Αντεπίθεση των Εργαζομένων: Εξαγγελίες Τσίπρα, κοροΐδία χωρίς τέλος

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΣΙΠΡΑ ΔΙΧΩΣ ΤΣΙΠΑ

Στις 8/12/2016 ο νεομνημονιακός πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, χωρίς ίχνος τσίπας, με ένα διάγγελμά του προς τους ιθαγενείς, εξήγγειλε την «άμεση χορήγηση, ενόψει εορτών, 617 εκατ. ευρώ σε περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 850 ευρώ». Κάτι ψέλλισε για «κοινωνική αναδιανομή», και για «τη σταθερή δέσμευσή τους – άραγε ποιών – στη στήριξη των πιο αδυνάμων». Ισχυρίστηκε, επίσης χωρίς τσίπα, ότι με αυτήν την εξαγγελία «έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη μια παλιότερη δέσμευση μας για 13η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» και τέλος, υποσχέθηκε ότι: «Όσο τα περιθώρια της οικονομίας θα διευρύνονται και όσο περισσότερο η χώρα θα ανακάμπτει, τόσο ευρύτερη και ουσιαστικότερη θα είναι η κοινωνική αναδιανομή για την στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη». Επίσης ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη βουλή ενόψει του προϋπολογισμού του 2017, αναφερόμενος στην εξαγγελία του τόνισε ότι αυτή η παροχή συνολικά είναι 4,7 φορές μεγαλύτερη από το ποσό του ΕΚΑΣ που κόπηκε, το 2016!

Πάνω σε αυτές τις εξαγγελίες έχει στηθεί ένα απίστευτο γαϊτανάκι δηλώσεων και αντιδηλώσεων μεταξύ παλιών και νέων μνημονιακών, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΣΎΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ κλπ, οι οποίοι χωρίς καμία απολύτως τσίπα, μαλώνουν για το ποιος είναι ο πιο φιλολαϊκός μνημονιακός!

Πέρα από τα παραπάνω υπάρχουν ένα σωρό ερωτήματα και ερωτηματικά για αυτή την εξαγγελία. Ερωτήματα που αφορούν τη συγκεκριμένη εξαγγελία, ποιοι δικαιούνται, τι ποσό δικαιούνται κλπ. Ερωτήματα που αφορούν τους πραγματικούς σκοπούς ή τα κίνητρα της κυβέρνησης Τσίπρα-ΑΝΕΛ και όχι φυσικά η κοινωνική ευαισθησία. Ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το αν ήξεραν ή όχι οι δανειστές/τοκογλύφοι, οι περιβόητοι «θεσμοί». Αν η εξαγγελία αποτελεί μονομερή ενέργεια, με την οποία αν τελικά διαφωνούν οι «θεσμοί» τότε θα μπορούσε ακόμη και να ακυρωθεί.

Στα πλαίσια αυτού του κειμένου θα ασχοληθούμε κυρίως με τα πρώτα ερωτήματα, αυτά που βασανίζουν αυτούς τους ίδιους τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους. Είναι όλοι αυτοί που θα πάρουν αυτό – το όποιο ποσό- αν τελικά το πάρουν και αν δεν τους ζητηθεί πίσω- νιώθοντας απίστευτη οργή και αγανάκτηση, για όσα τους έχουν κόψει, για όσα τους έχουν φορτώσει (φόρους, χαράτσια, χρέη, ανεργία κ.α.) και για όσα θα τους φορτώσουν (νέα Μνημόνια, νέες περικοπές κ.α.). Κυρίως όμως όλοι αυτοί και μαζί με αυτούς η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας νιώθει και θα νιώθει –την στιγμή ακριβώς που θα παίρνει αυτό το ποσό – το ποσό της ελεημοσύνης, μια απίστευτη και αστείρευτη ντροπή και ταπείνωση.

Το ποσό που θα μοιραστεί – αν τελικά μοιραστεί – το ποσό της ελεημοσύνης, το ποσό της ταπείνωσης και της ντροπής, δεν θα είναι παρά σαν τις χάντρες που μοίραζαν στους ιθαγενείς στην Αμερική οι πρώτοι κατακτητές. Ταυτόχρονα, με αυτό το ποσό, οι μνημονιακοί, θα στοχεύουν στο να κρύψουν, να ωραιοποιήσουν – πως άραγε – όλες τις περικοπές, τις καταστροφικές αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές τους, παλιές, νέες και μελλούμενες. Αν και κάθε συνταξιούχος αλλά και η οικογένειά του, ξέρει καλύτερα το τι έχει ήδη στερηθεί, από τα μέχρι τώρα Μνημόνια, ενδεικτικά θα αναφέρουμε τα εξής:

Οι εξαγγελίες Τσίπρα σημαίνουν ότι μόνο για μια φορά –εφάπαξ- πριν το τέλος του 2016, το 60% των συνταξιούχων – όσοι παίρνουν κύρια και επικουρική μικτά κάτω από 850 ευρώ- θα πάρει ένα ποσό που θα είναι ίσο με τη διαφορά της σύνταξης που παίρνουν από τα 850 ευρώ, και που σε κάθε περίπτωση – το χορηγούμενο ποσό – δεν θα είναι μικρότερο από 300 ευρώ. Η «παροχή» αφορά τους συνταξιούχους όλων των ταμείων. Είναι προφανές ότι στη σημερινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση για πολλούς συνταξιούχους και τις οικογένειές τους, αυτό το ποσό θα μοιάζει στη κυριολεξία με μάννα εξ ουρανού.

Ταυτόχρονα όμως, «κύριε» Τσίπρα, «κύριοι» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «κύριοι» των Μνημονίων, παλιών, νέων και μελλοντικών, κάθε συνταξιούχος και η οικογένειά του γνωρίζει ότι έχετε πετσοκόψει, ΟΛΟΙ σας τουλάχιστον 12 φορές τις συντάξεις, επιβάλλοντας 12 διαφορετικές μειώσεις, ελέω Μνημονίων. Ότι πέρα από τους δανειστές, τοκογλύφους, από τραπεζίτες και μια χούφτα μεγάλους επιχειρηματίες έχετε πετάξει τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, στον καιάδα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της υπερφορολόγησης, του ξεζουμίσματος, της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Ότι το 55% περίπου του συνόλου των νοικοκυριών, επιβιώνουν εν μέρει ή εξολοκλήρου από τις υπάρχουσες συντάξεις. Ότι οι συντάξεις που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κάτω από 800 ευρώ, ΕΣΕΙΣ, παλιοί και νέοι μνημονιακοί, διαγκωνίζεστε για το ποιος ή ποιοί θα τις καταργήσουν – αρκεί να είστε στη κυβέρνηση. Ότι θα τις καταργήσετε, με ή σε κάποια επόμενη αξιολόγηση, με ή σε κάποιο κόφτη. με τον αρχικό επαναϋπολογισμό όλων των υπαρχουσών κύριων συντάξεων – οι επικουρικές ήδη έχουν επαναϋπολογιστεί, με την κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στη συνέχεια και με την κατάργηση – κακή ώρα όπως και με το ΕΚΑΣ- και της λεγόμενης εθνικής σύνταξης, στο τέλος!

Και τέλος για να είμαστε ακόμη πιο συγκεκριμένοι, ως προς το τι ακριβώς αποτελεί αυτή η «παροχή», ας καταγράψουμε 2 τυχαία αλλά υπαρκτά παραδείγματα:

Έστω συνταξιούχος που παίρνει αναπηρική σύνταξη 500 ευρώ το μήνα καθαρά. Αυτός ο συνταξιούχος «κύριε» Τσίπρα από το 2012 έως και το 2016 του έχουν κόψει, ελέω Μνημονίων την 13η και τη 14η σύνταξη για 5 έτη, δηλαδή καθαρά και συνολικά 5.000 ευρώ. χωρίς να υπολογίσουμε τις μειώσεις από το 2010. Και τώρα σε αυτόν τον συνταξιούχο θα δώσουν 350 ευρώ, στο όνομα της κοινωνικής αναδιανομής! Στο όνομα της κοινωνικής αναδιανομής – άραγε από ποιους και για ποιους– αρπάξανε ελέω Μνημονίων, μόνο από έναν συνταξιούχο/μια σύνταξη, πάνω από 5.000 ευρώ και θα του «δώσουν»  350!

Έστω συνταξιούχος των 666,07 ευρώ μικτά, ο οποίος με το αντιασφαλιστικό Κατρούγκαλου του αφαιρέθηκε το ΕΚΑΣ, περίπου 172 ευρώ μικτά μηνιαία. Αυτός ο συνταξιούχος έχασε λόγω κατάργησης του ΕΚΑΣ από τον περασμένο Ιούνιο, ένα ποσό περίπου 1.204 ευρώ. Από τη κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης από το 2012 και μετά, χωρίς τους προηγούμενους περιορισμούς έχασε, του αφαιρέσανε με τη βία, περίπου 6.660,07 ευρώ. Αυτός ο συνταξιούχος σύμφωνα με την εξαγγελία Τσίπρα θα «δικαιούται» καταρχήν περίπου 183 ευρώ, και τελικά θα «πάρει» 300 ευρώ, επίσης στο όνομα της κοινωνικής αναδιανομής! Αυτός λοιπόν ο ιθαγενής, κατά τη μνημονιακή λογική, θα πρέπει να χαίρεται που αντί για 183 ευρώ θα πάρει 300 και σε κάθε περίπτωση να μη θυμάται το τι του έκλεψαν ή του στέρησαν! Στο όνομα λοιπόν της ίδιας (με το προηγούμενο παράδειγμα) κοινωνικής αναδιανομής, αρπάξανε ελέω Μνημονίων, μόνο από έναν συνταξιούχο/μια σύνταξη, πάνω από 7.864 ευρώ και θα του «δώσουν» 300! Δηλαδή, από έναν συνταξιούχο αρπάξανε 26 φορές περισσότερα από όσα θα του «χορηγήσουν», στο όνομα της 13ης σύνταξης!

Φαρισαίοι και Υποκριτές, παλιοί και νέοι μνημονιακοί πράγματι εφαρμόζουν πιστά και μάλιστα χωρίς τσίπα, μια και μοναδική κοινωνική αναδιανομή. Είτε από πίστη, είτε γιατί μόνο έτσι θα μπορούν να διατηρούνται στα κυβερνητικά ή στα υπουργικά έδρανα, είτε και για τα δύο, αρπάζουν, μέσω των Μνημονίων, από τους πολλούς, και ταΐζουν τους λίγους. Ξεζουμίζουν μισθωτούς, εργαζόμενους, ανέργους, νέους, συνταξιούχους, μικρούς και μεσαίους αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους, ακόμη και από μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, για να εξασφαλίσουν είτε τους τόκους στους δανειστές/τοκογλύφους, ντόπιους και ξένους, είτε τα κέρδη μιας χούφτας τραπεζιτών και μεγάλων «επιχειρηματιών».

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ