Αντεπίθεση των Εργαζoμένων: Κατάπτυστη δικαστική απόφαση καταργεί στην πράξη τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Για την απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, σχετικά με τη ΣΣΕ στην ακτοπλοΐα

Κατάπτυστη δικαστική απόφαση καταργεί στην πράξη τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Μια πρωτοφανή και απαράδεκτη απόφαση έλαβε το μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά την 1/11/2016. Συγκεκριμένα εκδικάστηκε και απορρίφθηκε αγωγή ναυτικού εργαζόμενου σε πλοίο της Ακτοπλοΐας το 2015, που είχε υπογράψει ατομική σύμβαση με δυσμενέστερους όρους από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) της Ακτοπλοΐας.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι αποκαλυπτικό και βασίζεται κυρίως στο ότι η τελευταία κλαδική σύμβαση για τα πληρώματα Ακτοπλοϊκών επιβατηγών (ΣΣΝΕ) πλοίων είχε λήξει το 2014. Κατ’ επέκταση οι όροι και οι συνθήκες ναυτολόγησης του εργαζόμενου ήταν, όπως λέει η απόφαση, αντικείμενο «ελεύθερης διαπραγμάτευσης», και ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν οι όροι της ΣΣΝΕ «αναγκαστικό δίκαιο» και άρα η αγωγή του εργαζόμενου για πληρωμή υπερωριών, δώρων, αμοιβής πλοίων «άγονης γραμμής» που προβλέπονταν από την τελευταία ΣΣΝΕ είναι «στην ουσία τους απορριπτέα»!

Η  απόφαση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό προχώρημα της κατάργησης των ΣΣΕ στην πράξη, καθώς καταργεί τη μετενέργειά τους.  Όταν καταγγέλονταν ή έληγε μία ΣΣΕ, οι κανονιστικοί όροι της (π.χ. μισθοί κτλ) εξακολουθούσαν να ισχύουν για ένα εξάμηνο. Το διάστημα αυτό με τους μνημονιακούς νόμους μειώθηκε στους τρεις μήνες.  Μετά την πάροδο του  τριμήνου όμως , αρχίζει η μετενέργεια της ΣΣΕ, που ήταν η συνέχεια της ισχύος των όρων της που αφορούσαν βασικό μισθό/ημερομίσθιο & επιδόματα.

Οι ΣΣΕ αποτελούν μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης, καθοριστική για την ενότητα και τη συνοχή της, καθώς οι εργαζόμενοι έφτασαν στο σημείο να διαπραγματεύονται ως ενιαίο σύνολο τους μισθούς και τα δικαιώματά τους. Η κατάργηση των ΣΣΕ αποτελεί ένα τεράστιο πισωγύρισμα για τους εργαζόμενους και τις κατακτήσεις τους.

Η επαίσχυντη απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραία είναι προϊόν του μνημονιακού φασισμού που επέβαλαν όλες οι προηγούμενες μνηνονιακές κυβερνήσεις και που συνεχίζει επάξια η κατάπτυστη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πριν  λίγες μέρες άλλωστε ψήφισε ένα μέρος των ακραία αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» για τα εργασιακά (απελευθέρωση των απολύσεων) και η συνέχεια έπεται πολύ σύντομα (αντισυνδικαλιστικός νόμος κ.ά.).

Αυτή η βαρβαρότητα για εμάς τους εργαζόμενους, αν οι ίδιοι, οι παραγωγοί όλου του πλούτου, δεν αποφασίσουμε να βάλουμε ένα τέλος. Να εξεγερθούμε ενάντια στην εφιαλτική πραγματικότητα που μας έχουν επιβάλει! Να στείλουμε στον αγύριστο όλα τα μνημονιακά κατακάθια νέα και παλιά, να συγκρουστούμε με το ανθρωποφάγο καπιταλιστικό σύστημα, να ανοίξουμε το δρόμο για μία κοινωνία δίκαιη, λειτουργική, ανθρώπινη, μια κοινωνία σοσιαλιστική.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων