Ανακοίνωση της ΣΣΠ για τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

  Από την αρχή της χρονιάς, η κυβέρνηση και η ΕΛ.ΑΣ με οργανωμένο σχέδιο έχουν περάσει σε συνεχείς καταπατήσεις ασύλου, κυρίως στην ΑΣΟΕΕ. Επανειλημμένα –με το πρόσχημα της πάταξης του «παραεμπορίου» έχουν εισβάλλει στο χώρο του πανεπιστημίου κι έχουν κάνει χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Στις 12 Μαρτίου, η πρυτανεία αποφάσισε να κάνει lock out για κάποιες μέρες στην ΑΣΟΕΕ με μια ανακοίνωση που ρίχνει τις ευθύνες σε αυτούς που υπερασπίζονται το άσυλο και τους μετανάστες μικροπωλητές. Μάλιστα η Σύγκλητος με ανακοίνωση της προχωρά ακόμα περισσότερο ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει τα κατάλληλα μέτρα «για την ασφάλεια και την τήρηση της τάξης εντός το Πανεπιστημίου.

  Ο λόγος που η κυβέρνηση επιτίθεται με τόση επιμονή στο άσυλο, δεν είναι φυσικά οι μετανάστες μικροπωλητές που προσπαθούν να βγάλουν το ψωμί τους. Αυτό δεν είναι παρά ένα πρόσχημα της κυβέρνησης και του ακροδεξιού επιτελείου του Σαμαρά. Οι πραγματικές αιτίες είναι άλλες:

1. Για να πετύχουν την ουσιαστική και οριστική κατάργηση του ασύλου (τυπικά έχει καταργηθεί με τον νόμο Διαμαντοπούλου), ως χώρο ανάπτυξης φοιτητικών και κοινωνικών αγώνων. Αυτό είναι απαραίτητο έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει η επίθεση στα πανεπιστήμια, που άλλωστε ήδη έχει προαναγγελθεί. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα υλοποιήσει το 80% των μέτρων που πρότεινε ο ΟΟΣΑ, στα οποία κυρίαρχη θέση έχει η επιβολή διδάκτρων. Παράλληλα ο υπουργός Παιδείας Αρβανιτόπουλος έχει ανακοινώσει ότι τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι διαγραφές φοιτητών.

2. Για να εμπεδωθεί ακόμα περισσότερο στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στην νεολαία το δόγμα «νόμος και τάξη» και το κράτος έκτακτης ανάγκης. Όσο κι αν το φοιτητικό κίνημα αυτήν την στιγμή φαίνεται να μην αντιδράει, η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι παρά την φαινομενική ηρεμία, η νεολαία είναι ένα καζάνι που βράζει και αρκεί μια σπίθα για να εκφραστεί η συσσωρευμένη οργή, αγανάκτηση και ταπείνωση. Όσο υπάρχει άσυλο και συλλογικές διαδικασίες η κυβέρνηση δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχη.

  Η στάση της πρυτανείας, των ΜΜΕ, όποιου προσπαθεί να παρουσιάσει το θέμα σαν πάταξη του παραεμπορίου είναι απόλυτα υποκριτική. Τα πραγματικά προβλήματα των πανεπιστημίων είναι η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη προσωπικού λόγω των χιλιάδων απολύσεων, το κλείσιμο σχολών και τμημάτων, η φτωχοποίηση των φοιτητών που κατά κύματα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Αυτά τα προβλήματα όχι μόνο δεν μπορεί να τα λύσει η κυβέρνηση, αντίθετα είναι η ίδια που τα δημιουργεί. Ο πραγματικός στόχος της είναι η πλήρης διάλυση της εκπαίδευσης (όχι μόνο της τριτοβάθμιας), η απαλλαγή από το κόστος της και η μετατροπή της σε σούπερ μάρκετ γνώσεων, εύκολη λεία στα χέρια του κάθε «αετονύχη» επενδυτή.

  Η υπεράσπιση του ασύλου απέναντι στις συμμορίες των ΜΑΤ, η υπεράσπιση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών, η υπεράσπιση των μεταναστών αδελφών μας, η πάλη συνολικά ενάντια στο κράτος έκτακτης ανάγκης είναι σήμερα πρωταρχικό καθήκον για το φοιτητικό κίνημα. Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε γενικές συνελεύσεις σε κάθε σχολή, αλλά και όπου αυτό δεν είναι δυνατό σε δημιουργία επιτροπών/πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση του ασύλου, για την οργάνωση του αγώνα μας ενάντια στην μνημονιακή συμμορία της καταστροφής.

– Αλληλεγγύη στους μετανάστες μικροπωλητές

– Κάτω το κράτος έκτακτης ανάγκης και η χουντική συγκυβέρνηση

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ  ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΛΗ