“Συνέλευση 17 Ιούλη” – Ανακοίνωση για τον αγώνα ενάντια στα Μνημόνια, την έξοδο από το Ευρώ, το ΟΧΙ της 5/7 και την οργάνωση των αγώνων

Το παρακάτω κείμενο είναι το πρώτο αποτέλεσμα της εκδήλωσης που έγινε στην Αθήνα στις 17/7 και της συνάντησης συντονισμού που ακολούθησε στις 20/7, όπου συμμετείχαν οργανώσεις και αγωνιστές για να συζητήσουν την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά την αποδοχή και την επικείμενη ψήφιση του νέου μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όσοι και όσες συμμετείχαμε στη μαζική και πετυχημένη συνέλευση της 17ης Ιουλίου στην Αθήνα, θέλουμε να απευθύνουμε ένα δημόσιο κάλεσμα αγώνα ενάντια στην ψήφιση και εφαρμογή νέων μνημονίων και για την κατάργηση όλων των μνημονίων και βάρβαρων μέτρων. Να στείλουμε μήνυμα ελπίδας, προοπτικής στους εργαζόμενους, άνεργους, νέους και φτωχά λαϊκά στρώματα, στους αγωνιστές και αγωνίστριες, που αγωνιούν για το παρόν και μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, των αγώνων, του κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα όσο διαπιστώνουν τη μνημονιακή μετάλλαξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Επιδιώκουμε να συμβάλλουμε ώστε να ενωθεί, να οργανωθεί και να εκδηλωθεί έμπρακτα, αγωνιστικά η μεγάλη κοινωνική/ταξική δυναμική που διαμορφώθηκε από το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου. Να υπερασπίσουμε αυτό το ΟΧΙ από κάθε προσπάθεια παραχάραξής του.

Να χαραχτεί διέξοδος και όραμα, σε αντίθεση με τα Μνημόνια, τις πολιτικές λιτότητας, φτώχειας, εξαθλίωσης και ταπείνωσης του ελληνικού λαού.

Έχει σημασία στο πλαίσιο αυτό να διατρανώσουμε μια απλή αλήθεια, που πρέπει άμεσα να διαδοθεί όσο πιο πλατιά γίνεται: Εναλλακτική υπάρχει! Βρίσκεται στην ενότητα, οργάνωση και αγώνα μας παντού, για να εφαρμοστούν αιτήματα όπως:

  • ΟΧΙ σε κάθε Μνημόνιο, παλιό και νέο.
  • Άμεση στάση πληρωμών στους τοκογλύφους. Μονομερής διαγραφή του χρέους. Το δημόσιο χρέος δεν το δημιουργήσαμε εμείς, αλλά το κεφάλαιο και οι πλούσιοι – Δεν το αναγνωρίζουμε, δεν δεχόμαστε να συνεχιστεί η αποπληρωμή του που καταστρέφει την κοινωνία.
  • Εθνικοποίηση των τραπεζών
  • Έξοδο από την ευρωζώνη – δρομολόγηση μετάβασης σε εθνικό νόμισμα. Ρήξη με κάθε εκβιασμό, κηδεμονία, επιτροπεία που ασκείται στον ελληνικό λαό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.
  • Έλεγχος του εξωτερικού εμπορίου.
  • Σχεδιασμός της παραγωγής, με την κινητοποίηση και οργάνωση των ίδιων των εργαζομένων, των οργανώσεών τους, επιτροπών και συνελεύσεων.
  • Κοινωνικός έλεγχος των στρατηγικών τομέων της οικονομίας.
  • Υπεράσπιση και διασφάλιση των πολιτικών, δημοκρατικών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Για να ξηλωθεί το «μαύρο» κράτος έκτακτης ανάγκης, που είχε δημιουργηθεί όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια και απειλεί να επανακάμψει πιο άγριο, ενάντια στους αγώνες μας.

 Όσοι και όσες συμμετέχουμε στα κινήματα και τους αγώνες, όσοι αντισταθήκαμε ψηφίζοντας ΟΧΙ στις 5/7, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να σταματήσουμε τον αγώνα εξαιτίας της υπαναχώρησης και υποταγής της κυβέρνησης Τσίπρα, της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και του αδιεξόδου της στρατηγικής τους. Το κενό και η αποτυχία είναι των δικών τους επιλογών, αδιεξόδων και υποχωρήσεων – όχι των εργαζομένων, της νεολαίας, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των αγωνιστών! Πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουμε ενωτικά και αγωνιστικά τη σημερινή κατάσταση. Να μην αφήσουμε χώρο να εκμεταλλευτούν την κατάσταση οι ακροδεξιοί και φασίστες, αλλά και οι παραδοσιακές μνημονιακές δυνάμεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι).

Με πνεύμα ενωτικό και αγωνιστικό, θεωρούμε απαραίτητη τη συνάντηση όλων των αγωνιστών/ριων του κινήματος και της αριστεράς, όλων των τοπικών και συνδικαλιστικών πρωτοβουλιών και των οργανωμένων δυνάμεων, που το προηγούμενο διάστημα αγωνίστηκαν για την προάσπιση και επέκταση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Για το άνοιγμα ενός πλατιού διαλόγου, με στόχο την ανασυγκρότηση των δυνάμεών μας, την ενότητα και οργάνωση των αγώνων και του κινήματος – για την ανάγκη μιας αριστεράς και μιας κυβέρνησης που θα φανούν πιστές μέχρι τέλους στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Στα πλαίσια αυτά καλούμε:

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που καλεί η ΑΔΕΔΥ και άλλα συνδικάτα την Τετάρτη 22 Ιουλίου στις 7.30 μμ στο Σύνταγμα ενάντια στο δεύτερο μνημονιακό νομοσχέδιο.

Στην δικτύωση και επέκταση της «συνέλευσης 17 Ιούλη» σε πόλεις, γειτονιές, χώρους δουλειάς και σπουδών. Με τη δημιουργία επιτροπών για την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων, την αντιμετώπιση της φτώχειας και εξαθλίωσης με όπλο την κοινωνική/ταξική αλληλεγγύη.

Σε νέα παναττική συνέλευση την Δευτέρα 31 Αυγούστου ώρα 7.30μμ στην Αθήνα και σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα για να καθορίσουμε όλοι και όλες μαζί τα επόμενα βήματα.

 –

Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 17ης Ιούλη

ΑΘΗΝΑ 21-7-2015