ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ MΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!

Μέσα στο καλοκαίρι και παρά το μεγαλειώδες κίνημα των πλατειών που τον περασμένο Ιούνη κόντεψε να στείλει τον Παπανδρέου, την συμμορία του και όλο το σάπιο πολιτικό σύστημα μια ώρα αρχύτερα σπίτια τους, η χουντική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γαντζωμένη με κάθε τρόπο στην εξουσία και χωρίς την παραμικρή λαϊκή νομιμοποίηση κατέβασε και ψήφισε ένα νέο νόμο–πλαίσιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το νόμο ψήφισε σύσσωμος όλος ο αντιδραστικός συρφετός του κοινοβουλίου (ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ) που έχει φέρει με τις πολιτικές του τον ελληνικό λαό και τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Ο νέος νόμος, αλλά και η πολιτική της κυβέρνησης για την εκπαίδευση γενικότερα αποτελούν μια τομή στο τι ξέραμε μέχρι σήμερα και στοχεύουν στην βίαιη και απότομη προσαρμογή της στο αδιέξοδο, την σαπίλα και την χρεοκοπία πια του ελληνικού καπιταλισμού. Ειδικά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχουμε ένα καταστροφικό ξεθεμελίωμα, μια βαθιά ανατροπή και ταυτόχρονα έναν εκφυλισμό της ίδιας της έννοιας, της δομής, της λειτουργίας και της σχέσης της με την οικονομία, την εργασία και την κοινωνία.

Βασικοί άξονες και επιπτώσεις του νόμου είναι:

1. Κατάργηση της δωρεάν εκπαίδευσης. Μετατροπή των ΑΕΙ και ΤΕΙ σε Ανώνυμες Εταιρείες και επιβολή διδάκτρων.

α) Τα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρείες που δεν θα ανήκουν στο δημόσιο και συνεπώς δεν θα χρηματοδοτούνται αλλά μόνο θα επιχορηγούνται. Η κάθετη μείωση (πάνω από 50%) των δαπανών και ειδικά των δαπανών για την λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ θα οδηγήσει γρήγορα σε κλείσιμο πανεπιστημίων, σχολών και τμημάτων και σε μαζικές απολύσεις προσωπικού.

β) Βασική πηγή της χρηματοδότησής τους θα είναι τα δίδακτρα και το ξεπούλημα της περιουσίας του (όσα ΑΕΙ-ΤΕΙ έχουν και για όσο διάστημα υπάρχει αυτή). Σίτιση, στέγαση, βιβλία θα πληρώνονται μαζί με κάθε τι άλλο. Γι’ αυτό εισάγονται και τα φοιτητικά δάνεια.

2. Κατάργηση ασύλου και δημοκρατικών δικαιωμάτων

α) Καταργείται πλήρως το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο δεν υφίσταται καν σαν έννοια στο νόμο. Αυτό θα σημάνει την κατάργηση όλων των φοιτητικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την αποδυνάμωση/απαγόρευση του φοιτητικού συνδικαλισμού, των συνελεύσεων, καταλήψεων κ.α.. Θα οδηγήσει στην ποινικοποίηση κάθε διαμαρτυρίας, στην επιβολή ενός χουντικού εσωτερικού κανονισμού, στις δικαστικές διώξεις και μηνύσεις για ψύλλου πήδημα, στις συνεχείς επεμβάσεις των ΜΑΤ και της ασφάλειας ή στη δημιουργία μιας πανεπιστημιακής αστυνομίας. Πάνω απ’ όλα χωρίς άσυλο δεν υφίσταται δωρεάν παιδεία αφού θα καταργηθεί κάθε έλεγχος των εργαζομένων, του λαού και κυρίως των φοιτητών με τους επιμέρους αγώνες τους, πάνω στα πανεπιστήμια. Πανεπιστήμιο Α.Ε. και άσυλο δεν μπορούν να συνυπάρξουν ούτε ένα λεπτό.
β) Η αυταρχικοποίηση του πανεπιστημίου ενισχύεται και από πιο σκληρούς όρους φοίτησης (Διαγραφή στα ν+2 χρόνια φοίτησης) και εκδικητικές ποινές (απώλεια εξεταστικών και μαθημάτων) σε περίπτωση κινητοποίησης των φοιτητών (καταλήψεις, αποχές κλπ).

3. Κατάργηση του δικαιώματος στην μόρφωση. Ραγδαία υποβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου των αποφοίτων και μείωση του αριθμού των μορφωμένων στην χώρα μας.

α) Μέχρι τώρα καθένας που περνούσε σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, εισάγονταν σε μία επιστήμη όπου έπρεπε υποχρεωτικά να παρακολουθήσει 4 ή 5 χρόνια. Τώρα θα ακολουθεί μία μοναχική πορεία ανάλογα με τα χρήματα που έχει για να αγοράσει μαθήματα και δεξιότητες. Η κατάκτηση της επιστήμης θα είναι προνόμιο των λίγων που θα έχουν λεφτά.  Η κάθετη μείωση των μορφωμένων αλλά και η αντικατάσταση της επιστήμης με δεξιότητες και κατάρτιση, θα επιφέρει μια μακροπρόθεσμη και καταστροφική υποβάθμιση της κοινωνίας -θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την απλή αναπαραγωγή/διατήρηση των επιστημών- και κυρίως καταστρέφοντας την σημαντικότερη παραγωγική δύναμη της κοινωνίας.
4. Κατάργηση των πτυχίων και των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

α) Εφόσον καταργούνται οι επιστήμες είναι αυτονόητο ότι καταργούνται και τα πτυχία και οι πτυχιούχοι. Τα πτυχία θα αντικατασταθούν από έναν αριθμό πιστωτικών μονάδων. Έτσι, τα νέα «πτυχία» θα είναι μονοετή, διετή, τριετή κλπ ενώ θα συνυπολογίζονται πιστωτικές μονάδες από σεμινάρια, δια βίου μάθηση, μεταπτυχιακά κ.α. Αυτό το άθροισμα των πιστωτικών μονάδων δεν θα έχει μόνιμη ή πολυετή ισχύ, αφού θα πρέπει να επαναξιολογούνται και θα μπορούν να ακυρώνονται. Αυτό άμεσα σημαίνει άμεσα κατάργηση των όποιων επαγγελματικών/εργασιακών δικαιωμάτων των πτυχιούχων. Μόνο η αγορά, δηλαδή το κέρδος του κάθε επιχειρηματία, θα κρίνει αν και κατά πόσο είναι κανείς “μορφωμένος” και τι “δικαιώματα” έχει.

5. Αλλαγές στη διοίκηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ

Τα ΑΕΙ-ΤΕΙ θα διοικούνται από διορισμένα συμβούλια διοίκησης (στα οποία θα συμμετέχουν και επιχειρηματίες, πολιτικοί κ.α.) τα οποία μαζί με τις διάφορες εταιρίες διαχείρισης και αξιολογητικές επιτροπές θα αποφασίζουν για τα πάντα (επιβολή διδάκτρων, πώληση περιουσίας, προγράμματα σπουδών κ.α) χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν πέρα από τους “πολιτικούς τους προϊστάμενους”.

Οι αλλαγές αυτές στην εκπαίδευση δεν είναι οι μόνες που συμβαίνουν και δεν πέφτουν σε καμία περίπτωση από τον ουρανό. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο η ελληνική κοινωνία συνταράσσεται από μια δίχως προηγούμενο επίθεση ακόμα και στα πιο στοιχειώδη κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Η ιδιότυπη κατοχή από την τρόικα, τα απανωτά μνημόνια και μέτρα δεν έχουν σταματημό και επιδεινώνουν διαρκώς την κατάσταση. Ξένοι και εγχώριοι δανειστές θα μας γδάρουν στην κυριολεξία το τομάρι και θα λεηλατήσουν τη δημόσια περιουσία και τη χώρα αφήνοντας πίσω τους μόνο αποκαΐδια. Μισθοί και συντάξεις θα πέσουν αρκετά κάτω από το μισό, υγεία και κοινωνική ασφάλιση θα καταρρεύσουν και η ανεργία το 2012 θα ξεπεράσει το 25% (50 % στους νέους). Πέρα από τις διάφορες γελοιότητες που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ή η αντιπολίτευση, ούτε το χρέος μπορεί να πληρωθεί, ούτε η χρεοκοπία μπορεί να αποφευχθεί, ούτε η κρίση μπορεί τώρα πλέον να αντιστραφεί.  Τα μέτρα θα φέρουν νέα μέτρα, η ύφεση θα πάρει τραγικές διαστάσεις (πάνω από -5% για το 2011) και το βαρέλι δεν έχει πάτο.

Να οργανώσουμε την αντίστασή μας. Να προετοιμάσουμε τις νέες εξεγέρσεις.

Ο ήδη ψηφισμένος νόμος αλλά και η περίοδος στην οποία ψηφίστηκε δημιουργεί νέα δεδομένα και βάζει νέα καθήκοντα στο φοιτητικό κίνημα, το οποίο δεν πρέπει να βαδίσει με ένα τυφλοσούρτη απλά προερχόμενο από την αγωνιστική του παράδοση των παρελθόντων ετών αλλά είναι απαραίτητο να έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την ανάπτυξη, τις συμμαχίες και τη δράση του:

– Μαζί με την πάλη για τον νόμο  Διαμαντοπούλου και την συνολική επίθεση στην παιδεία, πρέπει να προτάξουμε την πάλη μας ενάντια στην χούντα κυβέρνησης, εργοδοτών και τρόικας το μεσοπρόθεσμο και τα απανωτά μνημόνια.

– Εξαπλώνοντας τις καταλήψεις μας θα πρέπει από την πρώτη στιγμή να απευθυνθούμε προς τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ, μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, γονείς, τους αγανακτισμένους των πλατειών. Να οικοδομήσουμε κοινό μέτωπο αγώνα με όποιον θέλει να αγωνιστεί ενάντια στη διάλυση της δημόσιας παιδείας. Γι αυτό μαζί με τις δικές μας μορφές αυτοοργάνωσης θα πρέπει να δημιουργήσουμε κοινά συντονιστικά και δομές με όλους αυτούς και ειδικά με το κίνημα των πλατειών που συγκεντρώνει λίγο πολύ όλα τα πληττόμενα στρώματα.

– Πέρα από τις κλασικές μορφές πάλης μας, δηλαδή την κατάληψη και την διαδήλωση (ανά πόλη ή πανελλαδική), θα πρέπει να προχωρήσουμε σε νέες εξωστρεφείς μορφές πάλης: συνοικιακές διαδηλώσεις, αποκλεισμούς δρόμων, καταλήψεις δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων, στα γραφεία των δύο κομμάτων, κ.α.. Επίσης θα πρέπει να οργανωθούμε για να αντιμετωπίσουμε την καταστολή της αστυνομίας και των ΜΑΤ, το μόνο όπλο που έχει αυτή η κυβέρνηση για να μας σταματήσει.

– Πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας σε όλη την κοινωνία ότι θα πάμε αυτόν τον αγώνα μέχρι τέλους, μέχρι τη νίκη. Δε θα μας σώσει κανένας πρύτανης, συμμαχίες στα χαρτιά με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία κλπ ή ακόμα και οι εκλογές (οι οποίες μπορεί να έρθουν σύντομα) και άντ’ αυτών να προτάξουμε την άποψη ότι αυτή η χούντα και οι νόμοι της πέφτουν μόνο με μαζικό και παρατεταμένο αγώνα στις πλατείες, στους δρόμους και στα οδοφράγματα.

Με λίγα λόγια το φοιτητικό κίνημα, μαζί με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό κίνημα και το κίνημα των πλατειών πρέπει να γίνει ένα ζωντανό κέντρο αγώνα για όλη την κοινωνία όπου θα καλεί όλα τα πληττόμενα κομμάτια της σε μία παρατεταμένη εξέγερση με στόχο την πτώση της χούντας κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και των ατελείωτων και δυσβάσταχτων μέτρων.

Η νεολαία σε όλο τον κόσμο, από τις αραβικές επαναστάσεις και τα προάστια του Λονδίνου μέχρι τα αιματοβαμμένα οδοφράγματα στη Χιλή εξεγείρεται και κραυγάζει ότι: “δε θα πετάξετε τη γενιά μας στα σκουπίδια” παίρνοντας μέρος δυναμικά στην αναγκαία προσπάθεια για την οριστική ανατροπή αυτής της θλιβερής κατάστασης που ζούμε και την επιβολή μιας άλλης διαχείρισης και οργάνωσης της οικονομίας, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας που θα έχει στο κέντρο της τις ανθρώπινες ανάγκες, τις ηθικές και πνευματικές αξίες, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

Ή ΑΥΤΟΙ Ή ΕΜΕΙΣ!

– Κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου για ΑΕΙ-ΤΕΙ
– Κάτω η κυβέρνηση της φτώχιας, της εξαθλίωσης και της καταστολής. Έξω η ΕΕ και το ΔΝΤ!
– Κατάργηση του μεσοπρόθεσμου, των μνημονίων και των μέτρων τους.
– Διαγραφή του Χρέους. Δεν χρωστάμε-δεν πληρώνουμε!
– Κάτω τα χέρια από την παιδεία, δημόσια και δωρεάν και παιδεία για όλους.
– Αύξηση των Δαπανών για την Παιδεία

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ   ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ   ΠΑΛΗ