Το νέο ασφαλιστικό δεν θα περάσει! (Προκήρυξη της ΣΣΠ)

Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση

Το νέο ασφαλιστικό δεν θα περάσει!

Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2016, η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, και οι δανειστές, δείχνουν έτοιμοι και αποφασισμένοι να περάσουν νέα σκληρά μέτρα. Στο στόχαστρο, σε αυτή τη φάση, έχει μπει η κοινωνική ασφάλιση. Στα πλαίσια των δεσμεύσεων του 3ου Μνημονίου, ο υπουργός εργασίας Κατρούγκαλος παρουσίασε στους δανειστές ένα νομοσχέδιο-τερατούργημα, για το ασφαλιστικό. Η κοινωνική ασφάλιση, έχει δεχτεί αλλεπάλληλες επιθέσεις με πολλά αντί-ασφαλιστικά νομοσχέδια του παρελθόντος. Το νέο όμως αυτό νομοσχέδιο, που όμοιο του ούτε οι πιο δεξιές αντεργατικές κυβερνήσεις δεν είχαν τολμήσει να «προτείνουν», έρχεται να ρημάξει ότι είχε απομείνει όρθιο στην ελληνική κοινωνία.

Οι βασικοί άξονες του νέου ασφαλιστικού περιλαμβάνουν: 1) Οι παροχές θα συνδέονται αυστηρά με τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου (ανταποδοτική ασφάλιση), πράγμα που καταργεί άμεσα τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Ενοποίηση όλων των παροχών (συντάξεις, υγείας και πρόνοιας) προς τα κάτω σε ένα ενιαίο ταμείο. 2) Σύνταξη στα 67 χρόνια ή στα 62 με 40 έτη εργασίας. 3) Κατάργηση του κατώτατου ορίου σύνταξης (660 ευρώ το 2009,  392,7 ευρώ με το νόμο Λοβέρδου – κανένα κατώτατο όριο με το νέο νομοσχέδιο), 4) Σύνταξη σε δύο μέρη, ένα της «εθνικής σύνταξης» (έως 384 ευρώ με αυστηρές προϋποθέσεις) και της ανταποδοτικής η οποία θα αντιστοιχεί μόνο στις ατομικές ασφαλιστικές εισφορές. 5) Κατάργηση των επικουρικών συντάξεων με εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος». 6) Υπολογισμός των συντάξεων, με νέους, πολύ χειρότερους κανόνες, ακόμα και για τους ήδη συνταξιούχους. 7) Διαχωρισμός των παροχών πρόνοιας (ΕΚΑΣ, επίδομα ανεργίας, επιδόματα φτώχειας, ειδικών αναγκών κλπ) από τις ασφαλιστικές παροχές. Θα δίνονται με αυστηρότερα κριτήρια και επειδή θα είναι προνοιακές (και όχι ασφαλιστικές), το κράτος ανά πάσα στιγμή μπορεί να τις μειώνει ή να τις καταργεί κλπ 8) Αλλαγή στη σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων (μάξιμουμ 360 ευρώ το μήνα), η οποία θα χορηγείται (ολόκληρη ή μέρος της) με πιο δύσκολες προϋποθέσεις και μετά το 67οέτος.

Το εν λόγω νομοσχέδιο είναι η αρχική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές και βρίσκεται υπό «διαπραγμάτευση», όποτε μπορούμε να φανταστούμε ότι το τελικό νομοσχέδιο που θα κατέβει προς ψήφιση τον Φλεβάρη θα είναι κατά πολύ χειρότερο. Ήδη οι δανειστές χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο “θετικό αλλά λίγο” και ζητούν άμεσες μειώσεις στις κύριες συντάξεις παλιών και νέων συνταξιούχων, χαμηλότερους συντελεστές υπολογισμού της σύνταξης κ.α.

Η κοινωνική ασφάλιση είναι κατάκτηση μας και δεν θα επιτρέψουμε να καταργηθεί!

Η κοινωνική ασφάλιση ξεκίνησε μέσα από ταμεία αλληλεγγύης των εργαζομένων, που λειτουργούσαν ως ταμεία «αρωγής» για την αξιοπρεπή διαβίωση των κοινωνικά αδύναμων μελών (άρρωστοι, ανάπηροι, άνεργοι, γηραιότεροι, παιδιά, ανασφάλιστοι/ες σύζυγοι κλπ). Τα ταμεία αυτά, απόδειξη των αξιών της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας αλλά και της συλλογικής αντιμετώπισης των προβλημάτων των εργαζομένων, αποτέλεσαν ένα δίχτυ προστασίας για την κοινωνία, καθώς έδιναν την δυνατότητα μιας στοιχειώδους αλλά αξιοπρεπούς επιβίωσης όλων των μελών της. Τα χρήματα αυτών των ταμείων, προέρχονταν από τις εισφορές των εργαζομένων, οπού ουσιαστικά ένα κομμάτι του μισθού παρακρατούνταν κι επέστρεφε στην κοινωνία με την μορφή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της σύνταξης, των επιδομάτων κλπ. Από τη δεκαετία του ’50, το κράτος έχει καταληστεύσει και χρεοκοπήσει τα ασφαλιστικά μας ταμεία («θαλασσοδάνεια», χρηματιστήριο ’99, δομημένα ομόλογα, PSI το 2011 κλπ,αλλά και με την ανοχή, νομιμοποίηση και θεσμοθέτηση της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης και ελαστικής εργασίας) χαρίζοντας πακτωλούς χρημάτων σε καπιταλιστές και εργοδότες, με αποτέλεσμα να καταδικάζει την ελληνική κοινωνία στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Η κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και η μετατροπή της σε «ατομική υπόθεση», θα δημιουργήσει μια πλήρως αποκτηνωμένη και κανιβαλιστική κοινωνία.

Πέρα από το νέο ασφαλιστικό μέσα στους πρώτους μήνες του 2016 η κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η “αξιολόγηση” από τους δανειστές θα πρέπει να περάσει και άλλα σκληρά μέτρα που περιέχονται στο 3ο μνημόνιο. Τα πιο βασικά είναι α) Ρυθμίσεις για “κόκκινα δάνεια” και πλειστηριασμούς. Ήδη δεν υπάρχει καμία προστασία για περίπου έναν στους δύο δανειολήπτες (στεγαστικών δανείων). Η πώληση των δανείων σε εταιρίες διαχείρισης, τους αετονύχηδες των λεγόμενων distress funds κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Οφειλέτες που δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε αυτές τις εταιρίες, δεν θα έχουν καμία απολύτως προστασία, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες οικογένειες να χάσουν τα σπίτια τους. Ακόμα από τη διαχείριση των υπόλοιπων δανείων (επιχειρηματικά, καταναλωτικά κλπ) θα φέρει λουκέτα σε επιχειρήσεις, απολύσεις εργαζομένων, και κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας κλπ. (β) Ρυθμίσεις για εργασιακά. Οι δανειστές πιέζουν για πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και νέο συνδικαλιστικό νόμο που στην ουσία θα απαγορεύει τις απεργίες. (γ) Νέα φορολογικά μέτρα με νέες επιβαρύνσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους. (δ) Ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με την ίδρυση νέου ταμείου “αξιοποίησης” της, τον έλεγχο του οποίου θα έχουν οι δανειστές.

Έχει ήδη αποδειχθεί πολλές φορές ότι τα μνημόνια, όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν την ελληνική οικονομία από την κρίση την οποία περνάει, αλλά την έχουν χειροτερεύσει. Δανειστές και ντόπιοι μνημονιακοί δεν θα σταματήσουν να «επενδύουν» με το αίμα του ελληνικού λαού στην μαύρη τρύπα του χρέους. Όσο οι ανέφικτοι στόχοι τους δεν πιάνονται θα έρχονται κι άλλα σκληρά μέτρα. Είναι γραμμένο στο ίδιο το μνημόνιο ότι η οποιαδήποτε παρέκκλιση από τους “στόχους” θα καλύπτεται με νέα μέτρα και περικοπές. Είναι δεδομένο ότι και η δημόσια και δωρεάν παιδεία (που ήδη έχει μεγάλο πρόβλημα υποχρηματοδότησης) θα μπει πιο έντονα στο στόχαστρο. Μέσα στο 2016 θα ψηφιστεί νέος νόμος-πλαίσιο ο οποίος θα προσπαθεί να προσαρμόσει πλήρως τα ΑΕΙ και ΤΕΙ στη μνημονιακή πραγματικότητα. Ήδη ακούγονται προτάσεις για κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, δίδακτρα, ιδιώτες “επενδυτές” κ.α.

Οι ριζικές αλλαγές που φέρνει το 3ο μνημόνιο και το νέο ασφαλιστικό δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, που φαινομενικά είναι οι άμεσα πληττόμενοι, αλλά επηρεάζουν ιδιαίτερα και την νεολαία. Η επιβίωση των νέων σήμερα (με 65% ανεργία) βασίζεται πολλές φορές αποκλειστικά στις συντάξεις της οικογένειας, ενώ οι σπουδές μας συχνά στηρίζονται σε επιδόματα (πολύτεκνοι, ειδικές ομάδες κλπ). Ακόμη το ζήτημα της ανταποδοτικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης («ότι πληρώνεις, παίρνεις») ,για τους ανασφάλιστους και τους νέους συνεπάγεται ενός είδους «θανατική ποινή», καθώς δεν θα διαθέτουν τις απαραίτητες ασφαλιστικές εισφορές για να δικαιούνται την κάλυψη αυτών των αναγκών. Τέλος, αν και φαντάζει μακρινό σενάριο, η συνταξιοδότηση για την σημερινή νεολαία γίνεται «όνειρο θερινής νυκτός». Με τις σημερινές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται (ή δεν εργάζεται) η νεολαία (μαύρη ανασφάλιστη εργασία, ελαστικά προγράμματα ημιαπασχόλησης κλπ) και τα συνεχώς αυξανόμενα όρια συνταξιοδότησης, είναι ζήτημα το αν θα καταφέρουμε ποτέ να φτάσουμε στην ηλικία για να δικαιούμαστε σύνταξη, πόσο μάλλον να πληρούμε τις προϋποθέσεις για αυτήν (απαιτούμενα ένσημα, εισφορές κοκ).

Καταδικάζουν την κοινωνία στην φτώχεια και την εξαθλίωση

Να τους σταματήσουμε!

Απέναντι σε όλους αυτούς θέλουν να πετάξουν στον καιάδα την ελληνική κοινωνία, που θεωρούν την νεολαία μια «γενιά για τα σκουπίδια», πρέπει να αντεπιτεθούμε δυναμικά. Ήδη μια σειρά από κλάδους εργαζομένων, επιστημόνων και επαγγελματιών έχουν ξεκινήσει δυναμικούς αγώνες ενάντια στο νέο ασφαλιστικό με απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις κλπ. Η νεολαία και το φοιτητικό κίνημα δεν πρέπει να μείνουν έξω από αυτήν τη μάχη. Σε συντονισμό με τους εργαζόμενους πρέπει να προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε τους αγώνες μας. Να δημιουργήσουμε Επιτροπές Αγώνα ενάντια στο νέο ασφαλιστικό σε κάθε σχολή και να πραγματοποιήσουμε Γενικές Συνελεύσεις για να ενημερωθούν οι φοιτητές για το θέμα. Να προχωρήσουμε σε καταλήψεις, μαζικές διαδηλώσεις και δυναμική συμμετοχή στις απεργίες. Να μην αφήσουμε να περάσει αυτό το έγκλημα και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά ξηλώνοντας το 3ο Μνημόνιο, και όλα τα προηγούμενα, από ΠΑΝΤΟΥ! Αυτό που διακυβεύεται πια δεν είναι η ψήφιση του ενός ή του άλλου μέτρου αλλά το ίδιο μας το μέλλον.

 –

  • Κάτω το νέο ασφαλιστικό. Να επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα

  • Κάτω το 3ο μνημόνιο. Κατάργηση όλων των μνημονίων

  • Διαγραφή του χρέους – Έξω από Ε.Ε – Ευρώ

  • Άυξηση των δημόσιων δαπανών για παιδεία, υγεία και ασφάλιση

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ