Να υπερασπιστούμε τη δημόσια δωρεάν παιδεία

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΪΚΑΣ

Από την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε. και την υπογραφή του μνημονίου η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Αποτέλεσμα τα σκληρότερα αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα που έχουν παρθεί από την κατοχή. Μειώσεις μισθών, αυξήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης και το βαρέλι φαίνεται να μην έχει πάτο. Το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, η χώρα βυθίζεται στην ύφεση, η ανεργία αυξάνεται  και οι περίφημοι στόχοι  της κυβέρνησης αναθεωρούνται συνεχώς. Τώρα με τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 (φτάνει στο αστρονομικό 15,4%) τρόικα και κυβέρνηση μας ξαναλένε ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα!

Με τον νέο προϋπολογισμό για το 2011 προβλέπονται μέτρα ύψους ενός νέου «μνημονίου» ενώ παράλληλα θα ισχύουν για το 2011 και όλα τα μέτρα του 2010.Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλέψει μέσα στο 2011 14,3 δις ευρώ από τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα: Μεταξύ αυτών, θα κλέψει 2,1 δις ευρώ από την υγεία (!), 800 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ (από 11% σε 13%), 600 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου του πετρελαίου, 1,5 δις ευρώ από τον «Καλλικράτη» (τους δήμους), τη μη χορήγηση αύξησης στις συντάξεις, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο κ.λπ., 800 εκατ. ευρώ από μείωση δαπανών για τις ΔΕΚΟ, 100 εκατ. ευρώ από απολύσεις συμβασιούχων στο δημόσιο, 150 εκατ. ευρώ από μείωση οικογενειακών επιδομάτων!

Από την παιδεία κόβεται άμεσα ως και το 31% της χρηματοδότησης!

Η επίθεση στην εκπαίδευση με στόχο την πλήρη κατάργησή της, την επιβολή διδάκτρων και την κατάργηση των πτυχίων συνεχίζεται με τις «προτάσεις» της Διαμαντοπούλου:

– Αυτοτέλεια-αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Μεταφράζεται κυρίως σε οικονομική αυτοτέλεια με πλήρη διαχείριση των οικονομικών από τα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας και όλων των παροχών (σίτιση, στέγαση), που θα πρέπει να «ανοιχτούν» σε ιδιώτες. Γι αυτό το λόγο θα δημιουργηθεί και η Ανεξάρτητη Αρχή Χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και η κάρτα του φοιτητή με βάση την οποία θα κατανέμεται η όποια χρηματοδότηση ατομικά για κάθε φοιτητή και όχι για τι ίδρυμα. Για πρώτη φορά εισάγεται με άμεσο τρόπο η λογική των διδάκτρων και η επιβολή αυτών στους φοιτητές.

– Εισαγωγή απευθείας σε Πανεπιστήμιο ή σχολή. Καταργούνται τα τμήματα. Η κατανομή των φοιτητών θα γίνεται σε προγράμματα σπουδών ενώ ο φοιτητής θα μπορεί να αλλάζει προγράμματα σπουδών. Με αυτήν την εξέλιξη έχουμε μία ουσιαστική κατάργηση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Πλέον αντί για ένα πτυχίο σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο θα υπάρχει ένα άθροισμα πιστωτικών μονάδων από τα διάφορα προγράμματα σπουδών για το οποίο η αγορά θα κρίνει «τι αξίζει». Τα ΑΕΙ και ΤΕΙ μετατρέπονται κυριολεκτικά σε σούπερ μάρκετ μεταλυκειακής κατάρτισης που θα πουλάνε προγράμματα σπουδών και πιστωτικές μονάδες.

– Σύνδεση ΑΕΙ-ΤΕΙ με την αγορά. Η κρατική επιχορήγηση θα γίνεται σε σύνδεση με την αξιολόγηση και την ελεύθερη αγορά. Τα προγράμματα σπουδών θα εξαρτώνται άμεσα από τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες. Τα πανεπιστήμια χάνουν τελείως τον όποιο προοδευτικό τους χαρακτήρα για την κοινωνία και καταργείται κάθε έννοια της επιστήμης και της μόρφωσης στον βωμό των ευκαιριακών «αναγκών» της ελεύθερης αγοράς και των τοπικών οικονομιών.

– Χωροταξική αναδιάρθρωση – Καλλικράτης στην εκπαίδευση. Περιλαμβάνει συγχωνεύσεις, συνενώσεις και κλείσιμο δεκάδων σχολών και τμημάτων. Όσες σχολές δεν μπορέσουν να βρουν ικανοποιητικούς πόρους  θα υπολειτουργούν ή απλώς θα κλείνουν.

Αυτές οι αλλαγές με την κατάργηση του ασύλου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων αλλά και του φοιτητικού συνδικαλισμού και κάθε ελεύθερης έκφρασης μέσα στα πανεπιστήμια.

Με αυτήν την αλλαγή/καταστροφή του πανεπιστημίου που προτείνει η κυβέρνηση δεν έχουμε απλά μία αγορά της εκπαίδευσης (δηλαδή την αγορά της μόρφωσης και όχι τη δωρεάν παροχή της) αλλά μία μετατροπή της ίδιας της εκπαίδευσης (και ειδικά της τριτοβάθμιας) σε μια αγορά. Μ’ αυτή την έννοια δεν έχουμε απλώς μία μετακύλιση κόστους στις πλάτες των φοιτητών αλλά και μία επίθεση στο μορφωτικό επίπεδο, στις επιστήμες, στην ίδια την κοινωνία και την αναπαραγωγή της.

Οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι το μόνο πράγμα που αφορά τους φοιτητές. Ήδη με τα μέτρα του μνημονίου οι νέοι ως 25 ετών θα δουλεύουν με το 80-85% του βασικού μισθού (500-540 ευρώ καθαρά!) και αυτά φυσικά αν καταφέρουν να ξεπεράσουν τον εφιάλτη της ανεργίας η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φτάσει το 25% (για τους νέους πάνω από 40%). Έτσι κι αλλιώς η νεολαία  οδηγείται με γοργούς ρυθμούς στην οικονομική εξαθλίωση αφού τα εισοδήματα των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων μειώνονται συνεχώς και οι κοινωνικές παροχές (δωρεάν υγεία, επιδόματα, σίτιση, στέγαση) είναι πια μακρινή ανάμνηση πράγμα το οποίο σημαίνει και μια μαζική εγκατάλειψη της εκπαίδευσης από τους σπουδαστές αλλά και από μαθητές και ένα ασφυκτικό κλίμα απαισιοδοξίας και μιζέριας.

Αν αυτά φαίνονται αρκετά, κυβέρνηση και τρόικα σχεδιάζουν νέα επώδυνα μέτρα. Ενδεικτικά:

– Μείωση μισθών πάνω από 50% μέσα στην επόμενη τριετία για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα ισχύει το ίδιο, ενώ ήδη έχουμε μία μείωση των αποδοχών τους κατά 20-30%. Η μείωση μισθών θα γενικευτεί μέσα από την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αντικατάστασή τους από τις «επιχειρησιακές» συμβάσεις (αρκούν δύο εργαζόμενοι για να τις υπογράψουν).

– Μέχρι και 300.000 απολύσεις άμεσα στο δημόσιο τομέα ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα προσλαμβάνεται ένας νέος δημόσιος υπάλληλος για κάθε πέντε που συνταξιοδοτούνται

– Καταστροφή της κοινωνικής ασφάλισης, υγείας και παιδείας. Κάθετη μείωση των δαπανών κατά 50% την επόμενη πενταετία.

– Εκποίηση και των τελευταίων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Εκτός από τις ΔΕΚΟ θα πουληθεί ακίνητη περιουσία ακόμα και διοικητικές υπηρεσίες του δημοσίου!

– Περιστολή έως και κατάργηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η δημιουργία ενός ολοκληρωτικού αστικού κράτους, μιας άτυπης χούντας ενάντια στο εργατικό κίνημα και τη νεολαία.

Να οργανώσουμε την απάντηση μας. Να προετοιμάσουμε τις νέες εξεγέρσεις.

Αυτοί οι τύποι του ΔΝΤ και τα γηγενή τσιράκια τους που έχουν εγκατασταθεί ως κατοχική κυβέρνηση και σχεδιάζουν όλα αυτά, υποτιμούν τη μοναδική ικανότητα που έχουμε όλοι εμείς οι από κάτω να ανατρέπουμε πολιτικές, κυβερνήσεις ακόμα και κοινωνικά συστήματα, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη μας και να παλέψουμε με αποφασιστικότητα ως το τέλος. Με αγώνες δυναμικούς, αυτοοργανωμένους, ενωτικούς και ανυποχώρητους. Από την εξέλιξη και την οργάνωση αυτών των αγώνων κι από την ικανότητα μας να τους κερδίσουμε εξαρτάται το μέλλον μας. Σωτήρες δεν υπάρχουν.

Το φοιτητικό κίνημα και η νεολαία πρέπει δυναμικά να υπερασπιστούμε τη δημόσια παιδεία, τις σχέσεις εργασίας, τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα που συνεχώς καταργούνται. Για να έχουμε μέλλον απλά δεν πρέπει να αφήνουμε «να πέσει κάτω καρφίτσα». Είναι απαραίτητο να δώσουμε με όσες περισσότερες δυνάμεις γίνεται και μέχρι τέλους αυτή τη μάχη και να έρθουμε σε μια ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση, την τρόικα και την πολιτική του αισχρού μνημονίου.

Γι’ αυτό πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία και η οργάνωση του φοιτητικού κινήματος με:

  • Διενέργεια Γενικών Συνελεύσεων άμεσα με στόχο τις καταλήψεις διαρκείας.
  • Καταλήψεις, αποκλεισμοί δρόμων – δημοσίων κτιρίων – συγκοινωνιών.
  • Διαδηλώσεις στις πόλεις και τις γειτονιές.
  • Δημιουργία κοινών συντονιστικών και επιτροπών φοιτητών-μαθητών-εργαζομένων

Καλούμε όλους τους φοιτητές και τη νεολαία να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και να γίνουν αιχμή και πυροδότης ενός ευρύτερου κινήματος και μαζί με την εργατική τάξη να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της άτυπης χούντας του μνημονίου και της κυβέρνησης και την επιβολή μιας άλλης διαχείρισης και οργάνωσης της εκπαίδευσης, της κοινωνίας και της οικονομίας για να σωθούμε από την κρίση και τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και πολέμους, μια κοινωνία σοσιαλιστική. Οι φοιτητές στην Αγγλία και στην Ιταλία, οι Γάλλοι νεολαίοι μας δείχνουν το δρόμο.

  • Διαγραφή του Χρέους
  • Κάτω τα χέρια από την παιδεία, δημόσια και δωρεάν και παιδεία για όλους.
  • Απόσυρση των προτάσεων Διαμαντοπούλου
  • Αύξηση των Δαπανών για την Παιδεία
  • Να φύγει η χούντα Τρόικας-μνημονίου και η κυβέρνηση της φτώχειας και της ανεργίας

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ