Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο Βασίλης Βασιλικός

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο Βασίλης Βασιλικός, ένας από τους 10 πιο μεταφρασμένους έλληνες συγγραφείς. Ο ίδιος υπήρξε και δημοσιογράφος, ενώ ασχολήθηκε και με την πολιτική.

Όλα αυτά τα χρόνια, έγραψε, συνέγραψε κι επιμελήθηκε πάνω από 70 βιβλία, μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά και ποιητικά έργα, με πιο γνωστό το εμβληματικό μυθιστόρημα «Ζ» για την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, για τη συγγραφή του οποίου επηρεάστηκε από το «Εν Ψυχρώ» του Τρούμαν Καπότε. Με τη σειρά του, και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς εμπνεύστηκε από το μυθιστόρημα του Β. Βασιλικού και μετέφερε στην κινηματογραφική οθόνη το «Ζ» με ένα πολύ σημαντικό διεθνές καστ (Ιβ Μοντάν, Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Ζακ Περέν, Ειρήνη Παππά) και με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Το «Ζ» κατάφερε να αναδειχθεί σε ένα σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα στην Ελλάδα. Την ώρα που οι συνταγματάρχες απαγόρευαν την κυκλοφορία του στη χώρα, το βιβλίο άρχιζε να μεταφράζεται και σε άλλες γλώσσες και να γίνεται η κατάσταση στην Ελλάδα γνωστή σε όλο τον κόσμο. Ο Βασίλης Βασιλικός επέλεξε το γράμμα «Ζ», από το «Ζει» παραπέμποντας  στο σύνθημα «ο Λαμπράκης ζει» που δόνησε την παλλαϊκή κηδεία του δολοφονημένου από το παρακράτος, Λαμπράκη στις 28 Μάη 1963.

Ο Βασίλης Βασιλικός εργάστηκε επίσης κι ως βοηθός σκηνοθέτη κι επιμελητής σεναρίων έχοντας συνεργαστεί και με τον Νίκο Κούνδουρο στην ταινία «Μικρές Αφροδίτες». Από το 1967 έως το 1994, έζησε κι εργάστηκε στο εξωτερικό – κατά την περίοδο της 7ετούς χούντας, ως αυτοεξόριστός, επιστρέφοντας στην Ελλάδα την τριετία 1981-84, όπου  ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΕΡΤ (επι κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου).

Τα ΜΜΕ είχαν ενοχληθεί από τον λόγο του, φτάνοντας μάλιστα να σπέρνουν φήμες ότι ο Βασιλικός είναι ο αρχηγός της «17 Νοέμβρη» και γράφει τις προκηρύξεις της. Ο ίδιος είχε απαντήσει ότι από το 1992 οι Αμερικάνοι μελετούσαν τα βιβλία του για να βρουν κοινά σημεία με αυτά των προκηρύξεων της 17Ν («Βάζουν τα βιβλία μου στο κομπιούτερ, βρίσκουν κοινές λέξεις, πράγμα φυσικό άλλωστε, αφού αυτά τα παιδία, τα οποία μετά αποτέλεσαν τον πυρήνα, διάβαζαν τότε τα βιβλία μου και φυσικό ήταν να επηρεαστούν»).

Στα τέλη του ’90 – αρχές του 2000, ο Βασίλης Βασιλικός παρουσίαζε τη μοναδική εκπομπή βιβλίου στην κρατική τηλεόραση, δίνοντας βήμα έτσι σε πολλούς νέους λογοτέχνες, συνεχίζοντας να κάνει αυτό που έκανε σε όλη του τη ζωή: να μιλά σε συγγραφικό και κυρίως ανθρώπινο επίπεδο με ανθρώπους που πάλευαν να αλλάξουν τα πράγματα και όρισαν μια ολόκληρη εποχή.

Αναμφίβολα το συγγραφικό του έργο είναι αδιαμφισβήτητης αξίας όμως στην πολιτική του σταδιοδρομία συχνά υπέπιπτε σε «σφάλματα» όπως όταν τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικράτειας της ΔΗΜΑΡ το 2015 και το 2019 εκλέχτηκε βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.