ΠΑΣΕ Vodafone: Σύσκεψη του Σωματείου για τις απολύσεις και την εντατικοποίηση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

(Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου: 5215/2008)

Αρ. Πρωτοκόλλου: 35/2023

Αθήνα, 08/11/2023

 

Σύσκεψη του Σωματείου για τις απολύσεις και την εντατικοποίηση

Παρασκευή 10/11, 17.30 – κτηριακή εγκατάσταση Αδριανείου (ημιόροφος)

 

Συνάδελφοι,

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έως και αυτό τον Νοέμβρη, έχουμε δει πάνω από δέκα απολύσεις σε τηλεφωνικά κέντρα της εταιρείας. Όλες οι απολύσεις αφορούν συναδέλφους, οι οποίοι εργάζονταν μέσω εργολάβων. Οι περισσότεροι από αυτούς μετρούσαν αρκετά χρόνια στην εργασία. Πολλοί από αυτούς τους συναδέλφους, που πλέον δεν είναι δίπλα μας, ήταν συνάδελφοι που διαμαρτύρονταν για τη συνεχή εντατικοποίηση, τις συμπεριφορές που καθημερινά αντιμετώπιζαν και διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η διοίκηση με τις απολύσεις αυτές -σε αγαστή συνεργασία με τους εργολάβους- κύριο στόχο είχε και έχει την αύξηση της εντατικοποίησης και τη δημιουργία ενός κλίματος, όπου κανείς να μη διαμαρτύρεται για τίποτα. Οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις με συνεχώς μειούμενο προσωπικό σε σχέση με τις ανάγκες, δημιουργούν συνθήκες υπερεκμετάλλευσης. Σε αριθμό εργατοωρών η διοίκηση εξοικονομεί χρήματα βάζοντας 1 άνθρωπο να κάνει δουλειά για 2. Έτσι εξηγείται το συνεχές μαστίγωμα για να μην γίνεται παύση από τις κλήσεις -ακόμη και σε βάρος των αιτημάτων και των διερευνήσεων-, το συνεχές κυνήγι για να εξυπηρετούμε σε chat 2-3 ή και 4 πελάτες ταυτόχρονα, οι παρατηρήσεις και οι συγκαλυμμένες απειλές από διάφορα στελέχη σε συναδέλφους όταν κάνουν χρήση αναρρωτικών ή άλλων ειδικών αδειών.

Το γεγονός πως αυτή η εντατικοποίηση έχει φθάσει σε τέτοια σημεία, όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να αφιερωθεί χρόνος για να εξυπηρετηθούν οι πελάτες, αφήνει τη διοίκηση παγερά αδιάφορη. Όπως επίσης και το κύμα φυγής συναδέλφων λόγω των συνθηκών, που έχει απογυμνώσει από εμπειρία τις ομάδες των τηλεφωνικών κέντρων. Οι δεκάδες παραιτήσεις δεν φαίνεται να απασχολούν τη διοίκηση που κατά τα άλλα προσπαθεί να μας πείσει πως εκπονεί «business plan». Είναι φανερό πως η διοίκηση δεν επιθυμεί να επενδύσει σε προσωπικό και θέσεις εργασίας. Αντίθετα καθηλώνει τους μισθούς και χειροτερεύει τις συνθήκες συνεχώς κερδίζοντας βραχυπρόθεσμα οικονομικά κέρδη. Αυτό είναι το μοναδικό business plan της διοίκησης!

Το σχήμα αυτό πλέον διαχέεται από τα τηλεφωνικά κέντρα και στα υπόλοιπα τμήματα της εταιρείας.

Τα απώτερα σχέδια της διοίκησης γίνονται όλο και πιο ανησυχητικά καθώς οι συνεχείς διασπάσεις των αντικειμένων σε διαφορετικές εταιρείες συνεχίζονται (360 Connect, Victus, Vantage Towers) μαζί με μειώσεις προσωπικού σε όλη την Ευρώπη. Όπως συνεχίζονται και οι πωλήσεις των εταιριών στην Ευρώπη της μίας χώρας μετά της άλλης (Vodafone Μάλτας, Ουγγαρίας, Ισπανίας, φήμες για την πώληση Vodafone Ιταλίας ή και Ελλάδας, κ.λπ.).

Σε αυτό το περιβάλλον η διοίκηση, για να διατηρήσει την κερδοφορία της, έχει επιλέξει να κρατά καθηλωμένους τους μισθούς σε επίπεδα πλέον πείνας, να χειροτερεύει τις συνθήκες εργασίας, να από-επενδύει από προσωπικό και να επιτίθεται ανοιχτά στη συνδικαλιστική δράση. Έτσι μέσα σε λίγους μήνες από το Σωματείο μας έχουν απολυθεί στοχευμένα 2 μέλη μας για τη συνδικαλιστική τους δράση (Έφη Γκιουρέ και Γρηγόρης Μπιτσούνης), ενώ στις τελευταίες βόλτες – ενημερώσεις του CEO στα κτήρια της εταιρείας προς εργαζόμενους, εκτός από το να κομπάσει για το business plan που εκπονεί, τον απασχόλησε ιδιαίτερα να καταδείξει τη δράση του Σωματείου και τον συνδικαλισμό ως κάτι «ουτοπικό», «ανεδαφικό» και να πείσει πως οι μισθοί των 750 ευρώ είναι «ανταγωνιστικοί», γιατί «πρέπει να κάνουν επενδύσεις». Η «καταπληκτική» διοικητική ικανότητα του CEO Ελλάδος να επιτεθεί ενάντια στη συνδικαλιστική δράση βγαίνει από τις πιο κατάμαυρες πρακτικές της ιστορίας και δείχνει τις πραγματικές διαθέσεις της διοίκησης απέναντι στους εργαζόμενους. Δείχνει όμως παράλληλα και το τί θεωρεί η διοίκηση πως μπορεί να τη «φρενάρει». Είναι ακριβώς η μαζική αντίδραση των συναδέλφων και η απαίτηση για αξιοπρεπή εργασία και αμοιβές, που διεκδικεί και επιβάλλει έναν άλλο σχεδιασμό, που δεν θα περνά -κυριολεκτικά- πάνω από τους εργαζόμενους.

Οι επιθέσεις ενάντια στο Σωματείο με ευθείες απολύσεις μελών μας και η συνεχή επιδείνωση των όρων εργασίας καταδεικνύουν πως μοναδική επιλογή μας είναι η περαιτέρω οργάνωση μας και η διεκδίκηση για αξιοπρεπείς όρους εργασίας. Με αφορμή τη συζήτηση της προσφυγής των τελευταίων απολυμένων συναδέλφων στην επιθεώρηση εργασίας τη Δευτέρα 13/11, καλούμε σε έκτακτη σύσκεψη του Σωματείου την Παρασκευή 10/11 για την κατάσταση στην εταιρεία, την εντατικοποίηση και τις απολύσεις. Ο Γρηγόρης και ο κάθε συνάδελφος μας που προσπαθεί να επιβιώσει σε αυτές τις συνθήκες, δεν είναι μόνος του.

 

Έκτακτη σύσκεψη για τις απολύσεις και την κατάσταση στην εταιρεία

την Παρασκευή 10/11/23 στις 17.30

στην κτηριακή εγκατάσταση της Αδριανείου (ημιόροφος)

   

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον

www.pasevodafone.gr – [email protected]

Τηλέφωνα επικοινωνίας με το Δ.Σ.