Εκδικητική απόλυση εργαζομένου στην efood – Να παρθεί αμέσως πίσω η απόλυση

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/3, 18:30 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Στις 26/3 o συνάδελφος, M.I., διανομέας στην efood και μέλος της επιτροπής Αγώνα Διανομέων στα Γιάννενα ενημερώθηκε τηλεφωνικά από την εταιρεία για την απόλυση του μετά από 3 χρόνια εργασίας. Πρόσχημα για αυτή την απόλυση ήταν το γεγονός πως ο συνάδελφος δεν πραγματοποίησε «εγκαίρως» τις καταθέσεις του ταμείου του. Παρότι ο συνάδελφος την ίδια ακριβώς στιγμή ολοκλήρωσε την κατάθεση αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, (άλλωστε ποτέ στο παρελθόν δεν είχε υπάρξει κάποια προειδοποίηση από την εταιρεία), η εργοδοσία επιμένει στην άδικη απόλυση.

Ο πραγματικός λόγος για αυτή την αδιάλλακτη στάση της εταιρείας είναι πως ο συνάδελφος αγωνίζεται για τα δικαιώματα αυτού και των συναδέλφων του. Πρωτοστάτησε στις μεγάλες κινητοποιήσεις του Σεπτέμβρη του 2021, όπου η εταιρεία τότε αναγκάστηκε να ανακαλέσει τις 115 απολύσεις και συμμετείχε σε όλες τις μετέπειτα απεργίες. Είχε προβεί σε ομαδική καταγγελία μαζί με συναδέλφους στην επιθεώρηση εργασίας όταν η εταιρεία άλλαξε μονομερώς τον τρόπο δήλωσης ωραρίου, ενώ έχει κινητοποιηθεί για το σταμάτημα προηγούμενων καταχρηστικών απολύσεων της εταιρείας απέναντι σε άλλους συναδέλφους.

Εδώ και δυόμιση χρόνια, η εταιρεία επιστρατεύει κάθε μέσο για να εξωθήσει τους εργαζόμενους σε παραίτηση, δράττει κάθε ευκαιρία και κατασκευάζει γεγονότα για απολύσει μισθωτούς με σκοπό να τους αντικαταστήσει με freelancers.  Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των μισθωτών έχει συρρικνωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ ανθίζει η σκλαβιά του freelancing (πληρωμή ανά παραγγελία, εξουθενωτικές ώρες εργασίας για να βγει κέρδος, καμία παροχή προστασίας σε περίπτωση ατυχήματος κτλ.).Από ότι φαίνεται μια εταιρεία σαν την efood, που βγάζει εκατομμύρια πάνω στις πλάτες χιλιάδων εργαζομένων, δε μπορεί να ανεχθεί εργαζόμενους που απαιτούν τα δικαιώματα τους και επιδιώκουν να χτίζουν σχέσεις αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης με τους συναδέλφους τους. Η efood αντλεί το θράσος της από την ίδια την κυβέρνηση ΝΔ που πέρασε ένα τσουνάμι αντεργατικών μέτρων με αποκορύφωμα τους νόμους τέρατα Χατζηδάκη και Γεωργιάδη. Σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση και το κύμα ακρίβειας έχει γονατίσει τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η εταιρεία αντί να ενισχύσει τους εργαζόμενους που δουλεύουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και της εξασφαλίζουν πάνω από 35 εκατ. ευρώ κέρδος ετησίως, τους πετάει στο δρόμο, στο έλεος της φτώχειας και της ανεργίας.

Αυτή η εκδικητική και άδικη απόλυση δε θα περάσει

H efood έχει προσπαθήσει και στο παρελθόν να απολύσει και να τρομοκρατήσει εργαζόμενους, όμως ο αγώνας μας έβαλε τέλος στα σχέδια της. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση μας και σε αυτή την επίθεση, καθώς αύριο σε αυτή τη θέση μπορεί να είναι ο καθένας από εμάς. Να σπάσουμε το τσαμπουκά της εργοδοσίας και να συνεχίσουμε ενωμένα και μαχητικά μέσα από την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων και το σωματείο μας να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια και με μισθούς που καλύπτουν τις ανάγκες μας.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ EFOOD ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
  • ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΤΟΥ

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Τηλ. Επικοινωνίας: 6947591642                                                          email: ep.ioannina@hotmail.com