Τρίτη 14/10, Συγκέντρωση στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης. Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές και το άσυλο! (Ανακοίνωση της Σ.Σ.Π.)

ΑΜΕΣΗ ΑΘΩΩΣΗ ΤΩΝ 16 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΤΗΣ 17/12/2012

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

Συγκέντρωση Αλληλεγγύης, Τρίτη 14/10,

στις 9 πμ, στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Στις 17 Νοέμβρη του 2012 μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο ΑΠΘ, ξυλοκόπησαν άγρια και συνέλαβαν 16 συναδέλφους, στην μεγάλη τους πλειοψηφία φοιτητές, οι οποίοι μετά από 3 αναβολές δικάζονται με ψεύτικες κατηγορίες στις 14 Οκτώβρη. Μετά από λίγες μέρες ξαναεισέβαλαν συλλαμβάνοντας 11 απεργούς εργολαβικούς υπαλλήλους, οι οποίοι τότε βρίσκονταν ήδη αρκετό καιρό σε απεργία, οι οποίοι μάλιστα καταδικάστηκαν σε 8 μήνες φυλάκιση. Από τότε μεσολάβησαν αρκετές ακόμα καταπατήσεις του ασύλου, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά, η λαομίσητη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, παρ’ όλη την πολιτική της κατάρρευση είναι αποφασισμένη να αποτελειώσει ότι δημοκρατικό δικαίωμα και ελευθερία μας έχει απομείνει. Με τις συνεχόμενες επιστρατεύσεις απεργών, την απερίγραπτη καταστολή απέναντι σε όποιον αγωνίζεται (Σκουριές, καθαρίστριες υπουργείου Οικονομικών κλπ), τις στημένες δίκες αγωνιστών, την προετοιμασία -σε συμφωνία με την τρόικα- νέου αντισυνδικαλιστικού νόμου που ουσιαστικά θα απαγορεύει τις απεργίες, τα συνεχόμενα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, έχει εγκαθιδρύσει ένα τερατώδες κράτος «έκτακτης ανάγκης», προκειμένου να διατηρηθεί γαντζωμένη στην εξουσία όσο περισσότερο γίνεται, μιας και αυτό είναι πλέον μια ξεκάθαρη καταπάτηση κάθε πολιτικού και ταξικού συσχετισμού. Σε αυτήν την επίθεση, περίοπτη θέση διατηρεί πάντα η οριστική κατάργηση του ασύλου και η απονέκρωση του φοιτητικού κινήματος. Ειδικά σήμερα, που τα διορισμένα και στελεχωμένα με «ανθρώπους της αγοράς» Συμβούλια Διοίκησης έχουν δεσμευτεί ότι θα τελειώνουν με αυτό το ζήτημα, δημιουργώντας πανεπιστημιακές αστυνομίες, αλλά και διατηρώντας μια στενή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.

Το άσυλο στέκεται «αγκάθι στο λαιμό» κυβέρνησης και τρόικας, γιατί σημαίνει συνελεύσεις, καταλήψεις, συλλογικές διαδικασίες, αγώνες φοιτητών και εργαζομένων. Πάνω απ’ όλα όμως σημαίνει δημόσια δωρεάν παιδεία, αποτροπή μετατροπής του πανεπιστημίου σε ένα «σούπερ μάρκετ γνώσεων», καθώς ακριβώς μέσω αυτών των αγώνων διατηρείται και ο παραμικρός έλεγχος ολόκληρης της κοινωνίας πάνω στην εκπαίδευση.

Η υπεράσπιση του ασύλου και των αγωνιστών από την καταστολή και το κράτος «έκτακτης ανάγκης» δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασικός όρος για να μπορέσει το φοιτητικό κίνημα να παλέψει ενάντια στην τρομακτική επίθεση που δέχεται, για να σταματήσει τη διάλυση της παιδείας, τις διαγραφές, τα δίδακτρα, τα κλεισίματα σχολών και τις απολύσεις. Πρέπει να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους συναδέλφους μας, με καταλήψεις και μαζικές κινητοποιήσεις την μέρα της δίκης, απαιτώντας την αθώωσή τους. Με πρωτοβουλίες αγώνα για την υπεράσπιση του ασύλου και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Κυρίως όμως με το να ζωντανέψουμε ξανά το άσυλο, να μετατρέψουμε τα πανεπιστήμια σε ένα κέντρο αγώνα ενάντια στη σύγχρονη χούντα κυβέρνησης και τρόικας.

Άμεση αθώωση όλων των συλληφθέντων από τις 17/11/2012.
Κάτω τα χέρια από το άσυλο και τα δημοκρατικά δικαιώματα.
Κάτω η χούντα κυβέρνησης-τρόικας.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ  ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΛΗ