Να υπερασπίσουμε τις δημόσιες συγκοινωνίες και τους εργαζόμενους

Η κυβέρνηση μετά τη διάλυση του ΟΣΕ και την καταπάτηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, έχει εξαπολύσει επίθεση στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Για να επιτύχει αυτή η επίθεσή της έχει στήσει το γνωστό σκηνικό: συκοφάντηση των εργαζομένων για δήθεν υψηλούς μισθούς, καταχρήσεις, πλασματικές υπερωρίες κλπ, κακές προσφερόμενες υπηρεσίες… Αυτή η εκστρατεία συκοφάντησης και λάσπης έχει πάντοτε ένα πολύτιμο συνεργάτη και αναμεταδότη, τα ΜΜΕ και ορισμένους αργυρώνητους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, όλοι αυτοί οι συκοφάντες και κυρίως υπηρέτες συμφερόντων ξέρουν ότι η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Ο λόγος που το κάνουν δεν είναι για να «εξυγιάνουν» τις συγκοινωνίες, αλλά για να τσακίσουν την αντίσταση των εργαζομένων ώστε να μπορέσουν σταδιακά να τις ιδιωτικοποιήσουν, να επιφέρουν ένα σοβαρό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων τους και κατ’ επέκταση όλων των εργαζομένων, να χτυπήσουν τα συνδικάτα του κλάδου που είναι από τα ισχυρότερα του συνδικαλιστικού κινήματος κλπ.

Εάν το σχέδιο της κυβέρνησης επιτύχει δε θα ζημιωθούν μονάχα οι εργαζόμενοι των συγκοινωνιών, αλλά όλοι όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ήδη ανακοινώθηκε ότι η τιμή του εισιτηρίου θα αυξηθεί  40% από πρώτη Φεβρουαρίου και είναι βέβαιο ότι σύντομα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Και ακόμη: α) θα χειροτερεύσουν κατά πολύ οι προσφερόμενες υπηρεσίες και σε πολλές περιοχές θα κοπεί ή θα περιοριστεί η συγκοινωνία, όπως γίνεται αυτή τη περίοδο με το σιδηρόδρομο, β) το βιοτικό επίπεδο είτε αυτών που θα μείνουν στις συγκοινωνίες είτε αυτών που θα μεταταγούν θα υποβιβαστεί σοβαρά και απότομα και γ) η απειλή των απολύσεων είναι πραγματική.

Σε μια περίοδο που οι μισθοί μειώνονται και η ανεργία μεγαλώνει, η χούντα κυβέρνησης-τρόικας μετακυλύει το κόστος των δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών με τις αυξήσεις των τιμών τους στις πλάτες των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Οι συγκοινωνίες όπως και η παιδεία η υγεία είναι από τα βασικά κοινωνικά αγαθά και επομένως πρέπει να είναι ή πολύ φτηνές ή ακόμη και εντελώς δωρεάν.

Απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης, όλοι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων στις συγκοινωνίες με τον πιο ενεργό και αποφασιστικό τρόπο. Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα του «διαλόγου», δεν πρέπει να δείξουν τη παραμικρή εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα όργανά της μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να μη κάνουν πίσω ούτε μπροστά στο φασιστικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης που κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιήσει η κατοχική κυβέρνηση.

Κανένας δεν πρέπει να πληρώνει εισιτήριο, ανυπακοή και ανταρσία παντού απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεν έχει καμιά νομιμότητα, που ξεπουλάει τα πάντα σε ντόπιους και ξένους καπιταλιστές. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, του άνεργου, του μετανάστη. Αυτός πρέπει να είναι ο οδηγός των πράξεών μας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ