Αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας από την Τουρκία και το Κουρδιστάν. Διαδήλωση: Πέμπτη 1/6, 18:00, Σύνταγμα

ΑΛΛΗΓΓΕΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ

Διαδήλωση: Πέμπτη 1/6, 18:00, από το Σύνταγμα στην τουρκική πρεσβεία

Στην Τουρκία, από την απόπειρα πραξικοπήματος (Ιούλης 2016) μέχρι σήμερα εφαρμόζεται ένα σχέδιο πολιτικών εκκαθαρίσεων από το ΑΚΡ και τον Ερντογάν στον κρατικό μηχανισμό. Στο στόχαστρο βρίσκονται δικαστές, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι κ.ά. Με πρόσχημα τη «συνωμοσία» απολύονται μαζικά. Οι εκκαθαρίσεις χτυπάνε όλο το φάσμα πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος, από κομμουνιστές αγωνιστές μέχρι απλά ανθρώπους που σχολίασαν αρνητικά τον Ερντογάν στο διαδίκτυο. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι τρομακτικά οξυμένη, ενδεικτικά έχουν απολυθεί 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι και προφυλακιστεί περίπου 50.000.

Μία απ’ τους πρώτους που αντέδρασαν δημόσια ήταν η Νουριγιέ Γκιουλμέν, απολυμένη καθηγήτρια Πανεπιστημίου. Πριν 7 μήνες, σε συντονισμό με άλλους εκπαιδευτικούς, βγήκαν σε πλατείες με χαρτόνια που έγραφαν: «Να γυρίσουμε στις δουλειές μας», «Όχι στην έκτακτη ανάγκη», «Κατάργηση των κυβερνητικών διαταγμάτων». Στην Άγκυρα, στην πλατεία Γιουκσέλ η διαμαρτυρία συνεχιζόταν καθημερινά για μήνες, ενώ γίνονταν μαζικές συλλήψεις όσων συμμετείχαν. Μέρα τη μέρα, ο αγώνας αγκαλιαζόταν από περισσότερο κόσμο, συγκέντρωνε λαϊκή αποδοχή. Η Νουριγιέ Γκιουλμέν και ο δάσκαλος Σεμίχ Οζακτσά εξέλιξαν τον αγώνα σε απεργία πείνας (από τις 11 Μάρτη), δηλώνοντας: «Αυτό δεν είναι προσωπικό εργασιακό πρόβλημα, είναι αγώνας κατά των κυβερνητικών διαταγμάτων, της έξαρσης της αδικίας». Ο αγώνας συνεχώς δυνάμωνε, γι’ αυτό την 75η ημέρα της απεργίας πείνας τους προφυλάκισαν. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι λόγοι της προφυλάκισης: σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, «η αντίσταση αυτή μπορεί να μετατραπεί είτε σε απεργία πείνας θανάτου, είτε σε εξέγερση όπως της πλατείας Γκέζι και των καπνεργατών TEKEL του 2010» .Οι ίδιοι συνεχίζουν μέχρι σήμερα την απεργία πείνας μέσα στις φυλακές.

Το τούρκικο κράτος, στις 7/11/2016, σε βομβαρδισμό Κούρδων ανταρτών στα βουνά της Ντερσίμ (σύνορα Τουρκίας-Συρίας) σκότωσε 11 αντάρτες του DHKC (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο). Αρνήθηκε να παραδώσει τις σορούς στους συντρόφους αλλά και στις οικογένειές τους. Ο 70χρονος πατέρας του Κεμάλ Γκιούν, ενός εκ νεκρών, ξεκίνησε στις 23 Φλεβάρη απεργία πείνας, διεκδικώντας να δοθούν οι σοροί στις οικογένειες. Ο ίδιος δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει μέχρι να φτάσουν τα οστά στα χέρια του. Αυτός ο αγώνας έληξε νικηφόρα: τελικά στις 24 Μάη παραδοθήκαν τα οστά των ανταρτών στους γονείς τους.

Ο Γιουσούφ Τας, Τούρκος πολιτικός κρατούμενος στις φυλακές Heimsheim της Γερμανίας, καταδικάστηκε με το αντιτρομοκρατικό νόμο 129b, ως μέλος του DHKP-C. Μέσα στις φυλακές αντιμετώπισε αυθαίρετη καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων, όπως απαγόρευση αλληλογραφίας στην τούρκικη γλώσσα, περιορισμός βιβλίων, απαγόρευση επισκέψεων και υποχρεωτική ένδυση με στολή της φυλακής. Κατά των συνθηκών αυτών ξεκίνησε απεργία πείνας στις 30 Μάρτη. Τον ίδιο τον κρατούν στο νοσοκομείο της φυλακής, για να τον υποβάλλουν σε υποχρεωτική σίτιση.

Το τούρκικο κράτος επιχειρεί να σταθεροποιηθεί καταλύοντας κάθε δημοκρατική ελευθερία. Με μαζικές διώξεις, απαγορεύει την αριστερή δράση, κάθε διαμαρτυρία, καταπνίγει βάναυσα το κουρδικό κίνημα. Η αντιδημοκρατική κατρακύλα απειλεί όλους τους λαούς της περιοχής, που σύρονται σε νέες κλιμακώσεις του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλος ο ελληνικός αστισμός είναι απόλυτα συνένοχοι, με τις απλόχερες διευκολύνσεις τους σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, τη συμμαχία τους με τα πιο αιματοβαμμένα καθεστώτα (Ισραήλ, Αίγυπτος). Εκφράζουμε την διεθνιστική αλληλεγγύη μας στους απεργούς πείνας, που σ’ αυτές τις συνθήκες δίνουν με υψηλό φρόνιμα ένα δίκαιο αγώνα, που μας αφορά όλους. Παλεύουμε για την ανάπτυξη αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, με κοινό αγώνα στις δύο πλευρές του Αιγαίου, όλων των λαών στην περιοχή, ενάντια στα σκοτεινά σχέδια ιμπεριαλιστών και αντιδραστικών αστικών τάξεων.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ