Αντεπίθεση των Εργαζομένων: Να παρθεί πίσω απόλυση μηχανικού στην καπνοβιομηχανία Παπαστράτος

Να παρθεί πίσω η άδικη και καταχρηστική απόλυση του μηχανικού

στην καπνοβιομηχανία Παπαστράτος!

 –
Την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη, στις 8.30 το πρωί, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο του Ασπρόπυργου  της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος – Philip Morris» από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Ο λόγος είναι η άδικη και καταχρηστική απόλυση συναδέλφου μηχανικού και μέλος του σωματείου, ο οποίος μάλιστα πάσχει και από σκλήρυνση κατά πλάκας. Στην κινητοποίηση συμμετείχε, επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.
Ο μηχανικός εργάστηκε στο εργοστάσιο 7,5 μήνες και πριν καν λήξει η «δοκιμαστική περίοδος» των 12 μηνών, η εργοδοσία τον απέλυσε χωρίς να διευκρινιστούν οι λόγοι! Το μόνο «επιχείρημα» που προέβαλε η διοίκηση είναι, πως ο συνάδελφος αργούσε να προσέλθει το πρωί, πράγμα για το οποίο ήταν ενήμερη η προϊσταμένη του,  για λόγους υγείας και πάντοτε η αναπλήρωση του χρόνου γινόταν -και με το παραπάνω- το απόγευμα και το βράδυ. Ο συνάδελφος μάλιστα αντιμετώπισε χλευασμό και ειρωνεία σε σχέση με την πρωινή καθυστέρηση, αν και ο ίδιος ο γιατρός της εταιρείας του είπε πως ήταν απόλυτα δικαιολογημένος.
Επιπλέον, η απόλυση έγινε μια μόλις μέρα μετά την εκκαθάριση της χρηματικής αποζημίωσης που δικαιούταν λόγω ιατρικών εξόδων από το ομαδικό ασφαλιστήριο του εργοδότη (ασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία)!
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών αφού επεδίωξε επανειλημμένα τη συνάντηση με την εργοδοσία του «Παπαστράτου», η οποία με διάφορες προφάσεις αρνήθηκε, προχώρησε σε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας. Η εργοδοσία προφασίστηκε ότι η απόλυση έγινε λόγω ανεπιτυχούς δοκιμής του υπαλλήλου χωρίς να προσκομίσει κανένα έγγραφο που να πιστοποιεί το γεγονός, πράγμα το οποίο δείχνει ότι τον απέλυσαν για λόγους υγείας και ότι η σύμβαση ήταν ορισμένου χρόνου ενώ στην πραγματικότητα ήταν αορίστου.
 Η επιθεώρηση δικαίωσε τον εργαζόμενο, ενέκρινε την επαναπρόσληψή του και ζήτησε να ληφθεί υπόψη το ζήτημα υγείας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του συνιστά διάκριση! Παρόλα αυτά, η εργοδοσία όχι μόνο δεν έκανε την επαναπρόσληψη αλλά απειλεί και με μηνύσεις για δήθεν συκοφαντική δυσφήμηση. Στην τριμερή συνάντηση, που έγινε τον Ιούνιο, η εργοδοσία παραδέχθηκε πως καταπάτησε τη σύμβαση, ο εργαζόμενος δικαιώθηκε ξανά αλλά η επαναπρόσληψή του δεν έγινε ποτέ..
Να θυμίσουμε ότι μόλις δύο χρόνια πριν, το 2014, η «Παπαστράτος» έχει βραβευτεί και ως Βest Work Place, στην κατηγορία των εταιρειών με πάνω από 250 εργαζόμενους!
Είναι ολοφάνερο ότι όλα τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα των μνημονιακών πολιτικών που βαραίνουν τις πλάτες των εργαζομένων -παλιά και τα νέα που κατεβάζει η ξεπουλημένη κυβέρνηση του Τσίπρα – ανάγουν το διευθυντικό δικαίωμα στον υπέρτατο βαθμό και μετατρέπουν τους εργαζομένους σε «άψυχα αντικείμενα μιας χρήσης» στα χέρια των εργοδοτών.  Με απύθμενο θράσος, καταπατούν τα εργασιακά μας δικαιώματα μετατρέποντάς μας σε σκλάβους και μόλις τολμήσουμε να διεκδικήσουμε έστω και το ελάχιστο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με εκβιασμούς, σωρεία ποινικών διώξεων, αστυνομική καταστολή κ.ά.
Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να καταργήσουμε τα μνημόνιά τους στην πράξη, με οργάνωση στους χώρους δουλείας και μαχητικούς αγώνες διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, σταθερό ωράριο, αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις, απαγόρευση των απολύσεων  και να πάρουμε πίσω όλα όσα δικαιώματα μας αφαίρεσαν.
 –
Αντεπίθεση των Εργαζομένων