Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Εμπόριο: Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις στα Public!

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ PUBLIC ΤΩΡΑ!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

 

Η Public, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες (αν όχι η μεγαλύτερη) στο εμπόριο με πάνω από 50 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, ξεκίνησε και πάλι τις μαζικές απολύσεις. Την Παρασκευή 20/01/2017 απολύθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι, κυρίως πωλητές, με μοναδικό κριτήριο τον «υψηλό» μισθό τους (700-800 Ευρώ!) ενώ φημολογείται ότι έπεται και συνέχεια.

Αυτήν την τακτική «εξυγίανσης» ακολουθεί η εταιρεία εδώ και αρκετά χρόνια είτε με μειώσεις μισθών (το 2012 επέβαλε μειώσεις 17% και όσοι αρνήθηκαν να υπογράψουν απολύθηκαν) είτε με τις ετήσιες και καθιερωμένες πλέον απολύσεις στις αρχές κάθε χρόνου. Σκοπός της εταιρείας είναι να απαλλαγεί από τους δήθεν υψηλόμισθους και να τους αντικαταστήσει με όσο το δυνατόν πιο φθηνή εργατική δύναμη: με εργαζόμενους κάτω των 25, συμβάσεις με τον κατώτερο μισθό και πολλές φορές ημιαπασχόληση χωρίς επιδόματα, εργαζόμενους μέσω voucher ώστε να τους παρέχουν δωρεάν εργασία κ.ο.κ.

Η εκμετάλλευση δεν σταματάει εδώ αφού η ελαστικοποίηση των ωραρίων και η εντατικοποίηση της δουλειάς είναι καθημερινότητα: υπερωρίες για να καλύπτονται κενά αφού οι εργαζόμενοι δεν αρκούν (κι όμως οι απολύσεις συνεχίζονται!), «ατομικές» πωλήσεις με στόχο τον κανιβαλισμό και την ατομικοποίηση των εργαζομένων (και φυσικά ακόμα ένα κριτήριο απόλυσης…), εργαζόμενοι να καλύπτουν 2 και 3 τμήματα ταυτόχρονα, κυριακάτικη εργασία (συνήθως 5ωρο ώστε οι εργαζόμενοι να μην παίρνουν προσαυξήσεις και επιπλέον ρεπό) κ.λπ. Αυτές λοιπόν είναι οι συνθήκες εργασίας στην Public. Μπορούμε φυσικά να φανταστούμε τι θα επακολουθήσει εάν περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα που θέλει η εγκληματική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και θεσμοί, μερικά από αυτά είναι:

Α) Ο υποκατώτατος μισθός (κάτω από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα).

Β) Οι λευκές συμβάσεις (να υπογράφουμε σε σύμβαση χωρίς να γνωρίζουμε τι θα εμπεριέχει αυτή).

Γ) mini jobs (να εργαζόμαστε όπου θέλουν όποτε θέλουν).

Δ) Η απαξίωση-κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος του συνδικαλισμού δηλαδή της οργάνωσης και διεκδίκησης των εργαζομένων ως το μονό όπλο απάντησης απέναντι στις επιθέσεις των εργοδοτών με στόχο την πλήρη μετατροπή των εργαζομένων σε δουλοπάροικους.

Όλα αυτά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τα αφήνουμε αναπάντητα. Μετά από 7 χρόνια οικονομικής κρίσης και Μνημονίων που έχουν μετατρέψει τις ζωές μας σε καθημερινό αγώνα επιβίωσης, με το 21,4% να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και με τους άνεργους να έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατ., οι απολύσεις μόνο εγκληματικές μπορούν πλέον να χαρακτηριστούν. Η Public,όλα αυτά τα χρόνια, και ενώ έχει βγάλει τεράστια κέρδη στις πλάτες των εργαζομένων της, δεν διστάζει να πετάξει στην ανεργία όποιον θεωρεί ασύμφορο ώστε να αυξήσει κι άλλο τα κέρδη της. Οι απολύσεις δεν θα σταματήσουν εδώ και θα πρέπει οι εργαζόμενοι να είναι προετοιμασμένοι, μόνο με την οργάνωσή τους σε επιτροπές μέσα στα καταστήματα, όπου θα συζητάνε και θα απαντάνε με αγωνιστικό τρόπο, μπορούν να σταματήσουν τις αποφάσεις τις εταιρείας για απολύσεις, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση-ελαστικοποίηση της εργασίας.

Πρέπει να αναρωτηθούν οι συνάδελφοι στην public όλα αυτά τα χρόνια, που λόγω της ανασφάλειας και του φόβου της απόλυσης υπομένουν όλα τα παραπάνω, μήπως η εταιρεία έχει βρει ευκαιρία για να περάσει οποιοδήποτε μέτρο εις βάρος τους χωρίς αυτό να έχει τέλος. Το τέλος πρέπει να το βάλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητά τους. Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Εμπόριο θέλει και θα σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους της public, όπως το έχει κάνει με ό,τι δυνάμεις έχει στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» και της επιχείρησης «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ». Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Εμπόριο αγωνίζεται και εναντία στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας συμμετέχοντας σε όλες τις απεργίες και κινητοποιήσεις. Η δική μας πρόταση δεν είναι άλλη από αυτήν του μαχητικού αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και πρώτα απ’ όλα όλων των θέσεων εργασίας και της αξιοπρέπειας μέσα στον χώρο της δουλειάς. Σας καλούμε να αγωνιστούμε μαζί για:

 

– ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

 ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

– 5ΝΘΗΜΕΡΟ – 8ΩΡΟ, ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

– ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

– ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΜΠΟΝΟΥΣ-ΔΟΛΩΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

– ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΛΕΙΣΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

– ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΕΜΠΟΡΙO