Τι είναι Σιωνισμός (Μια μαρξιστική προσέγγιση) – Michel Warschawski & G. Taut

Τι είναι Σιωνισμός (Μια μαρξιστική προσέγγιση) – Κείμενο του Εδουάρδο Γκαλεάνο για τη Γάζα – Michel Warschawski & G. Taut
Χρονολογία Έκδοσης: Μάρτιος 2024
Σελίδες: 94
Τιμή: 3
Τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν αυτή την εποχή (2023-24) στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα οι γενοκτονικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού ενάντια στον αραβικό πληθυσμό της Γάζας, ολόκληρης της Παλαιστίνης και γενικότερα όλων των αράβων έδειξαν, για άλλη μια φορά τον αντιδραστικό χαρακτήρα του σιωνισμού, που αποτελεί το ιδεολογικό υπόβαθρο και το βασικό μηχανισμό του κράτους του Ισραήλ. Πολλοί μιλούν καταγγελτικά για το κίνημα αυτό χαρακτηρίζοντάς το αντιδραστικό, ρατσιστικό, πράκτορα του ιμπεριαλισμού κλπ. Και πράγματι έτσι είναι, Ωστόσο ελάχιστες μελέτες έχουν κυκλοφορήσει, τουλάχιστον στην Ελλάδα, που να παρουσιάζουν την προέλευση του, το ρόλο του στη δημιουργία και τη λειτουργία του κράτους του Ισραήλ και τις προοπτικές του..

Στα χρόνια που ακολούθησαν και κάτω από την επίδραση των κοσμογονικών αλλαγών που συνέβησαν σε παγκόσμιο επίπεδο (κατάρρευση των καθεστώτων του «υπαρκτού σοσιαλισμού», κρίση της Αριστεράς, αύξηση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού) η ισραηλινή κοινωνία γνώρισε ανάλογες εξελίξεις με αποτέλεσμα μια σειρά ζητήματα να μπαίνουν εκεί διαφορετικά απ’ ό,τι έμπαιναν όταν γράφτηκε αυτό το κείμενο. Ωστόσο τα βασικά της σημεία, η ανάλυση του σιωνισμού σαν ρεύμα, η παρουσίαση του ρόλου του στην κοινωνία του Ισραήλ και του αδιεξόδου που την οδηγεί επιβεβαιώνονται και από τα τελευταία γεγονότα. Πιστεύουμε ότι το κείμενο αυτό θα παρουσιάσει σε κάθε αναγνώστη και ιδιαίτερα στους αγωνιστές του εργατικού κινήματος μια εικόνα της ισραηλινής κοινωνίας που αγνοεί και θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Παλαιστίνη, στην Γάζα, όπως και τον ρόλο των ιμπεριαλιστών.

Από τον πρόλογο