Αγρότες, Φοιτητές, Εργαζόμενοι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: Να νικήσουμε την κυβέρνηση | Συλλαλητήριο, 20/2, 18:00, Σύνταγμα

Εδώ και ένα μήνα, οι αγρότες στη χώρα μας αλλά και σε όλη την ΕΕ έχουν ξεσηκωθεί. Με μπλόκα, αποκλεισμούς δρόμων και κυβερνητικών κτηρίων, με μαχητικές διαδηλώσεις παλεύουν για την επιβίωσή τους αλλά και για φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα για όλη την κοινωνία. Όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ προσπαθούν με «λόγια αγάπης» και ψίχουλα να τους ξεγελάσουν, ενώ στην πράξη τούς κοροϊδεύουν. Το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση της ΝΔ, που για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους υποσχέθηκε παράταση για έναν ακόμη χρόνο της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και φωτοβολταϊκά, δηλαδή «πράσινα άλογα». Παρά τις απαγορεύσεις της κλίκας του Μητσοτάκη να μην κατέβουν οι αγρότες στην Αθήνα, οι ίδιοι συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους με επιμονή.

Η εξόντωση των ελλήνων και ευρωπαίων αγροτών επιχειρείται:

(1) Με την αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική που επιβάλλει: α) εισαγωγή φθηνών και χαμηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων από χώρες εκτός Ευρώπης, ώστε να μειωθεί το κόστος των εργατικών μισθών και των πρώτων υλών των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, β) κάθετη μείωση των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων για να μειωθεί στο ελάχιστο ο αγροτικός τομέας στην Ευρώπη, γ) μετατροπή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε φωτοβολταϊκά πάρκα μεγάλων εταιριών.

(2) Με την εκτόξευση των τιμών στο πετρέλαιο κίνησης και στα λιπάσματα, που δεν οφείλεται τόσο στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου (λόγω του πολέμου στην Ουκρανία) αλλά περισσότερο στην αισχροκέρδεια των ελληνικών διυλιστηρίων και στην ανάλγητη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης, που αρνείται να μειώσει τους φόρους.

(3) Με την τεράστια κερδοσκοπία των χονδρεμπόρων και των σούπερ μάρκετ, που όσο συμπιέζουν την τιμή των αγροτικών προϊόντων, αδιαφορώντας για την επιβίωση των αγροτών, τόσο περισσότερο εκτοξεύουν τις τιμές λιανικής λεηλατώντας το εισόδημα των εργαζομένων.

(4) Με την μακροχρόνια άρνηση για δημόσιες επενδύσεις στη γεωργία είτε για αντιπλημμυρικά έργα είτε για βελτίωση των καλλιεργειών. Χωρίς επενδύσεις και με τη χειροτέρευση της κλιματικής κρίσης, που το ίδιο το σύστημα δημιούργησε, το αποτέλεσμα είναι να καταστρέφονται τεράστιες περιοχές και μεγάλο μέρος της παραγωγής. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν δίνει παρά ελάχιστες αποζημιώσεις (και με τεράστιες καθυστερήσεις), καλώντας ουσιαστικά τους αγρότες να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑ

Η κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να καταστρέφει τη δημόσια – δωρεάν Υγεία, τους δημόσιους σιδηροδρόμους, τη δημόσια – δωρεάν Παιδεία, το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και να εξοντώνει τους αγρότες. Ήρθε η ώρα με τον αγώνα μας να την νικήσουμε. Οι προσπάθειες της ΝΔ να στρέψουν τους εργαζόμενους απέναντι στους αγρότες, δεν θα περάσουν! Τα μπλόκα των αγροτών πρέπει να πυκνώσουν, τα κλεισίματα δρόμων να πολλαπλασιαστούν, ο αγώνας τους να συνδεθεί με τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών για δημόσια – δωρεάν Παιδεία και να συνεχιστεί και στην απεργία της 28ης Φλεβάρη πλάι σε όλους τους εργαζόμενους.