ΣΣΠ | Ιωάννινα: Απόφαση συντονιστικού καταλήψεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 25/01, 12:00 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κύμα συνελεύσεων (Γ.Σ.) και καταλήψεων έχει σαρώσει τα πανεπιστήμια σε όλη την χώρα, ως απάντηση στην προσπάθεια της λαομίσητης κυβέρνησης της ΝΔ να καταθέσει το νομοσχέδιο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Το νέο νομοσχέδιο αποτελεί πραξικοπηματική παραβίαση του Άρθρου 16 του συντάγματος, το οποίο προστατεύει/κατοχυρώνει τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, απαγορεύοντας ρητά την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, παρά τις όποιες ερμηνείες των γαλάζιων «συνταγματολόγων» που προβάλλουν τα ΜΜΕξαπάτησης. Πρόκειται για μία τομή στις αντι-εκπαιδευτικές επιθέσεις, αφού α) δεν θα οδηγήσει σε «συνύπαρξη» δημόσιων και ιδιωτικών ΑΕΙ, αλλά σε τρομακτική υποβάθμιση, διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας β) θα αποκλείονται μαζικά τα παιδιά των εργαζομένων και των φτωχών που δεν θα μπορούν να πληρώσουν δίδακτρα (όπως ήδη επιδιώκεται με ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων κ.ο.κ.), γ) θα στηθεί μια «αγορά της εκπαίδευσης» με κάθε λογής δίδακτρα σε μεταπτυχιακά-προπτυχιακά προγράμματα, φοιτητική μέριμνα και προγράμματα κατάρτισης, δ) τα πτυχία θα καταντήσουν κουρελόχαρτο χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

Νεολαία και φοιτητές καταδικάζουν καθολικά το νομοσχέδιο και συμμετέχουν κατά χιλιάδες στις πιο μαζικές Γ.Σ./καταλήψεις της δεκαετίας, με τρεις να έχουν πραγματοποιηθεί στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μετά από συνελεύσεις στο τμήμα Νηπιαγωγών στις 15/01 και κατάληψη του τμήματος στις 17-18/01, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στις 17/01 και κατάληψη 18-21/01 και του συλλόγου Εστιακών στις 16/01 και κατάληψη της Πρυτανείας από 17-19/01.

Στις 19/01 πραγματοποιήθηκε Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων με την συζήτηση να επικεντρώνεται στο άνοιγμα και την συνέχιση του αγώνα, με νέους γύρους συνελεύσεων για την οργάνωση καταλήψεων σε σχολές, νέα διαδήλωση στις 25/01, στις 12:00 στην Περιφέρεια. Βασικός στόχος είναι να μην αφήσουμε να σβήσει ο αγώνας λόγω της εξεταστικής περιόδου που είναι σε εξέλιξη, αλλά να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί. Μια κλιμάκωση σημαίνει γενίκευση των καταλήψεων στις σχολές, μαζικοποίηση των διαδηλώσεων, άνοιγμα του αγώνα μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο. Η υπεράσπιση του άρθρου 16 είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και γι’ αυτό δεν πρέπει να περιχαρακωθεί μέσα στα πανεπιστήμια. Πρέπει να ενωθεί με τους αγώνες των εργαζομένων και των φτωχών απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις σε Υγεία, Μεταφορές, Ενέργεια κ.ά., που έχουν οδηγήσει και θα οδηγήσουν ξανά σε δολοφονίες(Τέμπη, πλημμύρες, πυρκαγιές) και εγκλήματα, που έχουν καταβαραθρώσει το βιοτικό μας επίπεδο και έχουν εξαναγκάσει την πλειοψηφία της κοινωνίας να ζει στο περιθώριο και την εξαθλίωση.

Για να κερδίσει ο αγώνας που ήδη ξεκίνησε δυναμικά, απαιτεί διάρκεια και αποφασιστικότητα. Συντονιστικά όργανα (επιτροπές, συντονιστικά συλλόγων ανά πόλη), που θα λειτουργούν δημοκρατικά και θα επεξεργάζονται την συνέχιση του αγώνα. Ένα σχέδιο που θα αποσκοπεί στην ενότητα με τους εργαζόμενους και στην επίτευξη στάσεων εργασίας, απεργιών. Να μην περάσει η τρομοκρατία των μηχανισμών καταστολής του κράτους ή πλέον και των ίδιων των ιδρυμάτων. Να συγκρουστεί συνολικά με την κυβέρνηση του Μητσοτάκη που ΜΑΣ ΚΑΙΕΙ, ΜΑΣ ΠΝΙΓΕΙ, ΜΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ, που παράνομα και πραξικοπηματικά θέλει να μας καταργήσει όσα δικαιώματα έχουμε κερδίσει από το Πολυτεχνείο έως σήμερα.

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 – ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ-ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ 

Προχωράμε σε:

  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 25/1 ΣΤΙΣ 12 Μ.Μ. ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
  • ΜΑΖΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΤΡΙΤΗ 23/1 ΣΤΙΣ 1 Μ.Μ.
  • ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24/1, 19:00.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ