Κυβέρνηση – ΕΕ – Καπιταλιστές “τα θέλουν όλα”…

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΜΑΣ

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ μιλάει για “επώδυνα αλλά δίκαια μέτρα”, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους καπιταλιστές τρομοκρατεί την κοινωνία με σημαία τα τεράστια ελλείμματα και χρέη, φτιάχνοντας κλίμα αποδοχής μιας σκληρότατης αντεργατικής-αντιλαϊκής επίθεσης. Όσα διαρρέει στα ΜΜΕ, αλλά και οι κινήσεις της, δείχνουν σαφώς τις πραγματικές προθέσεις της.

Φουντώνει ο καρκίνος της ανεργίας

Πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο το 2010. “5 αποχωρήσεις, 1 πρόσληψη”. Μείωση των συμβάσεων κατά 1/3: αυτές οι εξαγγελίες σημαίνουν πολλές χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και σπρώξιμο των δημόσιων υπηρεσιών στην κατάρρευση. Μετά τα stage, άμεσα χτυπιούνται οι ωρομίσθιοι/αναπληρωτές, με την κατάργηση της προϋπηρεσίας τους.

Στον ιδιωτικό τομέα, κύμα λουκέτων, απολύσεων, διαθεσιμοτήτων κλπ. Κυβέρνηση, ΕΕ και εργοδότες όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσουν την ανεργία, αλλά θέλουν να την γιγαντώσουν, για να μας φορτώσουν την κρίση, να μας εκβιάζουν με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Άγριο μαχαίρι σε μισθούς-συντάξεις

Στον προϋπολογισμό, οι πραγματικές δαπάνες για μισθούς-συντάξεις προβλέπονται μειωμένες. Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης σημαίνει άμεση μείωση των μισθών στο Δημόσιο, όπως και η μείωση κατά 10% των δαπανών για επιδόματα. “Άγρια” μέτρα όπως η κατάργηση του 13ου-14ου μισθού θα είναι διαρκώς στην ατζέντα, παρά τις αντίθετες “διαβεβαιώσεις”.

Στον ιδιωτικό τομέα, οι εργοδότες μειώνουν τους μισθούς, καθυστερούν ή κόβουν πληρωμές (μισθών, δώρων κλπ.), δεν ανανεώνουν συλλογικές συμβάσεις. Τώρα θα αποθρασυνθούν πλήρως, προσπαθώντας να κάνουν τους μισθούς χειρότερους κι από “βαλκανικούς”.

«Ταφόπλακα» για Ασφάλιση – Υγεία

Οι επιχορηγήσεις του προϋπολογισμού στα ασφαλιστικά ταμεία είναι ήδη μειωμένες. Οι αλλαγές που ετοιμάζονται (ανταποδοτικότητα σύνταξης-εισφορών, βάση υπολογισμού της σύνταξης όλος ο εργασιακός βίος), θα σημάνουν δραματική αύξηση των ορίων ηλικίας, μεγάλη μείωση των συντάξεων, των κοινωνικών παροχών, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και οριστική κατάργηση του χαρακτήρα αλληλεγγύης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ενώ μιλούν για “πάταξη της εισφοροδιαφυγής”, δεν λένε κουβέντα για τα χρωστούμενα και κλεμμένα κράτους και εργοδοτών, ενώ ετοιμάζουν νέα ρύθμιση-χάρισμα των χρεών των εργοδοτών!

Η διάλυση-εμπορευματοποίηση της Ασφάλισης θα συμπαρασύρει την Υγεία, κάνοντάς τις πανάκριβο εμπόρευμα, στερώντας και το πιο ελάχιστο δίχτυ προστασίας για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.

Όσο για την φοροεπιδρομή στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί, πάντα στο όνομα των ελλειμμάτων και των χρεών.

Είμαστε μόνο στην αρχή αυτής της επίθεσης. Τα παραμύθια για “ήπιο ελληνικό μοντέλο”, “διαφάνεια” κλπ. γρήγορα θα καταρρεύσουν, δίνοντας τη θέση τους σε σκληρότατα ΜΕΤΡΑ-ΣΟΚ, που θα γυρίσουν τους εργαζόμενους δεκαετίες πίσω, για να σώσουν το κεφάλαιο από την κρίση. Για να τα επιβάλλουν, θα μας χτυπήσουν με κάθε μέσο, όπως δείχνει το όργιο καταστολής στις κινητοποιήσεις στην επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Μας κοροϊδεύουν με φτιασίδια “κοινωνικής πολιτικής”…

– Τη φορολόγηση των μπόνους ή των κερδών που διανέμουν οι επιχειρήσεις, των βραχυπρόθεσμων χρηματιστηριακών συναλλαγών κλπ. Λόγω της κρίσης, οι τιμές των μετοχών θα είναι χαμηλά και οι επιχειρήσεις συνολικά θα εμφανίσουν ζημιές ή μειωμένα κέρδη. Έτσι, θα πληρώσουν μόνο ψίχουλα.

– Την “προστασία των δανειοληπτών”, που προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα πάρουν πίσω το μέγιστο δυνατό από τους μικρομεσαίους δανειολήπτες, αφού με τα εισοδήματά τους “στον πάτο” είναι σχεδόν αδύνατο να αποπληρώσουν όλες τις οφειλές τους.

Το πραγματικό σκάνδαλο δεν είναι τα μπόνους που θα πάρουν κάποια “χρυσά παιδιά”, αλλά αυτά που έχουν ήδη πάρει. Είναι τα υπέρογκα κέρδη που συσσωρεύουν για χρόνια οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, καθηλώνουν τους μισθούς, απογειώνουν τις τιμές, εξοντώνουν τους μικρούς και μεσαίους δανειολήπτες. Είναι μια κυβέρνηση-φιλόπτωχη κυρία που δίνει στους άνεργους ελεημοσύνες (“εκπτωτικό κουπόνι”) αντί για δουλειά.

Αγώνας με Απεργίες και Καταλήψεις – Ή ΑΥΤΟΙ Ή ΕΜΕΙΣ!

Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, διεθνείς “οίκοι αξιολόγησης”, εκπρόσωποι των εργοδοτών… ποιοι είναι όλοι αυτοί που μας τρομοκρατούν με τα ελλείμματα και τα χρέη; Οι ίδιοι που τα δημιούργησαν, αφού χρόνια τώρα τα έχουν δώσει όλα στο κεφάλαιο και σε μια χούφτα ανθρώπων του πλούτου, με σωρεία αντεργατικών μέτρων και την ωμή λεηλασία του δημόσιου χρήματος. Η απάντησή μας σ’ όλους αυτούς πρέπει να είναι ξεκάθαρη:

Δεν κάνουμε καμία θυσία για τα κέρδη και το σύστημά τους. Για τα ελλείμματα και τα χρέη να πληρώσουν αυτοί που τα δημιούργησαν. Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, οι παραγωγοί του πλούτου. Δεν ζητιανεύουμε. Απαιτούμε την ικανοποίηση των αναγκών μας. Χρήματα υπάρχουν, τα δισεκατομμύρια που χαρίζονται στους επιχειρηματίες, τα κέρδη που αποκόμισαν με την εργασία, τον ιδρώτα και το αίμα μας.

Αντί όμως να ορθώσει την απάντηση του κόσμου της δουλειάς, η ηγεσία της ΓΣΕΕ σπάει κάθε ρεκόρ εξευτελισμού και προδοσίας. Ούτε την εθιμοτυπική απεργία για τον προϋπολογισμό δεν κήρυξε – έτρεξε όμως στον “διάλογο” για το Ασφαλιστικό, δίνοντας σαφές μήνυμα ότι θα υποσκάψει με όλα τα μέσα τις αντιστάσεις μας. O πρόεδρός της Παναγόπουλος, αφού στάθηκε ενάντια στους απολυμένους των stage, σουλατσάρει στα κανάλια ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης εκθειάζοντας τις “καλές προσπάθειές” της.

Όμως και το ΠΑΜΕ, παρά τη ρητορεία του, ενδιαφέρεται κυρίως για το κυνήγι ψήφων, σε κάθε ευκαιρία διασπά τις κινητοποιήσεις ή και αγωνιστικά σωματεία, επειδή δεν τα ελέγχει.

Οι δυνατότητες για τη δική μας αντίσταση και αντεπίθεση φαίνονται στους αγώνες και τα εργατικά ξεσπάσματα που πυκνώνουν: στον αγώνα των συμβασιούχων και των stage για σταθερή δουλειά, στις απεργίες ενάντια στις απολύσεις (τηλεπικοινωνίες κα.), στις καταλήψεις εργοστασίων και χώρων δουλειάς (Καρυπίδης, Elite, ταχυμεταφορές κα.). Στα νέα σωματεία που συγκροτούνται, μάλιστα στα πιο ανοργάνωτα και αδύναμα κομμάτια της εργατικής τάξης (συμβασιούχοι, ωρομίσθιοι, καθαρίστριες κλπ.).

Απέναντι στην καπιταλιστική κρίση, ο αγώνας θα είναι σκληρός, ζωής ή θανάτου. Αν δεν θέλουμε να μας πνίξει η φτώχεια, η εξαθλίωση και η απόγνωση, πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις. Όχι να περιμένουμε για ακόμα μια φορά “λύσεις” από “σωτήρες”, από τους ξεπουλημένους γραφειοκράτες και σάπιους πολιτικούς που τόσες φορές μας έχουν εξαπατήσει και εγκαταλείψει.

Πρέπει να ενώσουμε όλες τις αντιστάσεις και τους αγώνες, ενάντια σε κάθε διαίρεση και κατακερματισμό. Να τους πάρουμε στα δικά μας χέρια, μέσα από γενικές συνελεύσεις και επιτροπές βάσης. Να τους οδηγήσουμε σε σύγκρουση με την εργοδοσία και το σύστημά της.

Χρειαζόμαστε αποφασιστικές μορφές πάλης, που μπορούν να νικήσουν: απεργίες, καταλήψεις των χώρων δουλειάς, μαχητικές διαδηλώσεις, μαζική αυτοάμυνα των κινητοποιήσεων από τους μηχανισμούς καταστολής.

Να προβάλλουμε τις δικές μας λύσεις, ένα Πρόγραμμα Σωτηρίας που να βασίζεται στον εργατικό έλεγχο στην οικονομία, στην ικανοποίηση των δικών μας αναγκών και όχι των κερδών των καπιταλιστών.

  • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, με στόχο τα 1.400 ευρώ κατώτερο βασικό μισθό. Δημόσια-Δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους. Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση συντάξεων. Για την Κοινωνική Ασφάλιση να πληρώσουν κράτος και καπιταλιστές.
  • Απαγόρευση των απολύσεων. Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους με 35ωρο-5νθήμερο-7ωρο. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας.
  • Να κρατικοποιηθεί χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο το τραπεζικό σύστημα, όποια επιχείρηση κλείνει ή απολύει, όλοι οι τομείς-κλειδιά της οικονομίας.
  • Να καταργηθούν ΜΑΤ και “ομάδα Δέλτα”, να αφοπλιστεί η αστυνομία. Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ