Π.Α.Σ.Ε. Vodafone: Ψήφισμα Συμπαράστασης – Να ανακληθεί άμεσα η απόλυση από τη Nova του συναδέλφου και συνδικαλιστή Ανδρέα Λιώση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

(Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου: 5215/2008)

Αρ. Πρωτοκόλλου: 35/2024

Αθήνα, 8/5/2024

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Να ανακληθεί άμεσα η απόλυση του συναδέλφου και συνδικαλιστή Ανδρέα Λιώση

Τις παραμονές των εορτών του Πάσχα η διοίκηση της Nova απέλυσε τον συνάδελφο Ανδρέα Λιώση. Ο συνάδελφος ήταν εργαζόμενος στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών (Customer Operations) και την Τρίτη 23 Απρίλη, του ανακοινώθηκε η απόλυσή του.

Η απόλυση αυτή δικαιολογήθηκε με το σύνηθες επιχείρημα των διοικήσεων περί «χαμηλής και κακής απόδοσης». Η αλήθεια φυσικά βρίσκεται αλλού.

Το συγκεκριμένο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών αποτελείται από ομάδα παλαιών και έμπειρων συναδέλφων, που προέρχονται κυρίως από την παλαιότερη Wind. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι και έμπειροι είναι και την εργασία τους διεκπεραιώνουν στο ακέραιο. όμως, για τις διοικήσεις των πολυεθνικών εταιρειών τηλεπικοινωνίας, οι εργαζόμενοι σε τέτοια τμήματα με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας θεωρούνται «βαρίδια».

Είναι κοινή τακτική στη Vodafone, στην Cosmote και στη σημερινή Nova για τις εργασίες εξυπηρέτησης να απασχολούνται όσο το δυνατόν λιγότεροι εργαζόμενοι, κυρίως μέσω εργολάβων και για το μικρότερο δυνατόν διάστημα δέσμευσης παράλληλα με εκτεταμένη πλέον τηλεργασία.

Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν οι διοικήσεις να πετύχουν σε πολυπληθείς σχετικά ομάδες εργαζομένων καθήλωση μισθών, εντατικοποίηση σε βαθμό ψυχολογικής κακοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας, μικρό λειτουργικό κόστος και κυρίως μηδαμινά δικαιώματα, ανύπαρκτη οργάνωση για διεκδικήσεις και ελάχιστα εργατικά δικαιώματα. Συνήθως οργιάζει η εργοδοτική αυθαιρεσία και παραβατικότητα σε τέτοιους χώρους.

Μαζί με τους εργαζόμενους επιδεινώνεται και το τελικό προϊόν προς τον πελάτη αλλά αυτό λίγο ενδιαφέρει τις «περαστικές» διοικήσεις, που στοχεύουν στη βραχυπρόθεσμη κερδοφορία αλλά και στα προσωπικά τους κέρδη (bonus, παροχές, μετοχές, κ.α.).

Η Wind πρώτα -και η Nova στη συνέχεια- προσπάθησαν λυσσαλέα να εκδιώξουν το παλαιό προσωπικό από το τμήμα. Απανωτά προγράμματα εθελουσίων εξόδων, προσπάθειες απολύσεων, επιδείνωση εργασιακών συνθηκών. Η διοίκηση της Nova επανέρχεται σε ένα χιλιοπαιγμένο έργο. Πρώτα επιδείνωσε τις εργασιακές συνθήκες με περαιτέρω εντατικοποίηση. Σε μόνιμη βάση η στοχοθεσία ανεβαίνει, σε μόνιμη βάση οι παρατηρήσεις πέφτουν βροχή. Τουλάχιστον τέσσερις συνάδελφοι το τελευταίο διάστημα έχουν εκδιωχθεί με διάφορες μεθοδεύσεις από το τμήμα, που εργαζόταν και ο Ανδρέας. Ήρθε η στιγμή να επιλεχθεί και ο συγκεκριμένος συνάδελφος -όχι τυχαία. Συνδικαλιστής ο ίδιος -επί έτη μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου της Wind-, υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές στο ψηφοδέλτιο του Σωματείου, από τους παλαιότερους εργαζόμενους στο τμήμα, με σταθερή συναδελφική στάση και πάντα απαιτώντας δικαιώματα για τον ίδιο και το σύνολο. Ο συνάδελφος Ανδρέας έγινε «κόκκινο πανί» για την εργοδοσία.

Με την απόλυσή του επισφραγίζεται ο διωγμός των σταθερών σχέσεων εργασίας και του συγκεκριμένου τμήματος.

Δεν θεωρούμε καθόλου περίεργη -μετά από όλα αυτά- την λυσσαλέα επιμονή της εργοδοσίας μέχρι την τελευταία στιγμή να πείσει πως ο συνάδελφος, με πάνω από 2 δεκαετίες εμπειρία στο πόστο του, είναι… ανεπαρκής. Η αλήθεια όμως είναι πως ο Ανδρέας είναι ένας έμπειρος εργαζόμενος και η διοίκηση της Nova είναι αλλεργική για τους εργαζόμενους, που διεκδικούν, που συνδικαλίζονται και που δεν δέχονται να είναι σύγχρονοι σκλάβοι.

Αυτά που αντιμετωπίζει ο συνάδελφος Ανδρέας τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά όλοι σε κάθε εταιρεία του κλάδου. Και στη Vodafone βιώνουμε την ίδια αντίστοιχη στάση από την εργοδοσία.

Στηρίζουμε τη στάση του συναδέλφου μας, που δεν αποδέχθηκε την απόλυσή του. Θα στηρίξουμε, όπως μπορούμε και όπως μας αναλογεί, κάθε του απόφαση απέναντι στην διοίκηση της Nova, που επιβάλλει ένα νέο «ευέλικτο» εργασιακό περιβάλλον, που παραπέμπει σε σκλαβοπάζαρο μέσω εργολαβικών εταιρειών.

Να ανακληθεί άμεσα η απόλυση του συναδέλφου!

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

https://www.pasevodafone.gr[email protected]

Για επικοινωνία με τα μέλη του Δ.Σ. δείτε εδώ