Διοικητικοί ΕΚΠΑ: ένας ηρωικός αγώνας

Οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνεχίζουν την απεργία που ξεκίνησαν από τις 10 Σεπτέμβρη! Υπενθυμίζουμε ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι απεργούν, γιατί οι 1.359 από τους 6.000 περίπου εργαζόμενους σε διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες σε 8 ΑΕΙ της χώρας, κρίθηκαν ως πλεονάζον προσωπικό με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπογράφηκε στις 23 Σεπτέμβρη και απειλούνται με διαθεσιμότητα-απόλυση. Με τη συγκεκριμένη απόφαση υποβαθμίζονται περαιτέρω τα δημόσια πανεπιστήμια, θέτοντας την ομαλή λειτουργία των συγκεκριμένων ιδρυμάτων σε τεράστιο κίνδυνο, ανοίγοντας το δρόμο για την επιβολή διδάκτρων και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων, όπως υποδεικνύει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ.

Ο αγώνας που δίνουν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι είναι υποδειγματικός. Με την αυτοοργάνωση του αγώνα τους (δημιουργία μέσω των γενικών συνελεύσεων απεργιακής επιτροπής, επιτροπών περιφρούρησης, απεργιακού ταμείου κ.λπ.), αντιμετώπισαν παραδειγματικά τη λυσσαλέα επίθεση της χουντικής συγκυβέρνησης και του συρφετού της: ύβρεις και συκοφαντίες από τους γνωστούς παπαγάλους των ΜΜΕ, απειλή για επιστράτευση και επέμβαση των ΜΑΤ, αυτοδίκαιη αργία σε όσους δεν καταγράφηκαν, κήρυξη της απεργίας ως παράνομη από τα δικαστήρια, δίωξη του Πρύτανη του Ιδρύματος, προσπάθεια μέσω της ΔΑΠ για συλλογή υπογραφών και αντισυγκεντρώσεις — που τελικά κατέληξαν σε τεράστιο φιάσκο κ.α. Τέλος, δεν ενέδωσαν στις εκβιαστικές «διαπραγματεύσεις» με τον Υπουργό.

Επίσης, από τις 5 Δεκεμβρίου η ξεπουλημένη ηγεσία της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και το ΔΣ του Σωματείου Διοικητικών Υπαλλήλων ΕΚΠΑ (αποτελούνται στην πλειοψηφία τους από μέλη της ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ) —που μέχρι εκείνο το σημείο υπέσκαπταν υπογείως τον αγώνα— αποφάσισαν πραξικοπηματικά την αναστολή των κινητοποιήσεων, παρά την απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων που είχε αποφασίσει την συνέχισή τους. Οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ, όχι μόνο δεν πτοήθηκαν απ’ αυτές τις αποφάσεις αλλά μέσω της Απεργιακής Επιτροπής κατέθεσαν πρόταση μομφής εναντίον του προεδρείου του ΔΣ, η οποία υπερψηφίστηκε και το κήρυξε έκπτωτο.

Τελευταίο κρούσμα αυτής της επίθεσης, όπως κατήγγειλε η Απεργιακή Επιτροπή των εργαζομένων, ήταν μια απροκάλυπτη απόπειρα τρομοκράτησης-καταστολής της απεργίας και παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου με διαρκή επιτήρηση του κτηρίου των διοικητικών υπηρεσιών του ΕΚΠΑ, από αστυνομικούς με πολιτικά αλλά και ένστολους, από την Παρασκευή 13/12. Οι δυνάμεις καταστολής εισέρχονταν και εξέρχονταν όποτε επιθυμούσαν στους χώρους εργασίας και συνομιλούσαν με στελέχη της διοίκησης, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών. Έχουν παρενοχλήσει επανειλημμένως απεργούς, οι οποίοι βρίσκονταν στο κτήριο για να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου τους. Είχε προηγηθεί στις 2 Δεκέμβρη εισαγγελική παραγγελία βάσει της οποίας κλήθηκαν να καταθέσουν στη ΓΑΔΑ τα μέλη του Προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης της 2/12.

Οι κινητοποιήσεις στα υπόλοιπα πανεπιστήμια

Απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων είχαν πάρει στις 6 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) μετά από πρόταση του ΔΣ του σωματείου τους, που μέχρι τότε συμμετείχαν μαζί με τους εργαζόμενους του ΕΚΠΑ σε απεργία διαρκείας.

Στην Πάτρα, όπως και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα με στάσεις εργασίας. Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, παρά την πίεση, έχουν σταματήσει την απεργία διαρκείας από τις 25/10 αλλά από τότε συνεχίζουν τον αγώνα κυρίως με στάσεις εργασίας.

Στα Ιωάννινα, από τις αρχές Νοέμβρη και μέχρι τις 15 Δεκέμβρη, υπήρχε κατάληψη του κτιρίου Διοικητικών Υπηρεσιών, με απόφαση φοιτητικών συλλόγων μετά από πρόταση της Σοσιαλιστικής Σπουδαστικής Πάλης.

Η συνέχιση του αγώνα

Οι εργαζόμενοι των διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών του ΕΚΠΑ ουσιαστικά έχουν μείνει να παλεύουν μόνοι τους, ενώ η απουσία στήριξης από άλλους κλάδους εργαζόμενων και από τους φοιτητές δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τον αγώνα τους. Σε συνδυασμό με το κλείσιμο λόγω των διακοπών των γιορτών, αποκλιμάκωσαν σε μεγάλο βαθμό τις κινητοποιήσεις. Μάλιστα, στην τελευταία συνέλευσή τους, στις 17/12, αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους, χωρίς όμως να παρεμποδίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία, σταματώντας την περιφρούρηση των εισόδων του πανεπιστήμιου. Μια κίνηση τακτικής για να αναδείξουν τα προβλήματα που παραμένουν και που κάνουν πρακτικά αδύνατη τη λειτουργία της πανεπιστημιακής κοινότητας: πολλά αμφιθέατρα είναι κλειδωμένα, λόγω της κατάργησης των εργαζομένων του κλάδου φύλαξης. Παντελής έλλειψη θέρμανσης σε όλους τους χώρους. Ανελκυστήρες δεν λειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης, με αποτέλεσμα την αδυναμία πρόσβασης φοιτητών με κινητικά προβλήματα, ενώ δεν μπορούν να μεταφερθούν ογκώδη αντικείμενα που απαιτούνται για τη λειτουργία των εργαστηρίων. Η χρήση και αυτών που λειτουργούν εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, γιατί λείπει το προσωπικό που αναλάμβανε τον απεγκλωβισμό σε περίπτωση βλάβης. Πολλοί χώροι έχουν μείνει χωρίς φωτισμό, με αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστοι μόλις νυχτώσει. Οι βιβλιοθήκες και τα αναγνωστήρια παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Για τον ίδιο λόγο, έχει διακοπεί και η παράδοση της αλληλογραφίας από το ταχυδρομείο. Ταυτόχρονα οι Γραμματείες βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας και ουσιαστικά είναι κλειστές με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την έκδοση πιστοποιητικών, πέρασμα βαθμολογιών, υποστήριξη εκλεκτορικών και επιτροπών, διεκπεραίωση συγγραμμάτων, εξυπηρέτηση φοιτητών και ΔΕΠ κ.α.

Οι απεργοί δίνουν ραντεβού με το άνοιγμα των σχολών αλλά, αντικειμενικά, φαίνεται αρκετά δύσκολο να έχουμε άμεσα μια αναζωπύρωση αυτού του αγώνα.