήμερο ως διδακτικής ώρας, το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο Λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, το Σχέδιο Νόμου για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας με το ΑΕΙ Πειραιά καθώς και τις συγχωνεύσεις πολλών ακόμα ΤΕΙ ανά τη χώρα, η αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης στην οποία θα συμμετέχει και ο ΑΣΕΠ, η αυτοαξιολόγηση των σχολείων, νόμος που θα αναβαθμίζει τις επιτροπές αξιολόγησης, νομοσχέδιο που θα αφορά την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και τέλος νέο πλαίσιο που θα ρυθμίζει τη διδακτική και παιδαγωγική επάρκεια όλων των εκπαιδευτικών που ουσιαστικά αφαιρούν από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών τη παιδαγωγική επάρκεια.

Η Βαρβαρότητα των Μνημονίων δεν αντιμετωπίζεται με τις ξεπουλημένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ, ούτε με τις παλινωδίες των ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, ούτε με τις εκτονώσεις του ΠΑΜΕ

Η Γ.Σ.Ε.Ε. δεν προκηρύσσει Απεργία καθώς έχει στρατευτεί πλήρως με τους μνημονιακούς και τους δανειστές. Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ μένει μόνο σε μια 3ωρή στάση εργασίας τη Δευτέρα 15/1, τη μέρα ψήφισης των μέτρων. Η ΟΛΜΕ αφού ακυρώνει τις προγραμματισμένες γενικές συνελεύσεις πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου, αναγκάζεται να προκηρύξει συμπληρωματική 3ωρη στάση εργασίας σε αυτήν της ΑΔΕΔΥ και τη μετατρέπει σε 24ωρη απεργία. Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία του σε απεργία την Παρασκευή 12/1 χωρίς να καλεί σε απεργία στις 15/1 και χωρίς να έχει κανένα σχέδιο κλιμάκωσης της απεργίας του.

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι, ο αγώνας για την αντιμετώπιση της βαρβαρότητας που βιώνουμε αλλά και για μια νικηφόρα αντεπίθεση απαιτεί από όλους μας να καταπιαστούμε επίμονα και αποφασιστικά με την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και την επίλυση των προβλημάτων του. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να εξεγερθούμε άμεσα. Η μόνη διέξοδος είναι να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις, στην ενότητα και αυτοοοργάνωση μας, με γενικές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα. Πρέπει να βγούμε όλοι στους δρόμους και να οργανώσουμε Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για να απαλλαγούμε μια και καλή από τα Μνημόνια και όλους αυτούς που τα υπηρετούν.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ