ΣΣΠ | Θεσσαλονίκη: διώχνουν φοιτήτρια από τις εστίες για χρέος 50€: δεν τους χρωστάμε, μας χρωστάνε

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ.

Στις 28/11 εστιακή φοιτήτρια του ΠΑ.ΜΑΚ. δέχτηκε κλήση από την γραμματεία των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου της ζητήθηκε να ολοκληρώσει την διαδικασία ανανέωσης της διαμονής για την φετινή χρονιά απαιτώντας να πληρώσει το ποσό των 50€. Μάλιστα μία εβδομάδα νωρίτερα όταν η φοιτήτρια τους είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει την δυνατότητα να πληρώσει το ποσό, την απείλησαν ότι χωρίς την καταβολή του αντιτίμου δεν θα ολοκληρωθεί η ανανέωση της εγγραφής και θα προβούν σε έξωση της από τις εστίες. Προφανώς κριτήριο για την διοίκηση της φοιτητικής μέριμνας για να μένει κάποιος στην εστίες είναι να μπορεί να αποπληρώνει το «συμβολικό» χαράτσι-ενοίκιο και όχι τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Η περίπτωση της συγκεκριμένης φοιτήτριας δεν αποτελεί ούτε εξαίρεση, ούτε μεμονωμένο «περιστατικό» της διοίκησης της φοιτητικής μέριμνας. Το σύνολο των εστιακών είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν αυτό το ετήσιο ποσό,  με την απειλή της έξωσης, ενώ τα κριτήρια φτώχιας  που έχει θεσπίσει  η διοίκηση ήδη αποκλείουν ένα τεράστιο αριθμό φοιτητών που έχουν ανάγκη από στέγαση. Την ίδια στιγμή, για την διαμονή των φοιτητών στις εστίες έχουν ως προϋπόθεση το να έχουν περάσει το 50% των μαθημάτων τους, ουσιαστικά αποκλείοντας οποιοδήποτε φοιτητή εργάζεται. Αυτά τα «συμβολικά ποσά» και η κάθε είδους επίθεση στην φοιτητική μέριμνα, ειδικά στην συγκεκριμένη περίοδο, οδηγούν όλο και περισσότερους να παρατήσουν τις σπουδές τους.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν τα μοναδικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι οικότροφοι των εστιών. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα είναι η σίτιση. Όχι μόνο αναγκάζονται να διανύσουν την τεράστια απόσταση από την Καλαμαριά μέχρι το πανεπιστήμιο για ένα πιάτο φαγητό, καθώς δεν υπάρχει λέσχη στο χώρο των εστιών, αλλά ένας σημαντικός αριθμός εστιακών δεν δικαιούται καν δωρεάν σίτιση. Επιπλέον παρά την υπέρογκη χρηματοδότηση που λαμβάνει το πανεπιστήμιο για να καλύπτει τις ανάγκες των οικότροφων, αυτοί  είναι αναγκασμένοι να μοιράζονται μόλις ένα χαλασμένο πλυντήριο.

Η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες δεν αποτελεί μία ιδιοτροπία της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αλλά είναι επί της ουσίας η εφαρμογή του νόμου Κεραμέως που έχει ως στόχο την διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν παιδείας. Για την Φοιτητική Μέριμνα, η εφαρμογή αυτού του Νόμου αποτελεί την αρχή του τέλους: Οι υπηρεσίες σίτισης και στέγασης χαρακτηρίζονται από χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση με αποτέλεσμα να παραλύουν. Οι εγκαταστάσεις και οι εστίες βρίσκονται σε άθλια κατάσταση ενώ οι παροχές μειώνονται διαρκώς. Προωθούν ως «λύση» στο αυξανόμενο στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας με την μετατροπή των εστιών σε φοιτητικά ξενοδοχεία με πανάκριβα ενοίκια. Στόχος τους είναι να δώσουν την διαχείριση των εστιών σε επιχειρηματίες που θα στήσουν μια επιχείρηση τύπου real estate, πάνω στο κουφάρι της δωρεάν στέγασης. Αντί να αυξήσουν την χρηματοδότηση, δίνουν απλόχερα σε ιδιώτες εκατομμύρια ευρώ για να χτίσουν νέες εστίες μέσω προγραμμάτων Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που θα της λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ταυτόχρονα προωθούν την θέσπιση ενιαίων κριτηρίων για τις εστίες (με κύριο την αποπληρωμή ενοικίων-διδάκτρων) που βασικό στόχο έχουν να διώξουν εκ των προτέρων όσους δεν μπορούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να πληρώνουν τον νέο ιδιωτικό φορέα-επιχείρηση.

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας καταστρέψουν τις ζωές. Να σταματήσουμε την κατάργηση των δικαιωμάτων μας και το ξεπούλημα της Φοιτητικής Μέριμνας. Κρατώντας ανυποχώρητη στάση, δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματά μας, την προστασία των δικαιωμάτων μας. Κανένας φοιτητής δεν είναι μόνος του! Με αλληλεγγύη και ενότητα με κάθε αγωνιζόμενο φοιτητή, συλλογικότητα ή Σύλλογο, να βάλουμε μπροστά ένα σχέδιο αγώνων, ικανό να δώσει ένα τέλος στον εφιάλτη που μας ξημερώνει.

  • ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ «ΕΝΟΙΚΙΩΝ»-ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ. ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.
  • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16.
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ