Στους 4 οι νεκροί από το εργατικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ. Παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων

Όχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των καπιταλιστών!

Παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για το εργατικό έγκλημα

Την πιο τραγική κατάληξη είχε το δυστύχημα της 8ης Μάη στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, καθώς χθες 31/05 κατέληξε και ο τέταρτος εργαζόμενος που νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση, Κώστας Μαγγούρας. Νεκροί επίσης οι εργάτες Μπάμπης Δευτεραίος, 41 ετών, ο 40χρονος Ντελιλάι Ραμαντάν και ο 27χρονος Αντώνης Αβράμπος.

Δεν είναι ατύχημα, είναι μαζικό έγκλημα! Γιατί δεν εφαρμόζονταν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας επειδή για τους καπιταλιστές κοστίζουν! Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, όταν έγινε η έκρηξη δεν ήχησε ο συναγερμός πυρκαγιάς έγκαιρα, με αποτέλεσμα οι έξι να εγκλωβιστούν, χωρίς διαφυγή. Ήδη από τα πρώτα πορίσματα για τη διερεύνηση των αιτιών της έκρηξης (η επιτροπή διερεύνησης αποτελείται από 5 στελέχη της εταιρείας (!), 2  εκπροσώπους των εργαζομένων και 1 εμπειρογνώμονα) διαπιστώνονται πολλές παραβιάσεις και «αμέλειες» στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας για τα μέτρα ασφαλείας αλλά ακόμη και στη οργάνωση της εργασίας. Το ίδιο πόρισμα καταλήγει πως αν είχαν τηρηθεί τα προβλεπόμενα, το συμβάν θα είχε αποφευχθεί!

Οργή προκαλούν οι γεμάτες υποκρισία και ειρωνεία δηλώσεις  της διοίκησης μετά και την κατάληξη του τέταρτου εργάτη, που εκφράζει την «βαθιά οδύνη» της για το θάνατό του και δηλώνει ότι «η αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα όλων».  Ο «υγιής ιδιώτης» επιχειρηματίας Λάτσης και τα μεγαλοστελέχη έβαλαν το πόδι τους στα ΕΛΠΕ και ωφελήθηκαν από τα δισεκατομμύρια που έδωσε ο ελληνικός λαός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όχι μόνο είναι οι ηθικοί αυτουργοί αυτού του εγκλήματος καθώς δεν είχαν φροντίσει για την τήρηση των στοιχειωδέστερων μέτρων ασφαλείας, αλλά βγαίνουν με περίσσιο θράσος και χύνουν τα κροκοδείλια δάκρυά τους για τις «απώλειες». Πάνω όμως σε αυτούς τους θανάτους καθώς και την υπερεκμετάλλευση των υπόλοιπων εργατών χτίζουν τις περιουσίες  τους.

Τεράστια και η ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ξηλώνει αυτές τις εργασιακές συνθήκες και συνολικά το μνημονιακό καθεστώς, δίνοντας έτσι περιθώρια στους εργοδότες να καταπατούν και τα τελευταία δικαιώματα που έχουν απομείνει απ’ την εργατική νομοθεσία. Παρά τις δηλώσεις της για «τιμωρία όλων των υπεύθυνων» κ.τ.λ. , δεν έχει κάνει τίποτα.

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τους νεκρούς συναδέλφους μας, είναι με τους ανυποχώρητους αγώνες μας, να διασφαλίσουμε σε όλους τους χώρους δουλειάς δουλειάς να μην ξανασυμβούν τέτοια εγκλήματα. Για να ξηλώσουμε τα μνημόνια και να επιβάλουμε ξανά το δίκιο και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, που είναι οι παραγωγοί του πλούτου της κοινωνίας.  Για να συγκρουστούμε με τα αφεντικά/δολοφόνους, αλλά και συνολικά με το ανθρωποφάγο καπιταλιστικό σύστημα, που μετρά τα πάντα με το κέρδος.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα θερμά συλλυπητήριά μας, στις οικογένειες των αδικοχαμένων εργατών. Απαιτούμε την άμεση και παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων γι’ αυτό το εργατικό έγκλημα.

1/06/2015

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ