Μαθητές Συκεών: Ρατσιστικές απόψεις και συμπεριφορές δεν χωράνε πουθενά!

Από τη δράση της Μαθητικής Αντεπίθεσης

Μαθητές Συκεών: Ρατσιστικές απόψεις και συμπεριφορές δεν χωράνε πουθενά!

 Το προσφυγικό ζήτημα αποτέλεσε όλη την προηγούμενη χρονιά, κεντρικό θέμα συζήτησης. Οι κινήσεις αλληλεγγύης που έδειξε ο ελληνικός λαός (ιδιαίτερα μέσω της συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και με αντιρατσιστικές- αντιπολεμικές πορείες και εκδηλώσεις) για τους πρόσφυγες, ήταν και παραμένει τεράστια. Παρόλα αυτά, και ως σημάδι του κανιβαλισμού που προσπαθούν να επιβάλλουν μέσω των μνημονίων, εμφανίστηκαν  ρατσιστικές απόψεις και κινήσεις, οι όποιες ευτυχώς δεν έχουν απήχηση μέσα στην κοινωνία.

Λόγω της ιδιαίτερης ευαισθητοποίησης που δείχνουν οι μαθητές απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα  η Μαθητική Αντεπίθεση ξεκίνησε μία προσπάθεια στήριξης των προσφύγων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Το γεγονός αφορά την κατάπτυστη ανακοίνωση των συλλόγων γονέων του 5ου και 1ου Δημοτικού Σχολείου της περιοχής, που με την υποστήριξη του δημάρχου, αρνούνται να φοιτήσουν, στα δύο αυτά σχολεία, παιδιά προσφύγων και μεταναστών, απειλώντας μάλιστα και με κατάληψη.! Έτσι, με πρωτοβουλία μας, ανοίξαμε μια συζήτηση ανάμεσα στους μαθητές για αυτό το θέμα στο 2ο ΓΕΛ Συκεών όπου και παρεμβαίνουμε και βγάλαμε την παρακάτω ανακοίνωση:

 –

Ανακοίνωση του 2ου ΓΕΛ Συκεών

Οι ρατσιστικές αντιδράσεις των Συλλόγων Γονέων του 5ου και 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης και του Δήμαρχου της περιοχής, με τις οποίες αρνούνται να φοιτήσουν στα σχολεία τους παιδιά προσφύγων και μεταναστών (προφασιζόμενοι και υγειονομικούς κινδύνους) δείχνει μία εικόνα ντροπής και προσβολής στην ίδια την μνήμη των κατοίκων του (ιδρύθηκε το 1922 από πρόσφυγες του Πόντου και του Καυκάσου).
Πρόκειται για μία κίνηση αυτών των συλλόγων ανεπίτρεπτη, που δεν μπορεί παρά να προκαλεί αποστροφή, αγωνία για το σκοτάδι που απειλεί την ελληνική κοινωνία. Μια κίνηση η οποία πρέπει να καταδικαστεί καθαρά και στην οποία πρέπει να αντισταθούμε δραστήρια.
Η θλιβερή αντίδραση αυτών των συλλόγων, με αποδέκτη τους πιο φτωχούς και καταφρονεμένους αυτής της κοινωνίας μπορεί να θεωρηθεί τραγελαφική παραφωνία μπροστά στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που έδειξε ο λαός.
Με αυτήν μας την ανακοίνωση, λοιπόν, οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Συκεών θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα υπεράσπισης των προσφυγόπουλων, καθώς η δωρεάν εκπαίδευση είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων. Έτσι, εμείς που θεωρούμαστε η νέα γενιά, δείχνουμε με την στάση μας ότι τέτοιες και παρόμοιες ρατσιστικές συμπεριφορές δεν χωράνε σε αυτήν την κοινωνία.

 

Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Συκεών