Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των προσφύγων και μεταναστών απεργών πείνας του Ελληνικού

Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των προσφύγων και μεταναστών απεργών πείνας του Ελληνικού

Σε απεργία πείνας προχώρησαν πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στο χώρο του Ελληνικού διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης. Οι πρόσφυγες και μετανάστες απέχουν από τις 5/2 το πρωί από το φαγητό, καταγγέλλοντας τις συνθήκες υγιεινής και ζητώντας τη μετεγκατάσταση τους σε διαμερίσματα εντός αστικού ιστού. Συνολικά στα τρία camp (στρατόπεδα συγκέντρωσης στην πραγματικότητα) του Ελληνικού διαμένουν 1600 πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στο Ελληνικό είναι:

– Μητέρες με βρέφη και μικρά παιδιά δεν έχουν σε στοιχειώδη επάρκεια τα απαραίτητα όπως βρεφικό γάλα, πάνες κ.α.

– Το φαγητό είναι πολύ κακής ποιότητας.

– Δεν υπάρχει ζεστό νερό και πλυντήρια.

– Η πρόσβαση στα νοσοκομεία είναι δύσκολη, αφού δεν υπάρχουν μεταφραστές.

– Ακόμα δεν μπορούν να πάνε όλα τα παιδιά σχολείο.

– Μεγάλες δυσκολίες στα αιτήματα για άσυλο.

Ο βασικός υπεύθυνος για τις κινητοποιήσεις των προσφύγων και μεταναστών είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, που δεν θέλει λύσει το θέμα εγκλωβισμένη και μέσα στην επαίσχυντη συμφωνία που έχει υπογράψει με ΕΕ και Τουρκία. Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες σε όλη τη χώρα ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, αρκετοί από αυτούς σε αντίσκηνα. Σε κέντρα κράτησης που είτε είναι κλειστά (απαγορεύεται η έξοδος) είτε είναι ανοιχτά, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απομονωμένα από τον αστικό ιστό. Στην Μόρια της Λέσβου τον τελευταίο μήνα τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει, πιθανότατα από αναθυμιάσεις από μαγκάλι. Το μόνο λογικό είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες να εξεγείρονται ειδικά όταν βρίσκονται φυλακισμένοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είναι λογικό και δίκαιο να εξεγείρονται, όταν επί μήνες ζουν στοιβαγμένοι κατά χιλιάδες κάτω από άθλιες συνθήκες μέσα στο κρύο τις λάσπες και τα χιόνια.

Το ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών δεν μπορεί απλά να μπαίνει κάτω από το χαλί, όπως προσπαθεί ανεπιτυχώς να κάνει η κυβέρνηση. Η ίδια, πέρα από το ότι είναι ανίκανη, δεν θέλει να δώσει πραγματικές λύσεις στο θέμα, αφού έχει ψηφίσει και εφαρμόζει την αντιμεταναστευτική και ρατσιστική συμφωνία με ΕΕ και Τουρκία. Πρέπει να αγωνιστούμε μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες για το οριστικό κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης και των κέντρων κράτησης και για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και πλήρη διακαιώματα για όσο καιρό επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα. Για την ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ–Τουρκίας και για ανοιχτά σύνορα και ελεύθερη, ασφαλή διέλευση για όλους τους κατατρεγμένους. Ακόμα πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτούς που καλλιεργούν τον ρατσισμό και το μίσος απέναντι στους μετανάστες και πρόσφυγες. Να αγωνιστούμε μαζί μετανάστες και ντόπιοι, για να τσακίσουμε τον μνημονιακό κανιβαλισμό και αυτούς που τον εφαρμόζουν.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ