Να σταματήσουμε τη διάλυση των σχολείων και της ζωής μας!

Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, παρά τις συνήθεις ψεύτικες διακηρύξεις της κυβέρνησης, είναι πια θέμα λίγων μηνών, αν όχι εβδομάδων. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το διαβόητο σχέδιο της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας», που έχουν επεξεργαστεί τα αστικά επιτελεία της χώρας μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα της Γερμανίας. Η υποτιθέμενη «διάσωση» της Ελλάδας και άλλων χρεοκοπημένων χωρών θα συνοδεύεται από μνημόνιο διαρκείας, με αποικιοκρατικούς όρους και μέτρα πολύ σκληρότερα από όσα έχουν ληφθεί μέχρι τώρα: μείωση μισθών και συντάξεων πάνω από 50%, λεηλασία της δημόσιας περιουσίας από τους ντόπιους και ξένους τοκογλύφους, μετατροπή της υγείας, της παιδείας και κάθε κοινωνικού αγαθού σε εμπόρευμα.

Στα πλαίσια αυτά η δημόσια παιδεία μπαίνει άμεσα στο στόχαστρο, καθώς έχει συγκροτηθεί και ειδική ομάδα της τρόικας που θα συντονίζει τις περικοπές σε όλες τις βαθμίδες της. Το πρώτο βήμα είναι το κλείσιμο πάνω από 1000 σχολείων σε όλη την Ελλάδα, μέσα από τη διαδικασία των συγχωνεύσεων. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά, και ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες και υποβαθμισμένες περιοχές, θα εξαναγκαστούν σε εξοντωτικές μετακινήσεις. Ταυτόχρονα, χάνονται χιλιάδες οργανικές θέσεις, που μας οδηγούν σε εργασιακή περιπλάνηση και ανοίγουν το δρόμο για μαζικές απολύσεις. Στην ίδια κατεύθυνση της εργασιακής μας εξαθλίωσης κινούνται οι υποχρεωτικές μετακινήσεις «πλεοναζόντων» συναδέλφων στη μέση της χρονιάς σε άλλους νομούς, ακόμα και εκτός περιφέρειας! Στο μεταξύ, η μεταφορά των οικονομικών πόρων των σχολείων στους διαβόητους «καλλικρατικούς» δήμους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι χρεοκοπημένοι, έχει οδηγήσει πολλά σχολεία σε αδυναμία κάλυψης και των πιο βασικών αναγκών τους.

Το επόμενο χτύπημα έρχεται σύντομα με το νέο «ενιαίο» μισθολόγιο-φτωχολόγιο, που θα περιλαμβάνει κατάργηση όλων σχεδόν των επιδομάτων και μισθούς πείνας (740 ευρώ μεικτά) για τους νεοδιοριζόμενους. Η μαζική ανεργία, ελαστική και «μαύρη» εργασία οδηγούν σε νέο πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με μειώσεις συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ. Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η μείωση στις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ, με παράλληλη αύξηση των αντίστοιχων εισφορών. Η κατάσταση διάλυσης στον ΟΠΑΔ (υγειονομική περίθαλψη) θα οδηγήσει σε απόγνωση όσους από μας έχουν την ατυχία να ασθενήσουν.

Η επίθεση στις εργασιακές μας σχέσεις ολοκληρώνεται με την αύξηση του διδακτικού ωραρίου κατά τέσσερις ώρες τουλάχιστον σε πρώτη φάση και με την επέκταση του σχολικού ωραρίου μέχρι τις 4. Παράλληλα, η επιδίωξη του υπουργείου για μηδενισμό των διορισμών οδηγεί στη θέσπιση κριτηρίων που παρεμβάλλουν τεράστια εμπόδια στις μεταθέσεις.

Οι μαζικές συγχωνεύσεις και η δημιουργία σχολικών συγκροτημάτων-τεράτων τύπου Γκράβας συνδέεται και με τα σχέδια του υπουργείου για το λεγόμενο «νέο Λύκειο». Η μαζική συγκέντρωση μαθητών εξυπηρετεί τη λειτουργία πολλαπλών κατευθύνσεων, που σημαίνει κατακερματισμό των αναλυτικών προγραμμάτων και αντικατάσταση της σφαιρικής γνώσης με χρηστικές δεξιότητες, προσαρμοσμένες στο μοντέλο του «απασχολήσιμου» εργαζόμενου-δουλοπάροικου. Το διαβόητο «νέο ψηφιακό σχολείο» της Διαμαντοπούλου σημαίνει, όπως δείχνει η κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, την αντικατάσταση των δωρεάν βιβλίων με «ψηφιακό υλικό», ενώ θα συνοδευτεί και από πολύωρες υποχρεωτικές επιμορφώσεις σε απογεύματα και Σαββατοκύριακα.

Ο χρόνος που απομένει στην κλεψύδρα της ιστορίας είναι πια πολύ λίγος. Η ασφυκτική κατάσταση-κόλαση που ετοιμάζουν για όλη την κοινωνία δεν πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους. Το δρόμο μας τον δείχνουν οι εξεγερμένοι της Αιγύπτου και της Τυνησίας και οι ηρωικοί μετανάστες απεργοί πείνας. Είναι όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική ανάγκη να καταπιαστούμε συστηματικά εμείς οι ίδιοι με την οργάνωση των αγώνων μας, χωρίς να περιμένουμε σωτηρία από κανέναν. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από την άθλια γραφειοκρατία (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ) σε ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, που θα κάνει το παν ώστε οι αγώνες να παραμείνουν απομονωμένοι και αποσπασματικοί, όπως και στην απεργία του 2006 και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Με μαζική συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις, με κοινές συνελεύσεις και δράσεις με τους γονείς, με επιτροπές αγώνα σε κάθε σχολείο, σύλλογο, περιοχή και συντονιστικά σε επίπεδο πόλης και πανελλαδικά, να οργανώσουμε έναν μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας, με στόχους:

– Δυναμικές τοπικές κινητοποιήσεις, ακόμα και καταλήψεις, σε δήμους, περιφέρειες, διευθύνσεις κλπ., απαιτώντας να μη γίνουν συγχωνεύσεις/κλεισίματα σχολείων και να καλύψει το κράτος τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του προς τα σχολεία. Κανένας εκπαιδευτικός ή γονέας να μη βάλει λεφτά από την τσέπη του για να λειτουργήσουν τα σχολεία.

Γενική Απεργία Διαρκείας, για να ακυρωθούν τα βάρβαρα μέτρα, να διαγραφεί το χρέος, να φύγει η άθλια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η χούντα του μνημονίου και της τρόικας.

 • ΕΞΩ ΤΟ Δ.Ν.Τ. – ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. Οι εργαζόμενοι δεν χρωστάμε – μας χρωστάνε!
 • Όχι στο Ενιαίο Μισθολόγιο. 1400 ευρώ καθαρά πρώτο μισθό για όλους.
 • Όχι στην «αξιολόγηση». Καμία σύνδεση μισθού-αξιολόγησης.
 • Να καταργηθεί ο «Καλλικράτης» και ο νόμος της Διαμαντοπούλου
 • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης
 • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, ώστε να καλυφθούν οι ζωτικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης. Αύξηση των κρατικών δαπανών για την Υγεία και για δημόσια και κοινωφελή έργα.
 • Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν Δωδεκάχρονο Υποχρεωτικό Σχολείο
 • Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών-ωρομισθίων. Πληρωμή άμεσα όλων των δεδουλευμένων.
 • Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη για όλους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, ή στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, ίση με τον τελευταίο μισθό. Να επιστραφούν τα κλεμμένα στα ταμεία.
 • Άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του Ταμείου Πρόνοιας και του ΟΠΑΔ. Να καταβληθεί άμεσα το εφάπαξ στους δικαιούχους.
 • Άμεση μείωση των τιμών. Μείωση του ΦΠΑ και κατάργησή του στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Φορολόγηση του κεφαλαίου, των μεγάλων εισοδημάτων και της εκκλησιαστικής περιουσίας.
 • Επανεθνικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ κάτω από εργατικό έλεγχο. Μείωση των τιμολογίων τους για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
 • Ενάντια στα λουκέτα και την ανεργία: Απαγόρευση των απολύσεων. Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των επιχειρήσεων που χρεοκοπούν ή κλείνουν.
 • Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με το μισθό για όλο το διάστημα της ανεργίας. Ασφάλιση-Περίθαλψη για όλους τους ανέργους.
 • Εθνικοποίηση κάτω από εργατικό έλεγχο των βασικών τομέων της οικονομίας και των τραπεζών. Πάγωμα των χρεών για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ