Να ανατρέψουμε το Μνημόνιο Διαρκείας

Συνάδελφοι, μετά τα προεκλογικά της ψέματα για το αντίθετο, η κυβέρνηση εξαπέλυσε νέο κύμα βάρβαρων μέτρων με το «Μνημόνιο 3» και τον προϋπολογισμό.

  • Η ακρίβεια καλπάζει με την αύξηση του ΦΠΑ στα πιο βασικά είδη (τρόφιμα, εισιτήρια, ηλεκτρικό κλπ.). Οι φόροι φυσικών προσώπων αυξάνονται, αλλά για το κεφάλαιο μειώνονται κι άλλο, από 24% σε 20% (-330 εκ. ευρώ στα δημόσια έσοδα)!
  • Όλες οι υποδομές έχουν υποθηκευτεί και ξεπουλιούνται προς όφελος των δανειστών-τοκογλύφων: σιδηρόδρομοι, ταχυδρομεία, λιμάνια, δρόμοι, αεροδρόμια κλπ.
  • Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση βουλιάζουν με τη μείωση των ήδη πενιχρών κοινωνικών δαπανών. Μόνο στην υγεία κόβονται 2,1 δισ. ευρώ, στην ασφάλιση και περίθαλψη 200 εκ. Οι περικοπές θα προέλθουν από μείωση της λίστας συνταγογραφήσεων και εξετάσεων, χορήγηση αντιγράφων φαρμάκων αντί για γνήσια για τους πολίτες «δεύτερης κατηγορίας», συγχώνευση και κλείσιμο νοσοκομείων.
  • Στην εκπαίδευση, έρχονται σύντομα η επιβολή διδάκτρων στις σχολές, η συγχώνευση-κλείσιμο σχολών και σχολείων. Θα πρέπει να πληρώνουμε και για το παραμικρό, αφού δε δίνονται χρήματα για φως, νερό, θέρμανση κλπ. στα σχολεία.
  • Ετοιμάζουν νέα αντι-ασφαλιστική «μεταρρύθμιση», με τσεκούρι σε επικουρικές, βαρέα-ανθυγιεινά και αναπηρικές συντάξεις. Θέλουν μετά το 2015 καμία σύνταξη να μην είναι πάνω από 700 ευρώ και τα όρια συνταξιοδότησης να ανέβουν στο 67ο ή 68ο έτος τουλάχιστον.
  • Νέες μειώσεις μισθών και επιδομάτων. Με το «νέο μισθολόγιο», οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μειώνονται ακόμα περισσότερο. Τα οικογενειακά επιδόματα, όπως και των ανέργων -ελάχιστη κατάκτηση για την φροντίδα των παιδιών μας και την επιβίωση όσων χάνουν τη δουλειά τους- θα δίνονται με… εισοδηματικά κριτήρια!
  • Η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και σύντομα η κατάργηση (και επίσημα) του κατώτατου μισθού, η υπονόμευση της διαιτησίας, αφαιρούν και το τελευταίο δίχτυ προστασίας των μισθών. Η γενιά των 400 και 300 ευρώ έρχεται… Το παραμύθι ότι έτσι σώζονται θέσεις εργασίας, καταρρέει από την έκρηξη των ανέργων (πάνω 1 εκ.), της εκ περιτροπής εργασίας, των υποχρεωτικών αδειών με μειωμένες αποδοχές κλπ.

Όχι στη μαύρη προπαγάνδα για Δημόσιο – ΔΕΚΟ

Να κλείσουμε τ’ αυτιά στα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, που προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ΔΕΚΟ -και μαζί όλους μας- επειδή έχουν αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας.

Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Κάθε αντεργατικό χτύπημα σε δημόσιο και ΔΕΚΟ, μεγαλώνει την ανεργία και την ανασφάλεια, τραβάει τους μισθούς και τα δικαιώματα όλων μας στον πάτο.

Θα ξεχάσουμε τους πολιτικούς που μαζί με επιχειρηματίες-φίλους τους και διοικήσεις που διορίζουν, ξεκοκάλισαν το δημόσιο χρήμα με μίζες και προμήθειες; Στόχος τους είναι η αύξηση των τιμολογίων, η ιδιωτικοποίηση προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, η απόλυση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, συμβασιούχων και «μονίμων» – και όχι βέβαια ν’ ανακουφίσουν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα!

Δεν τα φάγαμε μαζί

Μετά τις εκλογές, ο Γ. Παπανδρέου ανακάλυψε ότι το μήνυμα είναι να συνεχίσει τη… «σωτηρία της χώρας»! Πόσο πια θα τους ανεχόμαστε; Ό,τι κι αν ψηφίζουν στη Βουλή τους. Όσα ΜΑΤ, δακρυγόνα, τρομονόμους και επιστρατεύσεις κι αν χρησιμοποιήσουν εναντίον μας. Μια πρέπει να είναι η απάντησή μας: ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ. Η τεράστια απεργία μας στις 5 Μάη, οι αγώνες σε όλη την Ευρώπη (Γαλλία, Βρετανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία κα.) δείχνουν τον δρόμο. Η πολιτική κυβέρνησης και Τρόικας, όλο το επίσημο πολιτικό σκηνικό, αποδοκιμάστηκαν μαζικά στις πρόσφατες εκλογές, δείχνοντας ότι μπορούμε ν’ ανατρέψουμε τη σημερινή άθλια κατάσταση.

Να ξεσηκωθούμε παντού, να προετοιμάσουμε μια πανεργατική εξέγερση, μαζί με τη νεολαία. Σε κάθε απόλυση, μείωση μισθού, κατάργηση συλλογικής σύμβασης, ας είναι και «νόμιμη», να ορθώσουμε ένα τείχος αποφασιστικής αντίστασης και αντεπίθεσης. Συμμετέχοντας μαζικά στις γενικές μας συνελεύσεις. Παίρνοντας τα σωματεία μας από τα προδοτικά χέρια της γραφειοκρατίας, τους Παναγόπουλους-δεκανίκια της κυβέρνησης, που μας ξεπουλάνε σε ανοιχτά και κρυφά ραντεβού με τους εργοδότες. Να φτάσουμε μέχρι τη Γενική Απεργία Διαρκείας, για να φύγει αυτή η κυβέρνηση και κάθε επίδοξος συνεχιστής της, για να επιβάλλουμε τα δικά μας αιτήματα και λύσεις στην κρίση.

  • Διαγραφή του Χρέους – Δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε!
  • Εθνικοποίηση τραπεζών – μεγάλων επιχειρήσεων – ΔΕΚΟ, χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο.
  • Απαγόρευση των Απολύσεων. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους, με 35ωρο-5νθήμερο-7ωρο.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Εργατικός Έλεγχος και Μείωση στις Τιμές.
  • Αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις. Στόχος μας 1.400 ευρώ κατώτερος βασικός μισθός. Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση.
  • Αύξηση των δαπανών για δημόσια υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση για όλους.

WIND: τι αντιμετωπίζουμε εργαζόμενοι και Σωματείο

Οι εργαζόμενοι στη Wind, μαζί και με το Σωματείο, έχουμε πολλές φορές κινητοποιηθεί για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Πχ. το τελευταίο διάστημα: (α) Στην Εξυπηρέτηση Πελατών, μαζεύτηκαν δεκάδες υπογραφές συναδέλφων ενάντια στην αφόρητη κατάσταση που είχαν δημιουργήσει οι προϊστάμενοι και έγιναν παρεμβάσεις του Σωματείου για την τήρηση των διαλειμμάτων. (β) Συνάδελφοι στο ΝΟΜ έχουν δραστηριοποιηθεί για να σταματήσουν να δίνονται κομμάτια της δουλειάς σε διαφόρους υπεργολάβους. (γ) Γίνεται διαρκής προσπάθεια να ελεγχθούν και να βελτιωθούν οι συνθήκες στο κτήριο της Λ. Αθηνών, που επιβαρύνθηκαν πολύ με τις πρόσφατες μετακινήσεις εκατοντάδων συναδέλφων.

Πρέπει όμως έγκαιρα να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα που έρχονται. Με την κίνησή της ενάντια στις κλαδικές συμβάσεις των μηχανικών βιομηχανίας -πριν ακόμα ψηφιστεί οποιοσδήποτε σχετικός νόμος- η διοίκηση έκανε σαφές ότι θα αξιοποιήσει ό,τι μπορεί από το παλιό και τα νέα Μνημόνια ενάντιον μας.

Αυτή η πραξικοπηματική ενέργεια της διοίκησης δείχνει διάθεση υπονόμευσης και ακύρωσης της ίδιας της επιχειρησιακής σύμβασης. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ν’ αντιμετωπίσουμε πάγωμα διαρκείας ή και μειώσεις των μισθών, «σπάσιμο» της συλλογικής σύμβασης με ατομικές συμβάσεις, νέα απώλεια θέσεων εργασίας κλπ. Το παράδειγμα της Υπηρεσίας Καταλόγου, που πέρσι δόθηκε στη Mellon, μετά στην Teleperformance, για να καταλήξει να εξυπηρετείται στην Αλβανία, είναι χαρακτηριστικό. Πιστεύει κανείς ότι πχ. οι «άδειες» με μείωση των αποδοχών στο μισό στην Τράπεζα Πειραιώς (συγκαλυμμένες απολύσεις), οι συμβάσεις κάτω κι από τον κατώτατο μισθό που εκβιάζουν οι εργοδότες, δεν θα επηρεάσουν κι εμάς; Ειδικά όσο με τη μείωση των εισοδημάτων και της κατανάλωσης, η αγορά βρίσκεται σε μια κρίση που όλο και χειροτερεύει.

Δεν μας προστατεύει πια ούτε ο παραμικρός θεσμός και νόμος. ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΛΗΡΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να αποδεχτούμε τους εκβιασμούς των εργοδοτών σαν «αναπόφευκτους». Όσες θυσίες κι αν κάνουμε, πάντα θα μας σπρώχνουν πιο κάτω στον πάτο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη μόνη ρεαλιστική λύση, ειδικά όσο η οικονομική και κοινωνική κατάσταση γύρω μας καταρρέει και ανά πάσα στιγμή η σύμβαση, οι μισθοί, οι θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα: Απεργία και Κατάληψη Διαρκείας, οργανωμένες γερά μέσα από ομάδες δράσης, με συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων, με απεργιακό ταμείο και επιτροπές συμπαράστασης.

Σ’ αυτό τον αγώνα πρέπει να συμμετάσχουμε ενεργά όλοι. Ειδικότερα οι συνάδελφοι στο ΔΣ του Σωματείου, πρέπει ν’ αναλάβουν την προετοιμασία και οργάνωσή του, αφήνοντας κατά μέρος τους δισταγμούς που κάποιοι έχουν κατά καιρούς επιδείξει, στο όνομα της λεγόμενης «μετριοπάθειας» ή «ρεαλισμού».

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ στις 9/12 (στάση εργασίας) και τις 15/12 (συμμετοχή στην πανεργατική απεργία)

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
σε Τηλεπικοινωνίες-Πληροφορική