Μιλάνο (Ιταλία), 17-18 Φεβρουαρίου | ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ!

Ανακοίνωση της διεθνιστικής συνάντησης

Εδώ και πάνω από 1 μήνα, το φοιτητικό κίνημα στην Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια της δεξιάς κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του διαβόητου πρωθυπουργού Μητσοτάκη, με μαζικές γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις σχολών και διαδηλώσεις στους δρόμους, σε όλη τη χώρα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο «απελευθερώνει» εντελώς τη λειτουργία των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων: ένας ακρογωνιαίος λίθος των πολυάριθμων νεοφιλελεύθερων επιθέσεών της για την πλήρη διάλυση των δημόσιων πανεπιστημίων και την εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Όπως έχει επανειλημμένα δείξει το ελληνικό φοιτητικό κίνημα, αυτό το νομοσχέδιο θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα τη γενίκευση των διδάκτρων σε όλη την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αποκλείοντας σε μια ταξική βάση τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων εργατικής και φτωχής λαϊκής καταγωγής. Και, την ίδια στιγμή, την καταστροφή της αξίας των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων. Πράγμα που σημαίνει την απότομη κατάρρευση της προοπτικής και των δικαιωμάτων της νεολαίας ως μελλοντικών μισθωτών εργαζόμενων.

Το νομοσχέδιο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση συνιστά ένα πραγματικό αντι-συνταγματικό πραξικόπημα, προσπαθώντας να παρακάμψει το περίφημο «Άρθρο 16» του ελληνικού συντάγματος. Το οποίο ακόμα αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της νεολαίας στην Ελλάδα εδώ και 50 χρόνια, από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία. Το «Άρθρο 16» ρητά ορίζει ότι στην Ελλάδα η πανεπιστημιακή εκπαίδευση παρέχεται μόνο από δημόσια και αυτοδιοίκητα πανεπιστήμια.

Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα έχει ένα μακρύ ιστορικό αγώνων και πολλές φορές έχει νικήσει τις αντιδραστικές επιθέσεις των αστικών κυβερνήσεων (1975, 1979, 1987, 1990-1991, 2006-2007), υπερασπίζοντας στην πράξη και με επιτυχία τη λαϊκή πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και σταματώντας την ιδιωτικοποίησή της – αποτελώντας έτσι έναν εξαιρετικά πολύτιμο σύμμαχο της εργατικής τάξης.

Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στον αγώνα των Ελλήνων φοιτητών. Καταγγέλλουμε όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των ελεγχόμενων απ’ αυτή ΜΜΕ να το συκοφαντήσει και να το καταστείλει. Ο αγώνας των Ελλήνων φοιτητών Συνεχίζεται, Μέχρι τη Νίκη – Εμπρός να Ενώσουμε τους Αγώνες μας σε όλη την Ευρώπη ενάντια στις αστικές κυβερνήσεις και τις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις τους.

AMR Controvento

ControCorrente

League for the Fifth International

NAR (Neo Aristero Revma)

OKDE (Organization of Communists Internationalists – Greece)

Partido Obrero

Partito Comunista dei Lavoratori

Revolutionary Communist International Tendency

Socialismo o Barbarie

Sosyalist Emekciler Partisi

Workers International Network