Δίδακτρα; Ποτέ και πουθενά! (προκήρυξη της ΣΣΠ)

ΔΙΔΑΚΤΡΑ; ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!

ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ

  Ο θίασος Σαμαρά ετοιμάζεται να ανεβάσει ακόμα μια φορά το χιλιοπαιγμένο έργο του «success story» και του πρωτογενούς πλεονάσματος –σαν τελευταία σανίδα σωτηρίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εν’ όψει εκλογών.  Με τις ευλογίες της τρόικας υπόσχεται 500 εκ. για τους φτωχούς και τους ανέργους, σε μια χώρα που η ανεργία έχει ξεπεράσει το 30% και το 60% για τους νέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ακόμη εκστρατεία παραπλάνησης του ελληνικού λαού. Ήδη έχουν συμφωνήσει με την τρόικα σε νέο Μνημόνιο με νέα σκληρά μέτρα (φυσικά θα είναι και αυτά τα…τελευταία όπως και όλα τα προηγούμενα), και το μόνο που μένει είναι να καταληχθεί η ημερομηνία.

Δίδακτρα και διαγραφές είναι το σχέδιο τους για τα πανεπιστήμια

  Βασικό κομμάτι της επίθεσης στα δικαιώματα εργαζομένων και νεολαίας, προκειμένου να επιβιώσει ο χρεοκοπημένος ελληνικός καπιταλισμός, είναι αυτό που αφορά την επίθεση στην παιδεία, και αυτήν τη φορά ειδικά στην τριτοβάθμια.

  Ο υπουργός Παιδείας Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την διαγραφή 180.000 φοιτητών-όσων είχαν εισαχθεί μέχρι το 2006. Ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) έσπευσε αμέσως να προτείνει ένα «ισοδύναμο»: Την επιβολή ποινής με την μορφή διδάκτρων σε όσους φοιτητές καθυστερούν να τελειώσουν τις σπουδές τους. Άλλωστε είχε προτείνει τα δίδακτρα και αρκετό καιρό πριν, σε μια έκθεση που η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα υιοθετήσει το 80% των προτεινόμενων μέτρων της.

  Η επίθεση στην εκπαίδευση μπαίνει σε ένα ανώτερο στάδιο. Μετά το πρώτο κύμα απολύσεων με χιλιάδες διοικητικούς υπαλλήλους, και το κλείσιμο σχολών και τμημάτων με το  Σχέδιο Αθηνά, σειρά έχουν η επιβολή διδάκτρων και η ιδιωτικοποίηση βασικών λειτουργιών των πανεπιστημίων (λέσχες, εστίες κλπ). Ο τελικός τους στόχος είναι η πλήρης διάλυση της εκπαίδευσης (και όχι μόνο της τριτοβάθμιας),η μετατροπή όσων σχολών και τμημάτων δεν κλείσουν, σε ένα σούπερ-μάρκετ γνώσεων, όπου ο φοιτητής-πελάτης θα αγοράζει μαθήματα και προγράμματα σπουδών ανάλογα με το τι αντέχει το πορτοφόλι του. Για να απαλλαγεί το κράτος από το κόστος χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, προκειμένου με αυτά τα χρήματα να «ταΐσει» τις χρεοκοπημένες ελληνικές τράπεζες.

  Παράλληλα, η κυβέρνηση γνωρίζοντας τις αντιδράσεις που μπορεί να φέρει αυτή η επίθεση, θέλει να τελειώνει με το άσυλο και με το φοιτητικό κίνημα, που όσο υπάρχουν αποτελούν έναν εν δυνάμει κίνδυνο για τα σχέδια της, και μάλιστα πολύ μεγάλο. Γι’ αυτό συνεχίζει τις συνεχείς καταπατήσεις του ασύλου, με πρόσχημα την πάταξη του παραεμπορίου

Αυξάνεται η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού

  Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν την διαμόρφωση μιας επικίνδυνης κατάστασης για τους λαούς της Ευρώπης και όχι μόνο.

  Η ωμή επέμβαση των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και των ΗΠΑ στην Ουκρανία, έδειξε για ακόμη μια φορά το πραγματικό τους πρόσωπο. Δημιούργησαν και εξόπλισαν τις φασιστικές συμμορίες, κατηύθυναν το πραξικόπημα ενάντια στην προηγούμενη κυβέρνηση, επιβάλλοντας τώρα την κυβέρνηση ανδρείκελων των νεοναζί. Δεν διστάζουν να διαμελίσουν ακόμη μια χώρα για να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους. Ταυτόχρονα κατευθύνουν ακόμη ένα πραξικόπημα στην Βενεζουέλα ενάντια στην κυβέρνηση Μαδούρο. Το πραξικόπημα αυτό το παρουσιάζουν σαν μια «γνήσια λαϊκή εξέγερση», ενώ στην πραγματικότητα η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών μαζών υπερασπίζεται λιγότερο ή περισσότερο ενεργητικά την κυβέρνηση, λόγω της φιλολαϊκής πολιτικής που ασκεί εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν  με αυτόν τον τρόπο να χτυπήσουν κι αυτό που συμβόλιζε η χώρα της Λατινικής Αμερικής όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή την άνοδο των αγώνων και των αντιστάσεων σε παγκόσμια κλίμακα.

  Ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους και την νεολαία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος. ΗΠΑ και ΕΕ δεν θα διστάσουν –αν αυτό απαιτεί η εξασφάλιση των κερδών και της κυριαρχίας τους- να περάσουν από τους περιφερειακούς πολέμους σε μια ανοιχτή σύγκρουση με τους ανταγωνιστές τους (Κίνα, Ρωσία κλπ), ξανασέρνοντας την ανθρωπότητα ακόμα και στη φρίκη ενός νέου παγκοσμίου πολέμου, χρησιμοποιώντας μας σαν «κρέας για τα κανόνια». Δεν θα διστάσουν –όπως φάνηκε και στην Ουκρανία- να χρησιμοποιήσουν και να βαφτίσουν «δημοκράτες» τους φασίστες. Το έδειξε άλλωστε και με την στάση του ο Βενιζέλος, ο οποίος έσπευσε να επισκεφθεί την Ουκρανία, αναγνωρίζοντας την κυβέρνηση των πραξικοπηματιών.

Αυτοί οι ίδιοι ιμπεριαλιστές –και κυρίως η ΕΕ- είναι αυτοί που στηρίζουν και την δικιά μας Χούντα, του Σαμαρά και του Βενιζέλου, η οποία βλέποντας τον χρόνο της να τελειώνει προσπαθεί να περάσει ότι μέτρο προλαβαίνει προκειμένου να κρατήσει λίγο ακόμη όρθιο το ζόμπι του ελληνικού καπιταλισμού.

Η λύση δεν θα έρθει με λόγια στην Βουλή.

Να οργανώσουμε την σύγκρουσή μας με την κυβέρνηση και την ΕΕ.

  Αυτή η συμμορία της καταστροφής έχει εξαντλήσει προ πολλού τον πολιτικό της χρόνο και την ανοχή της από την κοινωνία. Για αυτόν τον λόγο σκληραίνει ακόμη περισσότερο την καταστολή, κυβερνά με το δόγμα «νόμος και τάξη», και με το τερατώδες κράτος έκτακτης ανάγκης. Κάθε στιγμή όμως που παραμένει στην εξουσία σημαίνει χιλιάδες νέους ανέργους, χιλιάδες περισσότερους φτωχούς κι εξαθλιωμένους, χιλιάδες δολοφονίες από τα μνημόνια. Άλλωστε ήδη βάφει καθημερινά τα χέρια της με αίμα, είτε με την διάλυση του ΕΟΠΥΥ, είτε με τους πνιγμούς μεταναστών στο Αιγαίο από τους δολοφόνους λιμενικούς, είτε με τις αυτοκτονίες που αυξάνονται συνεχώς.

Για να σταματήσουμε την διάλυση της εκπαίδευσης, της υγείας, των ζωών μας, πρέπει να συγκρουστούμε αποφασιστικά με την κυβέρνηση και την ΕΕ. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τις εκλογές, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, περιμένοντας η κυβέρνηση να σταματήσει να περνάει μέτρα. Ούτε μπορούμε απλά να γκρινιάζουμε ότι δεν αλλάζει τίποτα, και ότι οι αγώνες έχουν ηττηθεί όπως προσπαθεί να μας πείσει το ΚΚΕ. Χρειάζεται να οργανώσουμε την μεγάλη μάχη που έχουμε μπροστά μας, αυτήν της σύγκρουσης με το χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα, για να επιβάλλουμε ένα πρόγραμμα σωτηρίας των εργαζομένων και της νεολαίας. Ένα πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο από τους αγώνες μας, από μας τους ίδιους, από μια κυβέρνηση των εργαζομένων που θα βασίζεται πάνω σε κινηματικά όργανα και δομές (συνελεύσεις/συμβούλια/επιτροπές εργαζομένων, γειτονιών κλπ).

Η οργάνωση αυτή περνάει και μέσα από τις επιμέρους μάχες που πρέπει να δώσουμε ενάντια στα δίδακτρα, στις απολύσεις, την ιδιωτικοποίηση. Με συνελεύσεις σε κάθε σχολή, και όπου αυτό δεν γίνεται με πρωτοβουλίες/επιτροπές αγώνα.  Το φοιτητικό κίνημα αυτήν τη φορά πρέπει να απαντήσει. Να πυροδοτήσει αγώνες και να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη όλης της κοινωνίας.

  • Καμιά σκέψη για δίδακτρα ποτέ και πουθενά.
  • Καμιά διαγραφή φοιτητή.
  • Κάτω η χούντα κυβέρνησης-τρόικας.
  • Έξω από ΕΕ και Ευρώ – Για μια Ευρώπη των εργαζομένων.
  • Διαγραφή του χρέους.
  • Κάτω το κράτος έκτακτης ανάγκης. Κάτω τα χέρια από το άσυλο, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ