Ουκρανικό: φόβοι ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης από το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι

gettyimages-2164791167

Αναδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Οκτωβρίου 2024

Εδώ και έναν χρόνο στο πεδίο της μάχης διαμορφώνεται μια κατάσταση υπερίσχυσης του ρωσικού στρατού έναντι του ουκρανικού, παρά τις γιγάντιες ενισχύσεις σε όπλα, εκπαίδευση, λεφτά από το ΝΑΤΟ και τους δυτικούς ιμπεριαλιστές. Σημαντικότερο σημείο το ανατολικό μέτωπο όπου η ουκρανική άμυνα είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης, πράγμα που θα σημάνει την ολοκληρωτική κυριαρχία της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία και μια πιθανή κατάληψη του Χάρκοβου θα ανοίξει τον δρόμο για την καρδιά των ουκρανικών εδαφών. Το αδιέξοδο αυτό, επιχείρησε να αναστρέψει ο Ζελένσκι (με την καθοδήγηση των ΗΠΑ) με την παράτολμη εισβολή στο Κουρσκ μέσα στη ρωσική επικράτεια, όπου προχώρησε για περίπου 30 χιλιόμετρα. Η παρακινδυνευμένη αυτή κίνηση είχε ως σκοπό να χαλαρώσει την πίεση στο ανατολικό μέτωπο και να δημιουργήσει, υποτίθεται, διαπραγματευτικά οφέλη για τους Ουκρανούς. Ωστόσο, αποδεικνύεται ένα στρατηγικό λάθος. Οι Ρώσοι, όχι μόνο δεν απέσυραν στρατεύματα από το ανατολικό μέτωπο, αντίθετα επιτέθηκαν σφοδρότερα. Για το Κουρσκ σχημάτισαν μια νέα μεραρχία, που έχει αναλάβει την εκκαθάρισή του, σε συνδυασμό με χτυπήματα πυροβολικού και αεροπορίας. Οι εναπομείναντες ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ μάλλον κινδυνεύουν με σύντομη περικύκλωση αν δεν υποχωρήσουν. Ταυτόχρονα, η Ρωσία εξαπέλυσε μαζικές πυραυλικές επιθέσεις. Ξεχωρίζουν οι επιθέσεις στο Λβιβ κοντά στα ουκρανοπολωνικά σύνορα που είναι βασικός σιδηροδρομικός κόμβος για τη μεταφορά δυτικών όπλων, στην Πολτάβα, όπου χτυπήθηκε κέντρο εκπαίδευσης χειριστών drone με δεκάδες νεκρούς (και ξένους εκπαιδευτές), στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας – υδροηλεκτρικούς σταθμούς κλπ – απειλώντας την  Ουκρανία με γενικό black out ενόψει χειμώνα. Το Κίεβο και μεγάλες πόλεις έχουν ρεύμα και νερό για λίγες ώρες την ημέρα. Οι ζημιές στο ουκρανικό δίκτυο ενέργειας υπολογίζονται σε 16 δισ.

Κρίση στο καθεστώς Ζελένσκι – Νέα δυτικά πακέτα βοήθειας

Η αποτυχία στο Κουρσκ και στο ανατολικό μέτωπο ανατίναξε την κυβέρνηση Ζελένσκι. Καρατομήθηκαν ή παραιτήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Στρατηγικών Βιομηχανιών, Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και άλλα σημαντικά στελέχη. Ο Ζελένσκι παρουσίασε την κρίση ως απαραίτητο ανασχηματισμό για την επιτυχία του «σχεδίου Νίκης» που παρουσίασε στους δυτικούς ιμπεριαλιστές. Ένα «σχέδιο εξαναγκασμού της Ρωσίας σε ειρήνευση», για το οποίο ζητά την έγκρισή του από τις ΗΠΑ. Οι διαρροές για αυτό το σχέδιο μιλάνε για: αποστολή βαρέων όπλων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και άδεια χρήσης τους για πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας. Προτεινόμενοι στόχοι, η Μόσχα και η Πετρούπολη, η γέφυρα Κερτς που ενώνει Κριμαία με Ρωσία, η Σεβαστούπολη στην Κριμαία, ο ρωσικός στόλος στο Νοβοροσίσκ, εργοστάσια όπλων και σημαντικοί κόμβοι μεταφοράς. Ακόμα, τη συμμετοχή νατοϊκών δυνάμεων στην αεράμυνα της Ουκρανίας με αεροπλάνα και μονάδες αεράμυνας και την άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ!

Αυτό το σχέδιο Ζελένσκι συζητιέται, την ώρα που η ουκρανική κοινή γνώμη – υπό το βάρος 200 χιλιάδων νεκρών στρατιωτών και συντριπτικών καταστροφών –  έχει περιορίσει την εμπιστοσύνη της στον Ζελένσκι από το 80% στο 45% και ακούγονται σενάρια για εκλογές το 2025, ώστε να εδραιωθεί/νομιμοποιηθεί η εξουσία του.

Ένα σκοτεινό κομμάτι αυτού του σχεδίου είναι η πιθανή απειλή τα βομβαρδισμού των πυρηνικών εγκαταστάσεων  της Ρωσίας, ώστε να διασπείρουν χάος στο εσωτερικό της. Όλοι περιμένουν τις αποφάσεις των Αμερικανών ιμπεριαλιστών που είναι όμως διαιρεμένοι και αναμένουν αναγκαστικά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο.

Ο Μπάιντεν δεν έδωσε μια ανοικτή άδεια στον Ζελένσκι να προχωρήσει τα σχέδιά του, τουλάχιστον δημόσια. Όμως, ενέκρινε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 8 δισ. που περιλαμβάνει patriot και βόμβες ακριβείας με βεληνεκές 130 χιλιομέτρων και εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F16. Τον Οκτώβρη θα καλέσουν στη Γερμανία νέα σύσκεψη συμμάχων για ενίσχυση της Ουκρανίας (οι ΗΠΑ έχουν δώσει στρατιωτική βοήθεια άνω των 175 δισ. ως τώρα). Ξεχωρίζουν οι διαρκείς επιθέσεις σε Κίνα και Ιράν, τις οποίες κατηγορούν πως προμηθεύουν τη Ρωσία με οπλισμό και ευθύνονται για τη συνέχιση του πολέμου! Ενώ ενισχύουν την παρουσία τους στον Ειρηνικό με την ομάδα QUAD (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία), την εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος TYPHOON στις Φιλιππίνες και τη στρατιωτική ενίσχυση της Ταϊβάν, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της Κίνας.

Ωστόσο η βαθιά πολιτική κρίση που διαιρεί το εσωτερικό τους και εκφράζεται με τις δηλώσεις Τράμπ για άμεσο τερματισμό του Πολέμου στην Ουκρανία αν εκλεγεί, είναι δείγμα του στρατηγικού αδιεξόδου που βρίσκονται. Αδυνατώντας να σταματήσουν την υποβάθμισή τους έναντι των Ανατολικών ανταγωνιστών, ακόμα και με την ως τώρα καταφυγή τους στα όπλα. (βλ. ΝΑΤΟποίηση Ουκρανίας, επίθεση Ισραήλ σε Γάζα-Λίβανο). Ενδεικτική της έντασης της ενδοαστικής σύγκρουσης στις ΗΠΑ είναι η δεύτερη ένοπλη επίθεση στον Τράμπ από φανατικό φιλοουκρανό.

Η ΕΕ, ακολουθώντας τις ΗΠΑ, ενέκρινε νέα δάνεια ύψους 35 δισ. προς την Ουκρανία χρησιμοποιώντας τα δεσμευμένα ρωσικά αποθεματικά– στοχεύει στην παράδοση 1 εκατ. βλημάτων πυροβολικού και την εκπαίδευση 75 χιλ. Ουκρανών στρατιωτών ως το τέλος του χρόνου – ενισχύει με κάθε τρόπο την πολεμική της βιομηχανία (θα επιχορηγηθεί με 500 δισ. τα επόμενα 10 χρόνια). Βρετανία και Γαλλία που έχουν προμηθεύσει και αυτοί με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς την Ουκρανία, δίνουν άδεια για χτυπήματα με αυτούς στο εσωτερικό της Ρωσίας. Ενώ σε ρόλο «λαγού» το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε κατάπτυστο φιλοπόλεμο ψήφισμα, που εγκρίνει και προσυπογράφει όλες τις απαιτήσεις της Ουκρανίας για κλιμάκωση του πολέμου.

Ο ελληνικός καπιταλισμός, υποτακτικός σε ΗΠΑ και ΕΕ, οργανώνει τη νατοϊκή αεροπορική άσκηση «Ramstein Flag 24» στην Ανδραβίδα, στέλνει τη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» στην επιχείρηση ASPIDES ενάντια στους Χούθι της Υεμένης, στηρίζει αδιάλειπτα τους δολοφόνους του Ισραήλ, ενώ αν ακολουθήσει τις δεσμεύσεις ως μέλος του ΝΑΤΟ και ΕΕ για ενίσχυση της Ουκρανίας θα πρέπει να πληρώσει 5 δισ. τα επόμενα χρόνια, ενώ το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων καταρρέει! Επίσης, η Ελλάδα φιγουράρει στη λίστα με τις 47 χώρες που χαρακτήρισε η Ρωσία ως εχθρικές δυνάμεις (από την ΕΕ δεν είναι Σλοβακία-Ουγγαρία, όπως και η Τουρκία από μέλη του ΝΑΤΟ).

Το ανατολικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός προειδοποίησε το ΝΑΤΟ, πως η χρήση δυτικών πυραύλων για χτυπήματα στο εσωτερικό του θα θεωρηθεί κήρυξη πολέμου από αυτές τις δυνάμεις. Την ίδια προειδοποίηση έκανε για πιθανό χτύπημα στην σύμμαχό του Λευκορωσία. Μπροστά στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης, αναθεώρησε το πυρηνικό του δόγμα δικαιολογώντας πυρηνικό χτύπημα ακόμα και ενάντια σε μια μαζική επίθεση με συμβατικά όπλα. Συστηματοποιεί τις κοινές ασκήσεις με το κινεζικό ναυτικό και στρατό και τη συνεργασία με Β. Κορέα-Ιράν. Στις 25/10 στο Καζάν της Ρωσίας θα γίνει η επόμενη σύνοδος των BRICS (αποτελούν το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας) με τη συμμετοχή των νέων μελών (Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ιράν, Αιθιοπία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), ενώ θα συμμετέχουν Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και θα παρακολουθούν άλλες 30 χώρες. Νέοι αγωγοί προς Κίνα και Ιράν είναι στα σχέδια, συναντήσεις με Σερβία και Τουρκία εμβάθυναν τις σχέσεις τους, δημιουργούν υποδομές υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αρκτική, ενώ διοργάνωσαν Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ με συμμετοχή πάνω από 70 κρατών και 60 δισ. εμπορικές συμφωνίες, στο οποίο ο Πούτιν διατύπωσε την πολιτική του για τις χώρες του «Παγκόσμιου Νότου» που πρέπει να διασφαλίσουν την οικονομική και γεωστρατηγική τους ηγεσία από την Αφρική και την Ασία ως την Αρκτική. Η πολεμική και οικονομική εκστρατεία του Πούτιν, συνδυάζεται με την καταστολή φιλειρηνικών φωνών στο εσωτερικό (βλ. απόλυση, δίωξη εκπαιδευτικών που εκφράζονται ενάντια στην επίθεση στην Ουκρανία).

Ο κινεζικός γίγαντας στηρίζει τη Ρωσία και ετοιμάζει με τη Βραζιλία την κατάθεση ειρηνευτικού σχεδίου που λένε πως έχει την έγκριση 110 κρατών. Ενισχύει διαρκώς τους πολεμικούς του εξοπλισμούς (αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από το 1992 ως το 2020 κατά 790%!) και έκανε την πρώτη δοκιμή βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου με βεληνεκές 12 έως 15 χιλ. χιλιόμετρα, μετά από 40 χρόνια. Εντατικοποιεί τις σχέσεις με Τουρκία (κατασκευή κινεζικού εργοστασίου ηλεκτρικών οχημάτων στην Τουρκία) και άλλες σημαντικές χώρες. Ανακοίνωσε κυρώσεις για 9 αμερικάνικες εταιρείες που εξοπλίζουν την Ταϊβάν.

Τα πιόνια στην παγκόσμια σκακιέρα της ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης κινούνται. Όποιο και αν είναι το βραχυχρόνιο πλάνο για το Ουκρανικό (πάγωμα ή κλιμάκωση) που εξαρτάται και από τις αμερικάνικες εκλογές – η πορεία προς έναν 3ο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι προδιαγεγραμμένη.

Μόνο η αγωνιστική οργάνωση και δράση  της παγκόσμιας εργατικής τάξης, με ένα αντιπολεμικό κίνημα που θα εξυπηρετεί τα ταξικά της συμφέροντα, μπορεί να ανατρέψει αυτή την καταστροφική εξέλιξη.