Πιέσεις, ύβρεις, απλήρωτη εργασία, Αυτή είναι των STARBUCKS η εργοδοσία! Σάββατο 28/10, 18:00 Κινητοποίηση στα STARBUCKS στο Μοναστηράκι

Πιέσεις, ύβρεις και απλήρωτη εργασία

Αυτή είναι των STARBUCKS η εργοδοσία

Με οργάνωση και αγώνα απαντάμε οι εργαζόμενοι!

 –

Κινητοποίηση Σάββατο 28/10, 18:00 στο κατάστημα των STARBUCKS στο Μοναστηράκι

Στις 19/10, η Α.Ε. εργαζόμενη επί 4 χρόνια στην εταιρία STARBUCKS – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΦΕ Α.Ε απολύθηκε άδικα και εκδικητικά.  Όπως στο σύνολο των επιχειρήσεων εστίασης, έτσι και στη συγκεκριμένη εταιρία οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν είναι απαράδεκτες, καθώς έχουν επιβληθεί όλα τα μνημονιακά αντεργατικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια: μισθοί  υπερβολικά χαμηλοί, ωράρια λάστιχο, απλήρωτη εργασία είτε από εργάσιμες ώρες που δεν καταχωρούνται, υπερβολική πίεση για να πιάνονται οι στόχοι, για να γίνεται σχολαστικός καθαρισμός στα καταστήματα κ.ά.

Η συνάδελφος πάντα γνώριζε και διεκδικούσε τα δικαιώματά της. Επέμενε να λαμβάνει τις μισθοδοσίες της  και μάλιστα όταν διαπίστωσε σε μία απ’ αυτές ότι δεν είχε πληρωθεί για τις πραγματικές ώρες εργασίας της, αλλά για πολύ λιγότερες, απαίτησε από τη Διευθύντρια του καταστήματος The Mall, στο οποίο  και εργάζονταν, να τις πληρωθεί. Αυτή η στάση της συναδέλφου ήταν η αιτία να ξεκινήσει από πλευράς της διοίκησης της εταιρίας μια προσπάθεια υποβάθμισης και προσβολής της προσωπικότητάς της με στόχο να την εξωθήσει σε παραίτηση. Μία από τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποίησε η διοίκηση για να το επιτύχει αυτό, ήταν η δυσμενής μετάθεση της συναδέλφου στο κατάστημα των Βριλησσίων, ενώ η ίδια είχε ζητήσει λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος που αντιμετωπίζει να εργάζεται σε καταστήματα του κέντρου ή της Κ. Κηφισιάς.

Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για διάφορους της διοίκηση της εταιρείας, η οποία επανήλθε μέσω της Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού με ένα κατάπτυστο κείμενο-επιστολή. Tο κείμενο βρίθει από ανακρίβειες, ωμά ψέματα και διαστρέβλωση της πραγματικότητας, μείωσης της προσωπικότητας της συναδέλφου κ.ά.  Οι αναφορές στο πρόσωπό της είναι τόσο προσβλητικές, που αμφισβητείται ανοιχτά η εργασιακή και ηθική ακεραιότητά της, όπως και η νοημοσύνη της. Δεν διστάζει μάλιστα η Κα Διευθύντρια, να χρησιμοποιήσει με χυδαίο τρόπο το προσωπικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συνάδελφος, για να την βγάλει ψεύτρα.

Το αποκορύφωμα όμως όλων, ήταν η συνάντηση της συναδέλφου με τον περιφερειακό Διευθυντή Β. Προαστίων και τη Διευθύντρια  του καταστήματος Τhe Mall, που της παρέδωσαν την υποτιθέμενη αξιολόγησή της για τους έξι προηγούμενους μήνες.  Καμία σχέση δεν είχε αυτή η συνάντηση με μία συζήτηση για την εργασία της, αλλά ήταν καθαρά μία προσπάθεια εκφοβισμού, απαξίωσης της προσωπικότητάς της και προειλημμένων αποφάσεων για την απόλυσή της. «Είσαι ψεύτρα», «δεν ξέρει να διαβάζεις», «οι υπόλοιποι συνάδελφοί δεν έχουν πρόβλημα να δουλεύουν μία-δύο ώρες επιπλέον τις βάρδιάς τους χωρίς να τις πληρώνονται, σε αντίθεση με σένα» ήταν μερικές από τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν ενάντια στη συνάδελφο. Αφού ούτε έτσι δεν κατάφεραν να κάνουν την συνάδελφο να παραιτηθεί, και χωρίς να έχει καμία ενημέρωση, της κοινοποιήθηκε με δικαστικό επιμελητή η απόλυσή της! Η συνάδελφος προχώρησε σε καταγγελία στην καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η συζήτηση της εργατικής διαφοράς θα πραγματοποιηθεί στις 4/12 10:00πμ στην Επ. Εργασίας Γλυφάδας Δάφνης.

Η απλήρωτη εργασία, η παραβίαση συνολικά της εργατικής νομοθεσίας, οι προσβολές, οι ύβρεις και οι ψυχολογικές πιέσεις απέναντι σε όποιον εργαζόμενο υπερασπίζεται και διεκδικεί τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά του, είναι ο τρόπος με τον οποίο η εταιρία αντιμετωπίζει τους εργαζόμενούς της και ειδικά εκείνους που βγαίνουν «μπροστά».  Κανένας εργαζόμενος, δεν είναι μόνος του. Με οργάνωση και αγώνα στους χώρους δουλειάς απαντάμε στις προσβολές, τις ύβρεις και τις ψυχολογικές πιέσεις της εργοδοσίας, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας.

Απαιτούμε:

  • Nα επαναπροσληφθεί άμεσα η συνάδελφος Α.Ε. – Να απαγορευτούν οι απολύσεις
  • Να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα της
  • Να ζητήσουν συγνώμη η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, ο Διευθυντής Περιφέρειας Β. Προαστίων και η Διευθύντρια του καταστήματος The Mall στη συνάδελφο.
  • Να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία σε όλους τους εργαζόμενους . Άμεση εφαρμογή της  Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας Επισιτισμού. 

Επιτροπή Αλληλεγγύης  στην απολυμένη συνάδελφο των Starbucks