ΣΣΠ: Ούτε ένα ευρώ από τη τσέπη των φοιτητών για βιβλία! Άμεση διανομή των συγγραμμάτων

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΑ

Βάζουν τέλος στα δικαιώματα μας, να τους τελειώσουμε εμείς!

Πριν λίγες μέρες ο ΣΕΕΒΙ (Σύλλογος εκδοτών επιστημονικών βιβλίων) ανακοίνωσε ότι σταματάει τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές. Αυτό έγινε γιατί το υπουργείο παιδείας αδυνατεί να πληρώσει τους εκδότες και έχουν συσσωρευτεί χρέη από το εαρινό εξάμηνο του 2016. Η μη διανομή των συγγραμμάτων πρακτικά σημαίνει να πληρώσουμε εκατοντάδες ευρώ κάθε εξάμηνο για να αγοράσουμε βιβλία. Τα δωρεάν συγγράμματα προς τους φοιτητές έχουν μπει πολλές φορές στο στόχαστρο και με τους νόμους Γιαννάκου (2007) και Διαμαντοπούλου (2011) έχουν περικοπεί σε μεγάλο βαθμό τα δωρεάν συγγράμματα που δικαιούται κάποιος φοιτητής. Με το κλείσιμο σχεδόν όλων των πανεπιστημιακών τυπογραφείων έδωσαν την έκδοση των συγγραμμάτων σε κρατικοδίαιτους ιδιώτες εκδότες οι οποίοι μπορούν και εκβιάζουν με κάθε ευκαιρία.

Το πρόβλημα όμως δεν βρίσκεται μόνο στους εκδότες και την ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Τα μνημόνια απαιτούν να μην δίνεται ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για δωρεάν βιβλία στους φοιτητές. Η μείωση της χρηματοδότησης για τις λειτουργικές δαπάνες των ΑΕΙ και ΤΕΙ φτάνει στο 80% σε σχέση με το 2009 και η Δημόσια-Δωρεάν Εκπαίδευση βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης. Αυτό όμως δεν τους φτάνει! Θέλουν οι φοιτητές σήμερα να πληρώνουν για βιβλία και αναλώσιμα στα εργαστήρια, αύριο για παράβολα εγγραφής και δίδακτρα!

Η κατάσταση στην οποία έφεραν την εκπαίδευση τα μνημόνια των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια και ειδικότερα της τωρινής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το ανελέητο κυνήγι επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων οδήγησε τη χρηματοδότηση της παιδείας στο ναδίρ και για αυτή τη κατάσταση αποκλειστικοί υπεύθυνοι είναι τα μνημόνια τους και οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Από τη μία τα παλιά μνημονιακά κόμματα με αρχηγό την ΝΔ και τον Μητσοτάκη που δήθεν κόπτονται για τους φοιτητές θέλουν την πλήρη κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και την ιδιωτικοποίηση της παιδείας και από την άλλη η μνημονιακή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει υπογράψει στο 3ο και 4ο μνημόνιο όχι μόνο την κατάργηση των δωρεάν βιβλίων αλλά την αποδέσμευση της εκπαίδευσης απο το κράτος και την πλήρη παράδοση της στους ιδιώτες. Άλλωστε μετά τον νόμο Γαβρόγλου, ετοιμάζουν σαρωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση με δεκάδες συγχωνεύσεις και κλεισίματα σχολών, νέες περικοπές στη χρηματοδότηση, απολύσεις προσωπικού και δίδακτρα!

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

Τα δωρεάν βιβλία και ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης δεν χαρίστηκαν αλλά κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες δεκαετιών! Δεν θα τους αφήσουμε να μας γυρίσουν στη δεκαετία του 1950. Κανείς μας δεν πρέπει να πληρώσει για τα πρωτογενή τους πλεονάσματα, για το χρέος και για τη κατάσταση στην οποία έφεραν αυτά την δημόσια εκπαίδευση. Πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούμε για να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας και τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Να διώξουμε τα μνημόνια, τα μέτρα τους και τους μνημονιακούς, νέους και παλιούς.

Με όπλο την δύναμη των ίδιων των φοιτητών να δημιουργήσουμε παντού επιτροπές αγώνα, να πραγματοποιήσουμε συνελεύσεις στους συλλόγους μας και να αποφασίσουμε καταλήψεις και κινητοποιήσεις. Να μείνουμε μακρυά από λογικές ανάθεσης και επίλυσης των προβλημάτων μας από άλλους. Με την αυτοοργάνωση και με μαχητικές μορφές πάλης να επιβάλλουμε το δίκιο μας.

Άμεση διανομή συγγραμμάτων. Ούτε ένα ευρώ από τη τσέπη μας

– Επαναλειτουργία των πανεπιστημιακών τυπογραφίων

– Αύξηση δαπανών για τη παιδεία

– Κατάργηση όλων των αντεκπαιδευτικών νόμων (Διαμαντοπούλου, Γαβρόγλου κ.α.)

– Κατάργηση των μνημονίων.Διαγραφή του χρέους

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ

www.sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com