Πανελλαδικό Διήμερο Συζητήσεων της ΣΣΠ. 21-22 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη

 

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα πανεπιστήμια μας είναι ίσως η χειρότερη στην οποία έχουν βρεθεί την τελευταία 40ετία. Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ έχει μειωθεί κατά μέσο όρο 80% σε σχέση με αυτή του 2009, με αποτέλεσμα πολλές σχολές να μην μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές τους λειτουργίες και να αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος. Πάνω σε αυτή την ετοιμόρροπη κατάσταση ψηφίστηκε μέσα στον Αύγουστο ο νέος νόμος Γαβρόγλου για την εκπαίδευση.

Βασική στόχευση και αυτού, αλλά και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια, δεν είναι άλλη από την απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση να χρηματοδοτεί τα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια. Το πρώτο βήμα έγινε με την αναστολή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων στους φοιτητές/τριες όλης της χώρας, καθώς το κράτος χρωστάει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους ιδιωτικούς εκδοτικούς οίκους. Το δεύτερο βήμα που ακολουθεί είναι η επέκταση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Και αν κρίνει κανείς από την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ολόκληρη η χώρα και η οικονομία της και κατ’ επέκταση και τα ίδια τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, δεν θα αργήσει και η επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά προγράμματα!

Η χρονιά που διανύουμε είναι αρκετά κρίσιμη για τη νεολαία και τους εργαζόμενους αυτής της χώρας. Οι μνημονιακές πολιτικές που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει απτόητη η τωρινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν οδηγήσει την ελληνική κοινωνία στον πάτο, στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση. Η πραγματική ανεργία αγγίζει το 30% του πληθυσμού (60% για τους νέους!) ενώ το 40% ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας. Ζούμε σε μια εποχή όπου τον κύριο λόγο στην κοινωνία έχουν αποκτήσει οι δυνάμεις καταστολής με τα ΜΑΤ και τα δικαστήρια, που καθημερινά καταργούν και καταστρατηγούν τα πιο βασικά μας πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα, χτίζοντας ένα χουντικό Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Το μέλλον όλων μας φαντάζει μαύρο, βουτηγμένο στην ανεργία, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.

Να μην τους αφήσουμε να μας τσακίσουν!

Σε όλα αυτά τα σχέδια τους πρέπει να μας βρουν απέναντι τους, αποφασισμένους και έτοιμους! Γι’ αυτό χρειάζεται να οργανωθούμε κι εμείς παντού! Να προετοιμαστούμε πολιτικά για την σύγκρουση με τον μνημονιακό μεσαίωνα που έρχεται, να ανασυγκροτήσουμε τους συλλόγους μας μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα. Να χρησιμοποιήσουμε όλες τις μορφές πάλης και αντίστασης, με καταλήψεις, διαδηλώσεις, αποκλεισμούς δημοσίων κτηρίων και δρόμων, να βγάλουμε μπροστά τα δικά συμφέροντα και ανάγκες. Να μην τους επιτρέψουμε να ξηλώσουν την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, που μέσα από τόσους μακροχρόνιους και αιματηρούς αγώνες κατακτήθηκε.

Όλοι μαζί να οργανώσουμε την αντίσταση μας!

Όπως κάθε χρόνο η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη (ΣΣΠ), διοργανώνει πανελλαδικό διήμερο συζητήσεων στις 21 και 22 Οκτώβρη στην Θεσσαλονίκη. Έτσι και φέτος, καλούμε κάθε αγωνίστρια/στη να συμμετέχει, για την καλύτερη οργάνωση της παρέμβασης μας, την ανάπτυξη ενός ισχυρού φοιτητικού κινήματος και την προετοιμασία των αγώνων της γενιάς μας!