ΣΣΠ: Όλοι στη Διαδήλωση της ΔΕΘ το Σάββατο 10/9. Η νεολαία στον δρόμο της Γαλλίας να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Όλοι στον αγώνα για να μην περάσει ο νέος Εργασιακός Νόμος

 –

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Σάββατο 10/9, 17:30 Εγνατία και Αγίας Σοφίας

Πληροφορίες για συμμετοχή & μετακίνηση: 6949154684

 Παρά τα όσα παραμύθια που διαδίδει η άθλια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ανάπτυξη, επενδύσεις ή ακόμη και έξοδο από την κρίση, η πραγματικότητα συνεχώς την διαψεύδει. Το μαρτυρούν τα λουκέτα σε μεγάλες επιχειρήσεις (Μαρινόπουλος, JET OIL, Ledra Hotel, κ.α), που αφήνουν χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο, τα τεράστια ποσοστά ανεργίας (πάνω από 60% στους νέους), η φτώχεια που ξεπερνά πλέον το 40% και το χρέος που συνεχώς αυξάνεται. Η μνημονιακή κατρακύλα δεν έχει τελειωμό και αυτή τη φορά απειλεί να διαλύσει κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος. Η υποταγμένη αυτή κυβέρνηση, έχοντας χάσει κάθε έρεισμα  στους εργαζόμενους και τη νεολαία, απομονώνεται και αντιδραστικοποιείται όλο και περισσότερο. Μαζί με τους παλιούς μνημονιακούς (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, κ.λπ) επδίδονται σε μία έντονη αντιδραστική ρητορική ενάντια στους εργαζόμενους, ενοχοποιώντας κάθε μορφή αγώνα και συνδικαλιστικής δράσης. Σχεδιάζουν από κοινού και πάντα με την καθοδήγηση και εποπτεία των τοκογλύφων – ιμπεριαλιστών της ΕΕ και του ΔΝΤ, να περάσουν μέτρα για την πλήρη κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων μας μέσα στο Φθινόπωρο. Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις υπουργών και βουλευτών για δήθεν διαπραγματεύσεις, τα μέτρα θα είναι πρωτοφανούς αγριότητας. Θέλουν να μας επιβάλλουν μισθούς πείνας, ταπεινωτικές συμβάσεις εργασίας και κυρίως να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε. Την ίδια στιγμή επαναφέρουν το κράτος έκτακτης ανάγκης, της άγρια καταστολής των ΜΑΤ και των δικαστηρίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις νεολαίας και εργαζομένων.

 

Μειώνουν μισθούς, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα στην απεργία!

Τα μέτρα που συζητιούνται κινούνται σε τρεις άξονες:

Α) Την δραματική μείωση μισθών και κατάργηση επιδομάτων:

Προβλέπεται νέα μείωση του κατώτατου μισθού σε εξευτελιστικά επίπεδα και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού (δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα αδείας). Κατάργηση όλων των επιδομάτων (επιδομάτων γάμου, τέκνων, σπουδών, ανθυγιεινής εργασίας και οι προσαυξήσεις λόγω τριετιών, αμετάβλητο μισθό για όλον τον εργασιακό βίο («σύστημα “καθαρού” μισθού»)!  Όλα αυτά θα προκαλέσουν άμεσα ως και 30% μείωση του μισθού.

Με τα μέτρα αυτά Κυβέρνηση και δανειστές σκοπεύουν να πετσοκόψουν για άλλη μια φορά τους μισθούς μας, να καταληστέψουν τον μόχθο των εργαζομένων, ώστε να πετάξουν λεφτά στην μαύρη τρύπα του χρέους και των χρεοκοπημένων τραπεζών τους. Αυτή η επαίσχυντη επίθεση ντύνεται με μια χυδαία νεοφιλελεύθερη ρητορική ενάντια στην εργατική τάξη, ενοχοποιώντας τους  «υψηλούς» μισθούς, σαν το αίτιο της έλλειψης ανταγωνιστικότητας και τελικά της ίδιας της κρίσης! Είναι ξεκάθαρο πως αποσκοπούν στη μετατροπή του μισθού σε οικειοθελή παραχώρηση του εργοδότη. Στη νομιμοποίηση και θεσμοθέτηση της χαμηλόμισθης, της άμισθης  και της απλήρωτης εργασίας.

Β) Τις δουλικές σχέσεις εργασίας:

Προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της εργασίας με θεσμοθέτηση των πιο αντιδραστικών και ταπεινωτικών μοντέλων που υπάρχουν: Καθιέρωση συμβάσεων εργασίας όπως η “μικροεργασία” (mini jobs), στην οποία προβλέπονται πολύ χαμηλές αμοιβές χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, τα συμβόλαια μηδενικών ωρών απασχόλησης και τις λευκές συμβάσεις, δηλαδή της απασχόλησης όταν και όποτε θέλει ο εργοδότης και με αμοιβή που ορίζει ο ίδιος, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων ακόμη και αυτών που υπογράφουν οι Ομοσπονδίες ή και η ΓΣΕΕ. Πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων χωρίς όρια και χωρίς διοικητικό βέτο (σήμερα επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να απολύουν έναν συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων ανά μήνα). Και τέλος την περαιτέρω μείωση της αποζημίωσης για απολύσεις εργαζόμενων, καθώς και μείωση του χρόνου προειδοποίησης απόλυσης.

Αυτά τα μέτρα λύνουν τα χέρια στους εργοδότες. Τους παραχωρείται απόλυτο δικαίωμα να απολύουν, να  τρομοκρατούν και να εκβιάζουν τους εργαζόμενους. Νομιμοποιούν και δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τις ήδη άθλιες συνθήκες εργασίας, αυξάνοντας το όργιο της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Ειδικά για την νεολαία και όσους μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας, η εργοδοτική απολυταρχία θα είναι το καθεστώς κάτω από το οποίο θα εργάζονται.

Γ) Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα:

Στοχεύουν στην αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιών. Οι αποφάσεις για την κήρυξη απεργίας θα πρέπει να λαμβάνονται από την απόλυτη πλειοψηφία (50%+1)  του σύνολου των εγγεγραμμένων μελών ενός συνδικάτου και όχι από τα μέλη του Δ.Σ., ή ακόμη και της απόλυτης πλειοψηφίας της Γενικής Συνέλευσης. Στην επαναφορά του χουντικού lockout (ανταπεργίας) και ακόμη στη μεγαλύτερη ενίσχυση του «Διευθυντικού Δικαιώματος». Τέλος σχεδιάζουν τον περιορισμό ή και την κατάργηση της προστασίας των μελών του Σωματείου.

Τα εξοντωτικά αυτά μέτρα καταργούν στην πράξη τον ισχύον συνδικαλιστικό νόμο  και κάθε άλλο νόμο που κατοχυρώνει, κάποια – έστω και περιορισμένα – δικαιώματα των εργαζομένων, των εκπροσώπων τους, της συνδικαλιστικής δράσης και των Συνδικάτων. Έχουν στόχο να κάνουν αδύνατη την απεργία, να ποινικοποιήσουν και να απαγορεύσουν κάθε αγωνιστική διεκδίκηση ή κινητοποίηση, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε έρμαια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Θέλουν ουσιαστικά να καταργήσουν τα Σωματεία, τη συνδικαλιστική δράση και ιδιαίτερα το μαχητικό συνδικαλισμό, με λίγα λόγια επιδιώκουν την ατομικοποιήση των εργαζομένων και την περιθωριοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Προσπαθούν να ανοίξουν, με αυτό τον τρόπο, τον δρόμο προς ένα αυταρχικό καθεστώς που θα διατηρεί αυτό τον εργασιακό μεσαίωνα, όπου τα συνδικάτα θα είναι μισοπαράνομα, όπου ο ρόλος τους δεν θα αναγνωρίζεται θεσμικά, εκτός από τον «υπεύθυνο» ή κυβερνητικό συνδικαλισμό, τα εργοδοτικά ή «κίτρινα» σωματεία και όλα αυτά για να διασώσουν τα κέρδη μιας χούφτας ντόπιων και ξένων τοκογλύφων τραπεζιτών και αρπακτικών καπιταλιστών. Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει έστω και διασωληνωμένος ο ελληνικός καπιταλισμός είναι με ένα συντριπτικό χτύπημα στην εργατική τάξη, στο βιοτικό της επίπεδο και κυρίως αφαιρώντας τα όπλα (απεργία, συνδικάτα, συλλογικές μαχητικές διεκδικήσεις, κ.λπ.) με τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις εναντίον της.

Άλλωστε το ίδιο σχέδιο επιχειρείται λίγο πολύ και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (αντεργατικοί νόμοι σε Γαλλία, Βέλγιο, κτλ), λόγω της όξυνσης της οικονομικής κρίσης στην ΕΕ.

 

Η νεολαία στην Πρώτη Γραμμή – Εμπρός στον δρόμο της Γαλλίας

   Αυτή η μάχη, ενάντια στον νέο νόμο – Τερατούργημα πρέπει να βρει τη νεολαία στην πρώτη γραμμή. Να παραδειγματιστούμε από την γαλλική νεολαία και τη μάχη της απέναντι στον αντίστοιχο εργασιακό νόμο Κομρί ώστε να βάλουμε τέλος στα σχέδια κυβέρνησης και δανειστών. Άλλωστε εμείς πληττόμαστε περισσότερο από αυτές τις αλλαγές. Εμείς είμαστε αυτοί που θα αναγκαστούμε να δουλεύουμε για το υπόλοιπο της ζωής μας , σε αυτές τις άθλιες συνθήκες. Που θα εργαζόμαστε για 400€ (και αν) τον μήνα και ανασφάλιστοι, που δεν θα έχουμε καμία προστασία απέναντι στον εργοδότη και θα μας έχουν στερήσει ακόμα και το δικαίωμα να έχουμε δικαιώματα, να αντιδρούμε, να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε. Μας θέλουν μία χαμένη γενιά, μία γενιά των μνημονίων  και της μετανάστευσης, που θα αποδέχεται σιωπηρά αυτήν την καταδίκη.

Απέναντι σε όλα αυτά πρέπει να εξεγερθούμε, να συγκροτήσουμε παντού επιτροπές δράσης που θα συμμετέχουν όλοι όσοι  εναντιώνονται στον νέο εργασιακό νόμο και μέσα από τις συνελεύσεις μας, να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις, να πραγματοποιήσουμε καταλήψεις στις σχολές μας, αποκλεισμούς δρόμων και δημοσίων κτιρίων και κάθε αναγκαία μορφή πάλης. Να βγούμε στον δρόμο μαζί με τους εργαζόμενους και να παλέψουμε για την απαλλαγή από τα μνημόνια και τους υπηρέτες τους, τις επιταγές των τοκογλύφων της ΕΕ και του ΔΝΤ.

– Να μην περάσει ο νέος νόμος για τα εργασιακά

– Να απαγορευτούν οι απολύσεις- καμία μείωση μισθού

– Κάτω τα μνημόνια- Κάτω παλιοί και νέοι μνημονιακοί

– Διαγραφή του χρέους – Έξω από Ε.Ε – Ευρώ

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ