Εργατική Πρωτομαγιά 2024: Όλοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα

Αθήνα: πλ. Κλαυθμώνος 10:30

Πάτρα: εργατικό κέντρο Πάτρας, 10:30 – προσυγκέντρωση Παράρτημα 10:00

Θεσσαλονίκη:  Αγίας Σοφίας με Εγνατία, 10:30

Ιωάννινα: εργατικό κέντρο, 10:30

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα βιώνουμε καθημερινά μια βαρβαρότητα. Η αντεργατική κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινωνία και να παρουσιάσει την εγκληματική πολιτική της σε όλα τα επίπεδα, ως επιτυχία. Νομοθέτησε μια αύξηση – ελεημοσύνη του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ μικτά. Πρόκειται για μισθό εξαθλίωσης που τελειώνει στα μισά του μήνα γιατί τον εξανεμίζουν οι καλπάζουσες τιμές και οι ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφορεί προκλητικά για τις επιπτώσεις της ακρίβειας, την εξάπλωση της φτώχειας και εξαθλίωσης. Ανατιμήσεις πάνω από 40% σε βασικά είδη διατροφής, σε λογαριασμούς ενέργειας και ενοίκια οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε επισιτιστική και στεγαστική κρίση και γενικότερα στην φτωχοποίηση σημαντικού κομματιού των εργαζομένων.

Οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι απαξιώνουν και ιδιωτικοποιούν Υγεία – Παιδεία – Κοινωνική Ασφάλιση. Θεσπίζουν απογευματινά χειρουργεία με νόμιμο “φακελάκι” σε νοσοκομεία που αδυνατούν να λειτουργήσουν κάτω από το βάρος της υποστελέχωσης, καταπατούν το Σύνταγμα και ψηφίζουν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, επιχειρούν να καταργήσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης με τους «ατομικούς κουμπαράδες» για να τη δώσουν βορρά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Είναι υπεύθυνοι για κάθε καταστροφή αδιαφορώντας για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Τα εγκλήματα σε Τέμπη, Θεσσαλία, Έβρο είναι αποτέλεσμα της ανεύθυνης εγκατάλειψης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υποδομών, της εξαχρείωσης του κρατικού μηχανισμού. Κάθε λίγους μήνες ζούμε νέα «Τέμπη» στους χώρους δουλειάς: 31 εργαζόμενοι νεκροί εν ώρα εργασίας μέχρι τώρα για το 2024 και η μακάβρια λίστα συνεχίζεται.

Μας γυρνούν έναν αιώνα πίσω!

Στήνουν ένα σιδηρόφρακτο καθεστώς, ένα Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Αυτή είναι η ουσία της καταπάτησης του δικαιώματος στην απεργία, καταστολής των διαδηλώσεων, των συνδικαλιστικών διώξεων, του νομικού σκοταδισμού με τους νέους ποινικούς κώδικες. Βασίζονται στα δόγματα περί «παραβατικότητας» και «ατομικής ευθύνης» των πιο φτωχών και αδύναμων, ενώ για την ελίτ και τους υπηρέτες της βασιλεύει η ασυδοσία, η ατιμωρησία και η βρωμιά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ΣΥΝΕΝΟΧΗ στη σφαγή των Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας αφειδώς τους δολοφόνους σιωνιστές του Ισραήλ. Είναι από τους πιο «πρόθυμους» στα τυχοδιωκτικά, πολεμικά σχέδια. Η αιμορραγία δεκάδων δις για εξοπλισμούς και φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, ώστε ο ελληνικός καπιταλισμός να παραμείνει ευνοούμενος και μπροστάρης των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, είναι η άλλη αιτία για τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της φτώχειας για τον λαό. Ετοιμάζονται να πετσοκόψουν 2 δις από τις κοινωνικές ανάγκες για να φτιάξουν 2 αμυντικούς θόλους αλά Ισραήλ στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας».

Μπορούμε να τους τσακίσουμε!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι άτρωτη, το αντίθετο. Είναι δεσμευμένη στο καταστροφικό της πρόγραμμα και πολύ επικίνδυνη, αλλά η ενότητά της είναι εύθραυστη λόγω της καθολικής απόρριψης. Όμως, χρειάζεται ένας αποφασισμένος αντίπαλος για να ανατρέψει την πολιτική της στο δρόμο, όχι με λόγια στη Βουλή. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από κόμματα που ψήφισαν μνημόνια ή ζητάνε «ανάθεση» από τους εργαζόμενους για να κάνουν «αντιπολίτευση». Να συνεχίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις και αγώνα διαρκείας. Πρέπει να εκφράσουμε την  οργή μας. Πρέπει να πάρει συγκεκριμένη μορφή, ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων και δράσεων διαρκείας, με τρίπτυχο απεργίες – καταλήψεις – διαδηλώσεις.

Να πάρουμε τη σκυτάλη από τους μεγαλειώδεις αγώνες φοιτητών – εργαζομένων σε ΗΠΑ και Ευρώπη ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και τις μεγάλες απεργίες για αυξήσεις μισθών και εργατικά δικαιώματα. Με μαζικούς κι ανυποχώρητους αγώνες, με ενότητα στη δράση και ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τους αγώνες. 138 χρόνια από την Πρωτομαγιά των εργατών του Σικάγο, την ημέρα του παγκόσμιου προλεταριάτου το μήνυμά της είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Παρά την υπονόμευσή της από την αστική τάξη, τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και κάθε είδους ρεφορμιστές και ρεβιζιονιστές, η Πρωτομαγιά είναι μέρα της εργατικής τάξης, όλων των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων και τα διδάγματά της μας επιτρέπουν να ανοίξουμε ένα άλλο δρόμο για μια κοινωνία ελεύθερη, δίκαιη, δημοκρατική, Σοσιαλιστική. Με τη σημαία της Εργατικής Πρωτομαγιάς να νικήσουμε την εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλους φανερούς και κρυφούς εχθρούς των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

  • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ. 5ΗΜΕΡΟ – 35ΩΡΟ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  • ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ – ΚΑΜΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΛΑΡΗΔΕΣ ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ
  • ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
  • ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΔΙΚΑΙΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ-ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ