ΗΠΑ: Ένας άτυπος εμφύλιος συνεχίζεται…

Αναδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Μαρτίου 2024

Μια πρωτοφανής εκλογική μάχη συντελείται στις ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβρη του 2024. Μια προεκλογική καμπάνια που διεξάγεται ως επί το πλείστον στα δικαστήρια. Τα «γεροντοπαλίκαρα» Μπάιντεν και Τραμπ διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το ποιος θα καταφέρει να επικρατήσει ώστε να ρουφήξει το αίμα του διεθνούς προλεταριάτου και να συνεχίσει να επιβιώνει έστω και με «σωληνάκια». Ο Μπαιντέν, 81 ετών με συχνές απώλειες μνήμης, περιμένει την εκλογή του μήπως καταφέρει να βγάλει την τετραετία. Ο Τραμπ, 77 ετών κοτσονάτος δείχνει το φαβορί, και ζητάει διακαώς ρεβάνς από την εκλογική ήττα του 2020. Αλήθεια τέτοια είναι η κρίση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που τα μόνα πρόσωπα που έχουν να επιδείξουν τα δύο μεγάλα κόμματα, είναι αυτά τα δύο γεροντοπαλίκαρα;

Ο μεγάλος καβγάς μεταξύ τους φυσικά και εκφράζει μερίδες της αστικής τάξης που προτάσσει τα συμφέροντα των μεν και των δε, αντανακλά όμως και τις πιέσεις που δέχονται και οι δύο πλευρές από την εργατική τάξη, τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και διεθνώς. Ο Μπάιντεν βλέπει τα ποσοστά του να καταρρέουν αφού κατάφερε να κάνει τον πλανήτη άνω κάτω και να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε έναν ιδιότυπο Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την αποτυχία του στην Ουκρανία να είναι δεδομένη, παρά το ότι ο πόλεμος συνεχίζεται για πάνω από δύο χρόνια, φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντεπιτεθεί απέναντι στους Ρώσους, με το μέτωπο να συνεχίζει να υπάρχει. Ο Μπάιντεν συνεχώς πρωτοπορεί αποκαλώντας δημόσια και αγριεμένος τον Πούτιν «μπάσταρδο γιο», ενώ την ίδια στιγμή τρώγοντας χαλαρά το παγωτό του ευχόταν να σταματήσει ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή. Το ζήτημα του πολέμου στη Παλαιστίνη είναι αυτό που φαίνεται ότι θα του κοστίσει περισσότερο στις επικείμενες εκλογές καθώς η ανικανότητά του ως συμμάχου του Ισραήλ να εξουδετερώσει την Χαμάς και η αμέριστη στήριξή του στην γενοκτονία που διαπράττουν, του έχει προσδώσει το παρατσούκλι «Genocide Joe» και μια κατακόρυφη πτώση στους ψηφοφόρους των δημοκρατικών. Οι κινητοποίησες και οι αντιδράσεις είναι μεγάλες και οι εικόνες από την Αμερική δείχνουν τις τεράστιες αντιφάσεις της: από την μία αμερικάνος αξιωματικός της αεροπορίας αυτοπυρπολήθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ φωνάζοντας «Λευτεριά στην Παλαιστίνη!» και από την άλλη ο πλανητάρχης έτρωγε χαλαρά το παγωτό του…

Ο Τραμπ υπόσχεται αλλαγές προσπαθώντας να υπονομευτεί η υπάρχουσα κατάσταση στο ΝΑΤΟ και υπόσχεται ότι θα προχωρήσει σε επικείμενες αλλαγές αδειάζοντας τους λεγόμενους «κακοπληρωτές». Πρόκειται για ένα ευθύ καρφί στην Ουκρανία και στην πολιτική του Μπάιντεν που δείχνει ότι, σε σχέση με τους δημοκρατικούς, θα αλλάξει την τακτική στο ζήτημα του πολέμου. Εμφανώς υπόσχεται ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα δώσει λύση στην Μέση Ανατολή δημιουργώντας αντιδράσεις από την πλευρά των δημοκρατικών καθώς λίγο-πολύ ο Μπάιντεν και ο Ομπάμα τον χαρακτήρισαν ως υποτακτικό του Πούτιν. Ο Τραμπ ίσως πιο πονηρά από τον Μπαίντεν προσπαθεί να αλλάξει τις σχέσεις του με την Ρωσία, μάλλον σε μια προσπάθειά του να αποδυναμώσει τακτικά τον κύριο οικονομικό εχθρό των ΗΠΑ, την Κίνα, ποντάροντας ίσως στο ότι θα κλείσει μια συμμαχία ή την ουδετεροποίηση των Ρώσων. Φυσικά και αυτή η τακτική έχει αδιέξοδα και αδυναμίες και δεν θα τερματίσει τον πόλεμο, αργά η γρήγορα θα χρειαστεί να προχωρήσει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός είτε με τους Δημοκρατικούς στην εξουσία είτε με τους Ρεπουμπλικανούς σε μια νέα σύγκρουση και με την Κίνα, καθώς φαντάζει απίθανο και να ηττηθεί στρατιωτικά η Ρωσία, αλλά και να αποσπάσει την τουλάχιστον ουδετεροποίησή τους ο Τραμπ.

Οι εκλογές του Νοέμβρη διεξάγονται παράλληλα και στις αίθουσες των δικαστηρίων. Οι δημοκρατικοί που έχουν την προεδρία σέρνουν τον Τραμπ στα δικαστήρια με την επικείμενη δίκη στις 5/3 στο ανώτατο δικαστήριο, αφού απορρίφθηκε η έφεσή του ενάντια στην κατηγορία της απόπειρας ανατροπής των προεδρικών εκλογών του 2020. Ο Τραμπ διώκεται σε 4 ξεχωριστές υποθέσεις (μεταξύ τους και η υπόθεση που του επιβάλλει πρόστιμο μαμούθ 335 εκατομμύρια δολάρια) και προσπαθεί να καθυστερήσει την εκδίκασή τους μέχρι να βγει πρόεδρος τον Νοέμβρη.

Από την άλλη, οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν την Βουλή των αντιπροσώπων δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Ειδικός εισαγγελέας, διορισμένος από τον Τραμπ, αρνήθηκε να απαγγείλει κατηγορίες στον Μπάιντεν για υπόθεση παρακράτησης απόρρητων εγγράφων, υποστηρίζοντας πως σε μια δίκη θα έπειθε τους ενόρκους να τον αθωώσουν λόγω ηλικίας και της κακής του μνήμης, θέλοντας έτσι να δείξει την ανικανότητά του να προεδρεύσει. Αυτή την στιγμή παραπέμπουν σε δίκη τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας του Μπάιντεν — δίωξη υπουργού έχει να συμβεί 150 χρόνια στις ΗΠΑ.

Η κατάσταση αυτή είναι μια αντανάκλαση των όσων συμβαίνουν και στην αμερικάνικη κοινωνία, όπου πολίτες ανοίγουν πυρ μεταξύ τους πολλές φορές με ασήμαντες αφορμές (σε ποδοσφαιρική εκδήλωση στο Κάνσας και στο μετρό της Νέας Υόρκης ένοπλες ομάδες άνοιξαν πυρ δολοφονώντας πολίτες μέσα στον Φλεβάρη) ενώ και η αστυνομία συνεχίζει τις δολοφονίες. Στο Λος Άντζελες δολοφόνησαν άνδρα επειδή θεώρησαν ότι απειλούνταν από το πλαστικό πιρούνι που κρατούσε στα χέρια του!

Η μόνη λύση για να σταματήσει αυτή η τρέλα είναι η σύνδεση και η ανάπτυξη των αντιστάσεων και κινημάτων μέσα στις ΗΠΑ, που είναι σημαντική για το εργατικό κίνημα όλου του πλανήτη, για την αντιμετώπιση των δεινών της καπιταλιστικής κρίσης μέσα στην καρδιά της πιο ισχυρής ιμπεριαλιστικής δύναμης.